Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

My first stockmarket crash

My first stockmarket crash

Speciaal voor iedereen die vandaag, net als ik, zijn of haar eerste beurscrash heeft beleefd. Wat een beursdag! Grote ogen, verbaasde gezichten, open monden. Alles kwam zo'n beetje wel voorbij. De belangrijkste vraag:

Heb je geld verloren?

Ja, uiteraard zijn mijn aandelen minder waard geworden en daar heb ik een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant zie ik namelijk een groot deel van de jaarwinst verdampen en dat is niet prettig. Je ziet je aandelen toch liever oplopen, dan wegzakken. Dat voelt gewoon lekkerder.

Aan de andere kant zie ik veel meer koopkansen dan voor ik op vakantie ging. Ik had een aantal aandelen op het oog, maar eigenlijk vond ik de meeste te duur. Van dat te duur is nu geen sprake meer, sterker er zijn zelfs fondsen zo afgekomen dat die ineens ook mijn aandacht trekken. Van te weinig keuze naar te veel keuze. Het is ook nooit goed, he Nick?

Paniek, angst en emoties

Om eerlijk te zijn schrok ik wel een beetje van de standen op de borden vanmiddag. Toch heb ik niet op mijn beleggersrekening gekeken.

Ten eerste was ik te druk met mijn werk (blogjes maken) om mij over mijn drie, relatief kleine, posities druk te maken. Ten tweede heb ik met mijzelf afgesproken niet te verkopen en die buy-and-hold strategie moet ik vast zien te houden. Het lijkt mij niet verstandig om je portefeuille de hele dag te f5-en als buy-and-hold je strategie is.

Als je aan de lijn bent ga je toch ook niet voor de snackbar staan om te kijken hoe anderen snacken, terwijl jij niet mag. Die verkoopknop op mijn beleggersrekening beschouw ik als mijn snackbar.

Voordat ik op vakantie ben gegaan heb ik alle kortetermijnposities die ik open had staan, plukje turbo's TomTom en wat dingetjes op de BUX-app, gesloten. Lucky me, inderdaad. Sinds ik vorige week terug ben, heb ik nog geen posities ingenomen. Weer geluk? Ten eerste vond ik de markt onrustig en ten tweede ben ik al eerder nat gegaan met het spelletje bodemvissen. Laat het eerst maar écht bodemen, dacht ik.

Een collega vertelde dat hij nog wat turbo's AEX heeft met een stoploss net even onder 400. Kijk, daar zou het zweet me wel van uit breken. Dan had ik mogelijk wel op het dieptepunt vandaag gecapituleerd en achteraf dat een stomme beslissing gevonden.

Met plan of zonder plan

Zoals u misschien weet beleg ik voor de lange termijn met een visie en een plan in individuele aandelen. Ik denk goed en lang na voor ik ergens mijn geld in stop, misschien soms wel te lang. Zo stop ik bijvoorbeeld geen geld in bedrijven die naar mijn smaak te veel schulden hebben.

Dat plan en die visie zijn dingen waarop ik op dagen als vandaag terug kan vallen. Je kunt tegen jezelf zeggen: je hebt er over nagedacht, je weet wat je doet en wat je risico's zijn en je weet dat de bedrijven die je hebt gekocht fundamenteel in orde zijn.

Echter, als ik handel of speculeer zit daar veel minder een fundamentele gedachte achter en kan ik niet terugvallen op een plan. Dit geeft onzekerheid en dan ga je twijfelen aan jezelf en je posities. Doe ik het wel goed? Waarom zit ik mis?

Wat leren we hiervan?

Door mijn werk bij IEX heb ik het voorrecht met veel ervaren beleggers te spreken. Allemaal gaven ze als tip te gaan beleggen met een strategie of een plan. Zorg dat je van tevoren afspreekt met jezelf wat je doet als de beurs hard stijgt of hard daalt. Doordat ik dit heb gedaan, kon ik er op terug vallen en mijzelf gerust stellen.

