Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Buffett bakt er niks van!

Buffett bakt er niks van!

Het is zo ongeveer vanaf de bodem begin 2009. Ja ja, Il Maestro heeft zijn touch verloren. Jeminee, wat een underperformance!

 

 

Het zou me niet verbazen als hij daar de schouders over ophaalt en een laconiek grapjes over maakt, als u hem daarop aanspreekt. Ik heb geen idee wat de trick of de magie is, maar sommigen beursmensen hebben een aura, waarmee het lijkt als of ze overal mee wegkomen.

Het zijn vooral beren die boven de wet lijken te staan, gewoon een paar willekeurige namen die mij te binnen schieten. Mark Faber, Nouriel Roubini, Albert Edwards, Zero Hedge en dichterbij huis bijvoorbeeld Kees de Kort of of Willen Middelkoop. Niets lijkt ze te raken.

Al jaren en/of vele procenten plassen ze tegen de wind in: de koersen blijven tegen hen inlopen. Noemt u zelf namen of stokpaardjes, iederen heeft ze wel op de beurs. Terug naar Buffett: wie anders kan zo lang underperformance laten zien met een fonds van 350 miljard dollar?

Te groot om te beleggen

Niemand, alleen hij. Berkshire Hathaway is bijna twee keer Royal Dutch Shell, zo groot is het fonds. Het is een crime om zoveel geld te beleggen, want stockpicken is er niet meer bij. Buffett kan alleen nog maar in grote blue chips beleggen, ander trekt hij hele indices uit hun verband.

Op de legendarische aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway is bij mijn weten nog nooit Buffett echt aangesproken op zijn underperformance. Eigenlijk vind ik dat wel terecht. Buffett is geen snoever. Hij wil gewoon goed beleggen en niet het hoogste rendement halen.

Buffett belegt verstandig, daar hoeven we het denk ik verder niet over te hebben. Jarenlang had hij de mazzel dat juist zijn aandelen het goed deden en nu doen ze het relatief slecht. Nogmaals, goed en verstandig beleggen is iets anders dan altijd maar de hoogste score halen. Dat lukt niemand.

x

Zelf heb ik daar ook mee afgerekend. Dat mijn fondsen niet ierder jaar de hoogste score halen, het zal. Ik ga niet meer eindeloos switchen en achter de muziek aan rennen - want daar komt het altijd al snel op neer. Nee, tenzij het echt uit de hand loopt, ga ik pas een keer schuiven.

Neem Skagen Global waar ik in zit: ook hier jarenlang underperfomance, hoewel het nu beter gaat. Inderdaad, verkeerd gegokt. Ik blijf mooi zitten want het is een mooi (maar duur!) fonds en met die tracker- en ETF-hype wordt stockpicken vanzelf weer lucratief, denk ik.

Hoeft u niet mee eens te zijn, maar dat u niet denkt dat u dom of een prutser bent, als u de benchmark niet verslaat. Daar komen juist brokken van, want dan gaat u risico nemen. En dat is nog altijd het belangrijkste aan beleggen: uw risico. Maar dat is weer een heel ander verhaal.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Berkshire Hathaway

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
thakicker
0
Zoom eens in/uit qua tijd.
Ik kan ook een out-/underperformance laten zien als ik mijn eigen tijdspanne mag kiezen.
het gaat er niet om dat hij sinds 2009 een underperformance heeft tov S&P. Nee, dat hij sinds hij mocht beginnen met beleggen een constante groei heeft laten zien. Ik heb het niet nagerekend, maar die groei was hoger dan de inflatie in die periode :)
PingPong
1
De underperformance van Buffett is nog veel erger dan uit de grafiek blijkt. Dat Bershire Hathaway fonds van Buffett keert namelijk geen dividend uit, een mandje S&P500 aandelen wel.

Om echt goed te vergelijken moet je BRK dus vergelijken met de S&P500 inclusief herbelegd dividend, dan wordt het helemaal treurig.

Heeft Buffett trouwens een of twee jaar geleden niet zelf gezegd dat particulieren best een S&P500 index fonds kunnen kopen?
Siebren
1
Beste Arend-Jan,
Je weet, ik ben echt een fan van je pen.
En jullie site is nog steeds mijn internet-opener.
Maar wellicht is het nu toch wel tijd voor jou om 's een paar HAL-letjes op te pikken, toch?
Ondanks de wat moeilijker verhandelbaarheid zoals je altijd meldt.
Maar het blijft wel de Rotterdamse versie van Berkshire.
Ook collega Nick zal er inmiddels wel blij mee zijn.
En op hun jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen in Mei (met prima lunch) kom je ook uitsluitend blije mensen tegen.

Hartelijke groet van

Ren Groot
Bentveld


knax63
0
Bij vergelijkingen van rendement is inderdaad de periode van belang waar mee je vergelijkt. bij verzekerings produkten word er veel marketing gedaan, die prognoses geven die nooit gehaald worden altijd minder of meer. dan zeggen ze nu dat was het inzicht van dat moment, zo kan ik me er ook altijd uit praten.
UIT EINDELIJK gaat het om rendement vanaf instappen EN uitstappen want dan pas staat het op je bankrekening en alleen DAN kan je uitgeven. Niet anders. Tuurlijk kan ik me wezenloos lenen maar dat is nooit handig want in slechte tijden zoals nu worden de bankschroeven door de bank aangedraaid.
IK ben helemaal blij dat ik alle leningen al tijden heb afgeschaft en niet rood mag staan, want van rente betalen word je niet rijk.
Warren Buffett word misschien wel te groot om rendementen te kunnen halen die hij in het verleden makkelijk kon halen. de markt kan ook te klein worden voor hem.
Five Aces
0
Hierboven wel mee eens.

Een jaar na een dip op de beurs laten de meeste fondsen een bizar rendement zien, 50% etc. Reken je dat over 6 jaar bullmarket dan is het een iets ander verhaal.

Verder weet ik niet of Buffet 100% in aandelen zit, maar ben dan ook wel benieuwd wat zijn rendement 2007-2009 was. Maw meer negatief als de S&P500 of negatiever?
[verwijderd]
0
@siebren

Ik zou bij Hal even in de hal gaan staan in de kelder of begaandegrond voor je in stapt.
Dit is meer de zolder waar Hal zich nu bevind. Om dan een mooi rendemend te kunnen maken is minder zeker in dit geval.
NicoInberg
0
Een bull markt is geen goede vergelijking. Een rising tide lifts all boats remember? Dat is ook de reden dat hedge funds onderpresteren ten tijde van bull markets. In een zijwaartse of dalende markt kan hij zich beter onderscheiden. In een stijgende markt is iedereen een goede belegger. Nou ja, bijna iedereen dan.
RW1984
0
Hij is er niet armer van geworden, en benieuwd hoe de grafiek eruit ziet als de bullmarkt ten einde komt. De Buffett aandelen zullen dan waarschijnlijk minder hard geraakt worden.
handyman6
0
Tja ,alweer zo'n troostverhaal als er eigenlijk gewoon slecht/matig wordt gepresteerd ,net zoals bij Fugro het geval is.
Blijf je dus te lang zitten ,heb je dood geld,wat vaak ook nog minder wordt.
Hopen op de turnaround is nml een duur spelletje.Accepteer het gegeven dat je darling het een tijdje matig doet,stap op tijd uit en stap in als de turnaround procentueel een feit is:ik ga er vanaf +20% vanaf de bodem gestaffelt in,als het tij een aantal kw's is gekeerd.
GrH6
WimJansen
0
kijk hier maar:
finance.yahoo.com/echarts?s=BRK-A+Int...,"allowChartStacking":true}
Met de knop +Comparison kan je een vergelijking maken met een indice of beursfonds.
shortie71
0
quote:

handyman6 schreef op 7 aug 2015 om 11:21:


Tja ,alweer zo'n troostverhaal als er eigenlijk gewoon slecht/matig wordt gepresteerd ,net zoals bij Fugro het geval is.
Blijf je dus te lang zitten ,heb je dood geld,wat vaak ook nog minder wordt.
Hopen op de turnaround is nml een duur spelletje.Accepteer het gegeven dat je darling het een tijdje matig doet,stap op tijd uit en stap in als de turnaround procentueel een feit is:ik ga er vanaf +20% vanaf de bodem gestaffelt in,als het tij een aantal kw's is gekeerd.
GrH6


20% lijkt veel maar wie dat consequent doet zit bijvoorbeeld Wessanen long op 2,40, KPN op 1,80 en ING op 4 Niet verkeerd
JoopVisser1
0
Buffet heeft gewoon geen zin om van managementteams te wisselen. Hij is veel te goede vrienden geworden met de zittende managementteams; op zijn leeftijd wil hij niet nog een hoop gedonder hebben. Hij gaat toch het grootste deel van zijn geld aan goede doelen weggeven.
Waar
0
quote:

PingPong schreef op 6 aug 2015 om 17:45:


De underperformance van Buffett is nog veel erger dan uit de grafiek blijkt. Dat Bershire Hathaway fonds van Buffett keert namelijk geen dividend uit, een mandje S&P500 aandelen wel.

Om echt goed te vergelijken moet je BRK dus vergelijken met de S&P500 inclusief herbelegd dividend, dan wordt het helemaal treurig.

Heeft Buffett trouwens een of twee jaar geleden niet zelf gezegd dat particulieren best een S&P500 index fonds kunnen kopen?


Dit zei het over kleine beleggers. Overigens wilde WB BRK-B niet introduceren maar uitsluitend met grote beleggers werken. BRK-B is er op verzoek van zijn grote particuliere beleggers toch gekomen zodat zij voor familie kleinere stukken konden kopen... $200K per aandeel als cadeautje voor de kids is voor hen kennelijk ook iets te veel van het goede. WB had liever dat ze trackers kochten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 16 okt Liveblog: Netflix en Brexit 5
  2. 16 okt BeursVandaag: We zijn er bijna
  3. 15 okt Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX... 6

Gesponsorde links