Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De transitie van Galapagos

Galapagos maakte recent de resultaten bekend van de fase II Darwin 1 en 2-studies met zijn reumamiddel filgotinib. Die waren, zoals verwacht, goed en bevestigden de interimresultaten. Filgotinib is een voorbeeld van een JAK1-remmer, ook wel Janus kinase-remmer geheten en vernoemd naar de oude Romeinse God Janus: de god van alle begin en de overgang van oud naar nieuw. Januari is naar dit heerschap vernoemd.

In de strijd tegen reuma zijn JAK1-remmers de nieuwe generatie geneesmiddelen om deze auto-immuunziekte tegen te gaan. JAK-eiwitten kunnen cytokines aanschakelen, stoffen die een centrale rol spelen bij auto-immuunziekten zoals reuma. Een goed alternatief voor het paardenmiddel methotrexaat, dat nog veel wordt voorgeschreven.

Ook voor Galapagos kan dit middel de start zijn op weg naar een miljardenomzet. Als die weg tenminste niet voortijdig wordt afgesneden door een overname. In dit verhaal is het Amerikaanse bedrijf Incyte het ideale voorbeeld, maar daar later meer over.

Grotere kans overname

Filgotinib is gepartnerd met farmareus AbbVie, die de optie heeft om het middel in te licenseren en verder te ontwikkelen. Die afspraak is in 2012 gemaakt waarbij Galapagos een eerste betaling ontving van 150 miljoen dollar. Als AbbVie de komende weken besluit om zijn optie uit te oefenen, ontvangt Galapagos nog eens een betaling van 200 miljoen dollar en milestone-betalingen die kunen oplopen tot een miljard dollar.

Plus mogelijk royalties op de verkopen van het middel van meer dan 10%. De hamvraag is nu wat de volgende stap zal zijn.  Zal AbbVie gebruik maken van zijn optie en zo ja, zal dat de kans op een overname van Galapagos vergroten?

Voor AbbVie is het belangrijk om een succesvolle opvolger te vinden voor zijn kaskrakermedicijn Humira tegen reuma. Dat middel is een van de bestverkochte medicijnen op de markt met een jaarlijkse omzet van meer dan twaalf miljard dollar. Volgend jaar zal het patent op Humira in de VS aflopen waardoor ook de omzet in de komende jaren sterk onder druk zal komen te staan.

Doorontwikkelen

Humira heeft zes mogelijke opvolgers in de pijplijn om dat verlies op te vangen. De meeste van die zes programma’s zijn in een vroeger stadium dan filgotinib. Wat opvallend is dat AbbVie zelf nog een Fase II-studie heeft lopen die gebruik maakt van dezelfde technologie als filgotinib, namelijk de zogenoemde JAK1 remmer ABT-494.

Dat is net als filgotinib een pil, in tegenstelling tot de huidige biologicals voor reuma die via infuus of injectie worden toegediend. Humira is daar een voorbeeld van net als Remicade (van Johnson & Johnson), Orencia (Bristol Myers Squibb) en Enbrel (Amgen). Een pil is natuurlijk een veel eenvoudigere toediening. Het eigen middel van AbbVie is nog lang niet zover als filgotinib. Dat maakt de kans aanzienlijk groot dat AbbVie zijn risico’s wil verkleinen en de optie zal uitoefenen om filgotinib verder door te ontwikkelen.

En de andere paarden in de stal bij AbbVie hebben niet de potentie die filgotinib wel heeft. Het geeft Galapagos in ieder geval een flinke hoeveelheid geld (in totaal zal het bedrijf meer dan 600 miljoen dollar op de bank hebben staan na de betaling door AbbVie) dat gebruikt kan worden om zelfstandig de eigen pijplijn verder te ontwikkelen. Daarmee wordt het vliegwiel in gang gezet.

Meer in het vat

Het Amerikaanse bedrijf Incyte is een goed voorbeeld voor Galapagos. Een paar jaar geleden introduceerde de onderneming het middel Jakafi (ook gericht op JAK1/2) op de markt tegen myelofibrosis, een zeldzame vorm van beenmergkanker. Destijds stond het aandeel op een koers van rond de 20 dollar met een marktwaarde van anderhalf miljard dollar.

Met dat eerste product kreeg Incyte de middelen ter beschikking om zijn pijplijn in JAK1 & 2 verder op te bouwen. Nu staat het aandeel op 104 dollar en heeft het een marktwaarde van bijna negentien miljard dollar. Saillant detail is dat het een partnership heeft met Eli Lilly voor de ontwikkeling van zijn JAK1-product baricitinib, dat momenteel in fase III zit. Analisten verwachten dat dit middel binnen vijf jaar richting een omzet van een miljard dollar kan gaan en het zal daarmee ook een geduchte concurrent voor filgotinib kunnen zijn.

Van winstnemen is natuurlijk niemand armer geworden, maar toch moet u zichzelf de vraag stellen, met bovenstaande in het achterhoofd, of er niet meer in het Galapagos-vat zit. Ik denk dat we qua koersvorming nog maar het topje van de ijsberg zien bij Galapagos.


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. risky N 12 augustus 2015 16:55
    "Plus mogelijk royalties op de verkopen van het middel van meer dan 10%"

    Op zich klopt deze bewering van Marcel Wijma (meer dan 1% royalties klopt ook), maar je hebt er echter geen klap aan.

    Het gaat om:

    tiered royalties low-teens to low-twenties

    Met een omzet van 5 miljard USD ging Onno voor het gemak al rekenen met 20%
  2. twinkletown 12 augustus 2015 21:19
    quote:

    risky N schreef op 12 augustus 2015 16:55:

    "Plus mogelijk royalties op de verkopen van het middel van meer dan 10%"

    Op zich klopt deze bewering van Marcel Wijma (meer dan 1% royalties klopt ook), maar je hebt er echter geen klap aan.

    Het gaat om:

    tiered royalties low-teens to low-twenties

    Met een omzet van 5 miljard USD ging Onno voor het gemak al rekenen met 20%
    Vertaling EN > NL: trapsgewijze royalty's van "lage-tien tot lage-twintig"
  3. [verwijderd] 13 augustus 2015 10:25
    vernoemd naar de oude Romeinse God Janus
    Beetje uit de oude doos, maar Ria Valk zong er destijds ook een liedje over: "Janus, Janus, etc.." de rest ben ik vergeten. Leuk liedje wel.

    Ik denk dat we qua koersvorming nog maar het topje van de ijsberg zien bij Galapagos.
    Nu graag nog in het Chinees, voor alle duidelijkheid.
  4. Mr Greenspan 13 augustus 2015 12:46
    Bedankt Marcel,
    Misschien inderdaad het topje van de ijsberg. Helaas kijken veel beleggers vooral naar waar de koers in het verleden op heeft gestaan ipv waar de koers naar toe kan.
    Ik heb vernomen dat je zelf de kans aanzienlijk acht dat Galapagos al vroegtijdig wordt overgenomen door Abbvie toch? Welk bod acht je reëel?

  5. [verwijderd] 13 augustus 2015 13:36
    Overname van GLPG is toch volkomen onzin, onbegrijpelijk dat zelfs een zelfbenoemde Guru die zijn bedrijfje geheel pretentieloos Leeuwenhoeck Research noemt (u voelt de knipoog wel), het over Overname heeft, blijkbaar wordt hij per click betaald.
    Bekijk het lijstje partners eens van GLPG, dan weet je toch dat AbbVie niet gaat willen partneren met haar concurrenten, en vice versa.
    GLPG gaat op eigen kracht naar de € 200, binnen 3 jaar.
  6. Mr Greenspan 13 augustus 2015 14:15
    quote:

    tophound schreef op 13 augustus 2015 13:36:

    Overname van GLPG is toch volkomen onzin, onbegrijpelijk dat zelfs een zelfbenoemde Guru die zijn bedrijfje geheel pretentieloos Leeuwenhoeck Research noemt (u voelt de knipoog wel), het over Overname heeft, blijkbaar wordt hij per click betaald.
    Bekijk het lijstje partners eens van GLPG, dan weet je toch dat AbbVie niet gaat willen partneren met haar concurrenten, en vice versa.
    GLPG gaat op eigen kracht naar de € 200, binnen 3 jaar.

    Was de overname van Crucell ook onzin?
    NB het lijstje met partners is wel geslonken het laatste jaar.
  7. Tauromaquia 13 augustus 2015 14:32
    Ja, Galapagos is een mooi en veelbelovend bedrijf:
    Juiste technologie, goed gevoel voor nieuwe technologie, grote zak met geld en een goed gevulde pijplijn. Mooier kan bijna niet; ik ben ook een gelover. Tot nu toe is het in elk geval een leuk avontuur.

    Ik mis alleen nog een inschatting van het risico / kans van slagen. Die heb je toch echt nodig, wil je het bedrijf op waarde kunnen beoordelen en er een streefkoers aan willen plakken. Er is namelijk nog steeds risico. Een analyst had het vorig jaar nog over "poor management" (Dat ging ook over de toenmalig CFO). Als ik me niet vergis hebben ze net de rechten op het Cystic Fybrosis programma teruggekregen van J&J (Is die kandidaat toch niet zo veelbelovend?) en wat als Filgotinib het toch niet naar de markt haalt? Het is nog geen gelopen race. Kortom, ik had het graag wat meer objectiever gehad, maar de lezer die wat minder bekend is met Galapagos wordt hopelijk door dit verhaal wel besmet met het GLPG-virus ;-)

    Bedankt Marcel!
  8. [verwijderd] 13 augustus 2015 16:08
    quote:

    Mr Greenspan schreef op 13 augustus 2015 14:15:

    [...]

    Was de overname van Crucell ook onzin?
    NB het lijstje met partners is wel geslonken het laatste jaar.
    Dan bent u bij mij aan het verkeerde adres: ik heb de helft van de opbrengst van Crucell, waar ik sinds 2005 in zat, na diens overname door JNJ overgeheveld naar GLPG, in 2010.
    Ik heb dus niet veel te klagen gehad, hoewel ik destijds vraagtekens zette bij de oprechtheid van het bestuur van CRXL vanwege de m.i. te lage overnameprijs.

    Crucell "partnerde" niet, GLPG doet dat wel.

    U begrijpt het dus niet, mr. Greenspan.
  9. Mr Greenspan 13 augustus 2015 16:36
    [quote alias=tophound id=8711082 date=201508131608]
    [...]

    Dan bent u bij mij aan het verkeerde adres: ik heb de helft van de opbrengst van Crucell, waar ik sinds 2005 in zat, na diens overname door JNJ overgeheveld naar GLPG, in 2010.
    Ik heb dus niet veel te klagen gehad, hoewel ik destijds vraagtekens zette bij de oprechtheid van het bestuur van CRXL vanwege de m.i. te lage overnameprijs.

    Crucell "partnerde" niet, GLPG doet dat wel.

    U begrijpt het dus niet, mr. Greenspan.
    [/quote

    Nou goed van jouw zeg.

    Destijds werd door Wijma ook de verwachting uitgesproken dat Crucell overgenomen zou worden. Dat werd door 'kenners' ook als onzin afgedaan.

    Je verslijt weinig schoenen volgens mij.
  10. [verwijderd] 13 augustus 2015 17:11
    Ik herinner me het advies van Wijma inzake CRXL niet, hoewel ik nogal actief op het forum aanwezig was in de jaren 2005-2010. Dus dat zal ook wel een achteraf-beleggen-advies zijn geweest.
    Ook nu komt hij met een advies op het moment dat GLPG dit jaar al met 250% is gestegen.

    U moet hem eens vragen of hij zich zijn advies aangaande Axonyx nog herinnert.

    Wat mijn schoeisel met het e.e.a. te maken heeft begrijp ik niet goed, het feit dat u meteen begint te jijen en jouwen irriteert mij overigens wel een beetje, ik ken u niet.
  11. [verwijderd] 13 augustus 2015 17:25

    Axonyx: Alzheimer Light

    tophound 2 dec 2005 om 19:22

    Troost je: ik kocht eind 2004 een flinke pluk tegen gemiddeld $ 6,75 en heb ze uiteindelijk met meer dan 80% verlies moeten verkopen.
    En het was een weloverwogen aankoop, mede door een positief artikel op IEX van columnist Marcel Wijma.