Met mijn speculatieve picks heb ik gewoon geluk gehad. TomTom had nu uitgestopt geweest en over die long AEX op BUX gaan we het maar niet hebben. Doordat ik speculeer zonder echte strategie is het lastig zoeken waar het nu precies fout is gegaan. Nu heb ik beginnersgeluk, maar dit had ook goed fout kunnen gaan.

Crashes zijn niet te voorspellen! Daar ben ik vandaag ook achter gekomen. Dat beleggers de dotcom-bubbel, de kredietcrissis en nog meer niet aan zagen komen begrijp ik volkomen. Voor je met je ogen knippert is het namelijk al gebeurd en staat er een -9% op het bord. Risico belt niet netjes aan, maar staat ineens binnen, voor je neus.

Dit was mijn eerste keer dat het zó hard ging op de beurzen. Het herstel dat volgde vind ik minstens net zo indrukwekkend als de crash zelf.

Beste beginnende beleggers die net als ik ontgroend zijn vandaag. Interpreteer de afsluiter zoals u zelf wilt en oordeelt u zelf maar of u meer bij het stieren- of meer het berenkamp hoort.

We hebben nog niets meegemaakt, sterker... we zijn pas net begonnen!

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Gerelateerd

correctie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

crash

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

emotie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

koersdaling

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
tb90
0
Leuk stukje met een persoonlijke view Nick! Ook voor mij de eerste echte beurs crash. Helaas een turbo ING en Apple verloren. Verder lekker niet kijken naar de buy-hold portfolio:).
Mathijs80
0
"We hebben nog niets meegemaakt, sterker... we zijn pas net begonnen!"
Ik zou er van maken : We hebben al iets meegemaakt en we zijn pas net begonnen!
plasiboo
0
Mooi stukje Nick.... Ik ben al +/- 20 jaar belegger en ik zou je eenvoudigweg willen aanraden om niet te panikeren... Zit stil als je geschoren wordt en koop goedkoper in... :-)
[verwijderd]
0
quote:

plasiboo schreef op 24 augustus 2015 21:47:


Mooi stukje Nick.... Ik ben al +/- 20 jaar belegger en ik zou je eenvoudigweg willen aanraden om niet te panikeren... Zit stil als je geschoren wordt en koop goedkoper in... :-)
Ik ben het eens. Het doet wel pijn in de portemonnee :(
sebpb
0
niet mijn eerst maar door de vakantie wel de verrassendste, laatste keer dat ik keek 2500,- in de plus en vanochtend zag ik -5600,- was toch even lelijk verslikken in de koffie
Kroq
0
Dit was toch wel een beetje te verwachten toch?? Geen putjes als bescherming gekocht dus?
abscholten
0
Leuk stuk Nick, leest heel lekker!
Ik mag bogen op 30 jaar beleggingservaring en pas nu realiseer ik me dat dit de eerste crash is (is het dat wel?..., er kan nog meer af hoor!) waarbij ik me niet zo druk meer maak. De echte koopjes moeten nog komen!
MDJ_0
0
wat een bullshit stuk zeg! Is dit psychologie van de koude grond of wat? Lijkt wel of we in een kringetje zitten en allemaal even moeten ervaren dat er meer mensen zijn die verliezen! Ga gewoon niet beleggen dan ajb! Stukje zit vol met open deuren die ingetrapt worden... En kom nu ook niet met ik heb hier van geleerd, want geen enkele crash of mini crash is hetzelfde!
Riddler1985
0
Soms heb je pech. Mijn bescherming AEX Turbo short 502 werd met de opluchtings rally uitgestopt.
Geen nieuwe gekocht. Gelukkig wel aantal posities 2 weken geleden gesloten waardoor ik gisteren 30% cash had. Ik ben weer vrolijk aan het kopen.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte va...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare