Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde van de bullmarkt?

Beleggers waren maar een keer eerder in de geschiedenis van de IEX Bull/Bear Enquête, sinds 2001, zo positief als nu. De IEX Bull/Bear Indicator staat op 56 en dat was in december 2013 voor het laatst zo. Toen stond de indicator op 56,2. De indicator werkt overigens hetzelfde als inkoopmanagersindices (PMI's), 50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish.

Wat is er aan de hand? Is dit het einde van de bullmarkt? Of heeft u met z'n allen een zonnesteek opgelopen dit weekend? In ieder geval zien beleggers het zonnig in op de beurs en hebben ze ook vertrouwen in de economie. Overigens, ook professionele beleggers verwachten een goede maand augustus. Maar liefst 924 beleggers hebben de moeite genomen dit weekend de enquête in te vullen met het mooie weer. Dank daarvoor.

Het merendeel van de beleggers verwacht overigens dat de Fed de rente in december verhoogt. Dat was de bonusvraag deze maand. Iets meer dan 40% gaat voor december, 22% voor september, 31% voor voorjaar 2016 en een kleine 7% denkt dat de Amerikaanse centrale bank nog langer wacht met een renteverhoging.

IEX Bull/Bear Indicator


De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête, de maandelijkse sentimentspeiling van IEX, luidt als volgt (tussen haakjes de score van vorige maand):

Economische ontwikkelingen

  • Zeer optimistisch: 8,0% (was 9,2%)
  • Optimistisch: 55,4% (was 52,1%)
  • Neutraal: 27,9% (was 25,5%)
  • Pessimistisch: 6,5% (was 10,3%)
  • Zeer pessimistisch: 2,2% (was 2,9%)

Aandelenmarkten algemeen

  • Zeer optimistisch: 9,4% (was 8,7%)
  • Optimistisch: 54,9% (was 43,7%)
  • Neutraal: 26,1% (was 26,0%)
  • Pessimistisch: 7,4% (was 16,3%)
  • Zeer pessimistisch: 2,3% (was 5,2%)

AEX komende zes maanden

  • Omhoog: 72,6% (was 73,9%)
  • Neutraal: 18,9% (was 16,2%)
  • Omlaag: 8,4% (was 10%)

AEX komende maand

  • Omhoog: 60,6% (was 58,5%)
  • Neutraal: 28,4% (was 20,9%)
  • Omlaag: 11,0% (was 20,6%)

Uitgevers plussen onverwachts

De AEX spiegelde deze maand het rendement. Van een ruime 4% in de min, naar een kleine 5% in de plus. Daar profiteerden beleggers die deze top- en flop-portefeuilles hadden helaas niet van deze maand. Bij de toppers gooide ASML roet in het eten en de rest van de toppers bleef ook achter bij de index.

De floppers deden het nog beter. Niet de bedoeling natuurlijk, maar de doorgaans saaie uitgevers behaalden in juli mooie rendementen. Daar zaten beleggers mooi mis mee.

Toppers juli Rendement Floppers juli Rendement
Randstad +2,7% Altice -8,5%
ASML -4,7% Wolters Kluwer +11,3%
KPN +3,0% TNT Express -0,4%
RDS +1,3% Relx ( Reed Elsevier) +7,6%
Gemiddeld +0,58% Gemiddeld +2,5%
AEX +4,8%    

Toppers en floppers

Geen heel wilde keuzes voor de portefeuilles voor augustus. Bij de floppers zijn Vopak en Boskalis nieuw, de rest in de herkansing van vorige maand. Bij de toppers is ING terug in het lijstje. De rest van de namen stond er vorige maand ook in.

Toppers augustus Stemmen Floppers augustus Stemmen
ING +116 Altice -122
ASML +79 TNT Express -54
RDS +41 Vopak -31
Randstad +40 Boskalis -24

 

Fondsverdeling augustus 2015
Klik op de afbeelding voor een grote versie. Long is blauw, short is rood en groen is het gemiddelde van die twee.

Bedankt voor het meedoen en graag tot het einde van de maand voor een nieuwe ronde van deze sentimentsenquête.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 augustus 2015 20:54
    @Serpa U doelt ongetwijfeld op het feit dat als de massa met een bepaalde horizon zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten op de korte en/of lange termijn met de voor- en nadelen van dien ervoor zou kiezen om zwaar euforisch of depressief massaal in het water te springen of om zich massaal als een kudde op hol geslagen lemmingen in de zeeën in het westen, noorden, zuiden of oosten te storten,

    u daar uiteraard met een geheel andere horizon zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten met de voor- en nadelen van dien onder het duurzame motto “Ik trek dit niet meer, geef mijn portie maar aan Fikkie die mij altijd trouw heeft vergezeld, ik haak af” niet aan mee zal doen.

    Wat u in de geschiedenis van de mensheid hoogstwaarschijnlijk,

    dus na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen in een mondiaal (sub)urbanisatieproces in een door Coca Cola, Google, Apple, de sexindustrie, bierbrouwerijen, gokpaleizen en de al niet in geheime ivoren torens van de wapenindustrie voor de toys van de boys gesponsorde hapsnap hamburger internet en televisie cultuur die geen lopende band meer heeft, zoals in de spookstad Detroit is te zien,

    in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren i.h.k.v. het als kip kaal plukken van een soeverein bij de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis betrokken “soevereine” lidstaat van de Europese Unie als gevolg van een in Maastricht door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de toenmalige euforie na de val van de Berlijnse muur in Maastricht overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken, maar met vele door de deskundige brandweer op eurozone niveau voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen te herstellen weeffouten,

    tot het einde der tijden in de ijdelheden der ijdelheden waarin wegens de wet van Everitt over de thermodynamica

    (De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.)

    in de almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen niets nieuws onder de zon was, en er dan ook vandaag in de almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen niets nieuws onder de zon is, en er dan ook morgen in de almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen niets nieuws onder de zon zal zijn,

    met de voor- en nadelen van dien gemeen heeft met de rest van de ca. 7, 2 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte over 1 kam te scheren mensen in de hoge, lage of hongerloontjes landen in en buiten de eurozone op de ronde of platte aarde die zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt.
  2. [verwijderd] 6 augustus 2015 00:11
    Teveel positievelingen beteklent idd einde van de stijging...
    ING onder de TOPPRES??? Nou vandaag met -3.5% zegt al dat het niet de goede kant op gaat....dus ING is nog ffe geen topper (meer).
    Nee...de rit omhoog is wel op zijn eind.
    Wordt tijd voor weer wat valse lucht eruit.
    Per slot...waarop is deze toch flinke stijging gebasseerd??
    Griekenland en dat het nu zo lekker gaat ??
    Laat me niet lachen.....de echte ellende komt nog.

    Nee - we kunnen eerder weer flink wat zakken....deze stijging is nergens door gedragen.
    China gaat niet goed, Brazilie gaat niet goed, EU loopt ook nog niet lekker, Griekenland is een spook en gaat voor ellende zorgen binnenkort (die zijn gewoon niet te vertrouwen en wij (de EU) leren nergens van.....) .. de RUSSEN die moeilijk doen.
    Ik zou mijn centen in mijn zak houden....meest slimme...en anders op PUT OPTIES inzetten, want een daling komt eraan !!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links