Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heineken smaakt vandaag

Heineken smaakt vandaag

 

Laat het maar een mooie traditie worden. Vorig jaar vloog de koers van Heineken liefst 8,34% omhoog op KW2's, waar de AEX precies 0,0% deed. Een maandje later steeg de koers van de bierbrouwer maar +1,26%, toen duidelijk werd dat de familie Heineken een bod van concurrent SABMiller had afgewezen.

U weet het, via een meerderheidsbelang in het controlerende Heineken Holding hebben Charlene de Carvalho-Heineken en de haren het gewoon voor het zeggen bij Heineken. Ik heb toen nog hemel en aard bewogen om erachter te komen wat de Zuid-Afrikanen nou boden, maar helaas kwam ik geen steek verder.

Via vuistregel slotkoers + 20% = overnamebod kwam ik toen uit op 70 à 80 euro, dat SABMiller minimaal moest bieden om überhaupt op audiëntie te mogen bij Mevrouw Heineken. Die piekerde er niet over en nu staat er vandaag toch 75 euro op het bord. Dat is ruim +25% sinds die 15e spetember, waar de AEX +20% deed.

De ironie wil dat de omzetgroei van Heineken vooral komt van Tiger, de Aziatische brouwer die ze zelf een paar jaar geleden voor de überhoofdprijs overnam. Drinken of gedronken worden, zal ik maar zeggen als variatie op eten of gegeten worden. Heel bijzonder is die stijging niet, want ABInBev deed ook +25% sindsdien.

SABMiller verging het wel slechter. Dat deed -8,05%, maar het Brtise pond - de hoofdnotering van SABMiller is in Londen - trok 12% aan ten opzichte van de euro. Enfin, hoe presteert Heineken in vergelijking tot deze twee biersupermachten? De Belgen kregen vorige week nog -3,79% om hun oren op tegenvallende KW2's.

Heineken of ABInBev?

Van collega-columnist Nico Inberg krijg ik dit toegestuurd, zijn voorkeur is duidelijk:

AB Inbev op cijfers:
De Leuvense bierbrouwer maakte teleurstellende kwartaalcijfers bekend. Zowel de omzet als EBIT­DA kwamen beneden de verwachtingen uit. De moeilijke vergelijkingsbasis (in 2014 WK voetbal) en de ongunstige weersomstandigheden in China en de VS speelde het bedrijf parten.

In de tweede jaarhelft verwacht AB InBev wel opnieuw een versnelling van de opbrengsten­groei tegenover het eerste halfjaar.

Heineken op cijfers:
In tegenstelling tot AB InBev en SABMiller kon Heineken wel de verwachtingen inlossen. Heineken is dan ook verder te behouden. Ondanks de moeilijke vergelijkingsbasis (WK Voetbal in 2014) en de moeilijke omstandigheden in aantal markten (Nigerië, Rusland) slaagde Heineken erin een goed halfjaar neer te zetten.

De omzet steeg autonoom met 2%, wat beter was dan verwacht. Ook de winst kwam een tikkeltje hoger uit dan verwacht. Heineken bevestigt de jaardoelstellingen. Er wordt een interimdividend (ex-dividend 05/08) van 0,44 EUR p.a. uitgekeerd op 12 augustus.

Tja, u hebt het ook in alle analyses van de Heineken gelezen: inderdaad, de cijfers vallen inderdaad mee, waar die van ABInBev wat tegenvielen. Het beeld is wel hetzelfde bij beide concerns: Europa stagneert - we drinken ook al meer dan zat bier hier, toch? - en de groei moet vooral uit de opkomende markten komen.

Niks nieuws en bijzonders eigenlijk onder de zon. Kies waar u zich het meest bij thuisvoelt? Heb ik nog basisdata voor u. Grappig dat Unilever er ook staat, maar grote verschillen zijn er niet. Alleen Carlsberg wijkt af. Het is hét beeld van de huidige beurzen: defensieve eten- en drinkenaandelen met dividend zijn peperduur - allemaal!

Eigenlijk nemen dit soort fondsen een beetje de rol over van staatobligaties, die dan wel heel veilig zijn, maar die geen ene pepernoot meer opleveren. Tegen de tijd dat de rentes weer oplopen - eens, eens zal dat wel weer eens gebeuren - worden deze aandelen misschien kwetsbaar, maar dat zien we dan wel weer.

Anyway, in ieder geval lijkt het er op alsof bij Heineken vandaag met die 5% bij wijze van - als het er al was - dat kleine beetje korting wordt weggearbitreerd, die er wellicht was ingeslopen. Stockpicken onder blue chips valt niet mee anno 2015.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links