Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Taaie rakker AEX

Als we iets weten over deze beurs, dan is het dat er verkoopdruk boven de markt hangt en dat de weerstandszone 506-510 een taaie rakker is. In de afgelopen weken is de index al drie keer op de 506 afgeketst. De horde net boven 510 heeft de beurs in april twee keer gedwarsboomd, bij elkaar vijf belangrijke koerstoppen dus.

Waarom houd ik dan vast aan een verdere stijging van de beurs? Tot wel 563 deze zomer nog? Kan ik niet beter met dergelijke boude uitspraken wachten totdat we die horde heben genomen? Eigenwijs, niet willen toegeven, of gewoon een verkeerde visie, u mag het zelf invullen.

Maar als technisch analist beoordeel ik puur de feiten en die zijn positief, heel erg positief zelfs. De feiten kent u ook, maar ik zal ze nogmaals noemen, opdat we weten waar we over praten.

  • Ten eerste is de dominante lange trend, de hoofdtrend van de Nederlandse beurs dus, opwaarts gericht.
  • Ten tweede is de index opgevangen door de 200-dagenlijn, de ruggengraat van elk belangrijke trend.
  • Ten derde is er de bullish flag voltooid, die ik begin van de week heb beschreven.
  • Ten slotte wijst ook de money flow op de instroom van vers kapitaal.

Omgekeerde hoofd-schouderformatie

Allemaal bekend en niets nieuws onder de zon. Maar er is zich een nieuw positief fenomeen aan het ontwikkelen. De AEX is bezig met een grote omgekeerde 'hoofd & schouder' formatie, in het TA-jargon een 'inverse head & shoulder', Bas Heijink wees hier ook al op. Dit patroon bestaat uit meerdere bodems, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is.

 

De bodems links en rechts zijn de schouders. In het gestileerde voorbeeld hierboven heb ik ook mijn projectie al ingetekend middels de zwarte stippellijn. Er is veel over de omgekeerde 'hoofd & schouder' formatie te vertellen, maar het allerbelangrijkste is dat het een accumulatiefase betreft, waarin beleggers zich al voorbereiden (inkopen) op een verdere stijging; de betrouwbaarheid van dit patroon is zeer hoog, gemiddeld ruim 85%.

Volgens mij is de markt nu bezig met de tweede rechterschouder (zwarte stippellijn). Een ander interessant aspect van dit patroon is dat er een koersdoel berekend kan worden vóórdat het patroon is voltooid. De afstand tussen de neklijn (510,55) en het hoofd (454,86) wordt dan geprojecteerd boven de neklijn. Voor de AEX komt er dan een koersdoel van ruim 566 uit.

Alle signalen zeer positief

Maar omdat er een referentiepunt op 563,98 ligt, te weten de top van 2007, houd ik dat niveau liever aan als koersdoel. Eind vorig jaar heeft de AEX ook een omgekeerd hoofd & schouder patroon gevormd. Dit patroon was eind juni 2014 gestart en op 20 januari 2015 voltooid, bij elkaar is het in zeven maanden gevormd.

De neklijn lag op 432, het hoofd op 366,84, waarmee een koersdoel van 497 berekend kon worden. Op 16 maart 2015 werd dit niveau aangetikt. Concluderend stel ik vast dat alle signalen op de Nederlandse beurs nog steeds zeer positief zijn. Ik blijf bij mijn koersdoel van 563.

Hoe meer kritiek ik op dat koersdoel krijg hoe beter, want dat betekent dat er veel beleggers aan de zijlijn staan die nog moeten instappen. En zonder kopers zal een beurs niet kunnen stijgen, want kopers zijn de brandstof voor elke rally. Ik maak me pas zorgen als ik schouderklopjes krijg of men applaudisseert voor mijn koersdoelen. En mochten zich calamiteiten voordoen of onverwachte signalen optreden, op Twitter zal ik deze uiteraard bespreken.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 35
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

695 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 augustus 2015 08:59
    quote:

    Maddof schreef op 12 augustus 2015 08:56:

    Echt, die Royce is niet serieus te nemen met zijn 563. Hij zit er al jaren lang naast. 93 van de 100 dingen die hij roept gebeuren niet en toch krijgt hij hier een podium... erg jammer.
    Ook Bas heeft een koersdoel van 563 dit jaar.. just to say
  2. habbi 12 augustus 2015 09:07
    Hoe meer kritiek ik op dat koersdoel krijg hoe beter, want dat betekent dat er veel beleggers aan de zijlijn staan die nog moeten ???
    Wat dacht je van die beleggers die op 500 ingestapt zijn en door dit neerwaartse ritje twijfelen. TA-ers die positief blijven maar ingehaald worden door negatieve beurzen.........
  3. kees5555 12 augustus 2015 09:09
    quote:

    Maeseke1 schreef op 12 augustus 2015 08:59:

    [...]

    Ook Bas heeft een koersdoel van 563 dit jaar.. just to say
    Tostrams dit ZOMER (Bas einde jaar).

    ALs Tostrams koersdoel op 20 sept 17:30 niet gehaald is.... stopt hij dan als TA-er?

    In 20009 adviseerde hij : Niet in aandelen! (Zoek video maar op youtube)
695 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links