    Dat heeft me ontzettend KWAAD gemaakt op dit aandeel, de naam Axonyx werkt bij mij als een rode lap op een stier.

    Vandaar dat ik hier in dit draadje nogal fel reageerde op het enthousiasme van enkele posters, ik wist bijna zeker dat de forse rally omhoog gebaseerd was op het zoveelste nep-bericht. En dat de handelaren dit bericht aangrepen om de kleine belegger weer eens flink wat geld uit de zak te kloppen.
    De koers wordt omhoog gemanipuleerd, iedereen stapt in, koers stijgt nog verder, de manipulators stappen weer fors uit, en de koers dondert weer in elkaar.
  12. [verwijderd] 13 augustus 2015 17:38
    Tauromaquia, het programma wat terug is genomen betreft het IPF (idiopathic pulmonary fibrosis) 1690 programma.
    Dat betreft een chronische longziekte, waarbij longfunctie progressief afneemt.

    Cystic Fibrosis is programma met ABBVIE en veelbelovend.
    Dit betreft een taaislijmziekte die vooral kinderen treft.
    Laatst nog in AD een 22-jarige Britse die eraan leed, en verslechterde in conditie. Verschrikkelijk.
    Betreft een 3-combinatie therapie met 1 potentiator en 2 correctoren.

    Tot 350 miljoen USD mijlpaalbetalingen bij bereiken targets onderzoek, wanneer het op de markt komt royalties in range 12-22%.

    Alleen Vertex heeft nu product op markt.

    Is voorzien als miljardenmarkt omdat CFTR-gen/activiteit nu nog niet kan worden hersteld maar dit is wel het streven, met verbetering >50%, en programma enorm belangrijk voor Galapagos, waar grootste deel medewerkers tijd aan besteed.

    Galapagos heeft ook samenwerking met ABBVIE in Crohn (ook Filgotinib programma), en met SERVIER in osteo-artritis en met Morphosys in anti-lichaam therapieën.

    Tophound, ABBVIE kan Galapagos heus wel overnemen met respect voor bestaande samenwerkingen.
    Belastingdruk in België is ook beperkt (6,8% effectief inzake milestones en royalties), en dit kan ABBVIE mooi uitbuiten. CF/RA en Crohn programma zijn enorme assets bij verder positief verloop programma's.

    Weet je hoe ABBVIE heeft gehandeld met Pharmacycles..
  13. Pomper 14 augustus 2015 17:58
    Hoi Marcel, op basis van de grafiek, die er super uitziet vergeleken met de overige rommel, enkele aandeeltjes gekocht en verkocht met goede winst. Daarna eens gekeken wat voor een bedrijf het is hahaha. tja het heeft nog helemaal niks gepresteerd, maar heeft potentie. Als ze die 100 miljoen of zoiets krijgen schieten de aandelenprijs natuurlijk omhoog, das niet zo moeilijk. Maar gat het mis dan blijft er niets van over.

    Heb je nog interessante info ? Iets ?
  14. [verwijderd] 15 augustus 2015 14:13
    (herhaling) De beurs staat op instorten! Het wordt rampzalig, haal je geld ervan af. Zo snel mogelijk. Ik mag niet vertellen waarom, maar vertrouw de beurs niet meer. Het is allemaal een illusie, de echte waarde zal ver onder de verwachtingen zijn. Doe alstublieft jullie research en vertrouw niet andere maar vertrouw alleen op jezelf. Bekijk maar waar de wereld nu staat..
  15. [verwijderd] 15 augustus 2015 21:00
    Carlos R, graag ingaan op Galapagos en niet die onzin hier verkondigen. Dit heb je nu al op meerder topics geplaatst.
    Roepegetoeter zonder enig argument.

    Binnen dit draadje hebben we het over biotechbedrijf Galapagos dat medicijnen ontwikkelt tegen zelfs dodelijke ziekten, zoals Cystic Fibrosis. Zie onder artikel wat voor een impact deze ziekte heeft op het leven van mensen.
    Ook zijn ze vergevorderd (klaar met fase 2, opstart fase 3 in H1 2016) voor een pil tegen Reuma Artritis waar wereldwijd 1% van de mensen aan lijd.

    Channan (22) kiest voor bucketlist en wijst operatie af
    www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/de...
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links