Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: augustus ook goede maand

Uitslag expertenquête augustus 2015

De experts waren afgelopen maand duidelijk enthousiast over de AEX en dat is uitgekomen. De AEX steeg met bijna 5%. Met bovenmatige interesse kijken we daarom wat ze deze maand te zeggen hebben. Bijna de helft denkt dat we ook in augustus weer omhoog gaan.

Een bescheiden 15% verwacht een daling. De rente is een van de meest besproken thema’s bij het invullen van de enquête. Sommigen verwachten een stijging in anticipatie op een rentestijging van de Fed in september. Andere denken weer dat het continue ruime beleid van de ECB en de BoJ de wereldwijde rente blijvend onder druk houdt.

Per saldo is 35% positief gestemd,bijna gelijk aan het optimisme van afgelopen maand. De goede tweedekwartaalcijfers worden ook als reden aangedragen om positief naar aandelen te kijken. Ook de factor Grexit werd nog een paar keer genoemd, maar dan vooral iets wat in de achteruitkijkspiegel is te zien.

 

Voorspelling augustus  
optimistisch 49%
neutraal 36%
pessimistisch 15%
per saldo 35%
 

Expertsentiment augustus

Expertvoorspelling juli 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

Rente grootste thema

Voor de langetermijnvooruitzichten gelden per saldo nagenoeg dezelfde percentages. Ook daar denkt 49% dat de beurs gaat stijgen. En ook daar is de rente het grootste thema. Maar dat percentage is wel wat lager dan de uitkomst van afgelopen maand.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 49%
neutraal 40%
pessimistisch 13%
per saldo 36%
 

Expertsentiment komende halfjaar

Expertvoorspelling komende halfjaar 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

Rendement aandelenkeuzes teleurstellend

De beweging van de AEX hadden de experts uitstekend voorspeld. Bij de individuele aandelen ging het op zich ook goed, maar een tweetal namen aan de flopperskant verpestten het beeld.

  1. OCI steeg op de fusiebesprekingen met CF Industries bijna 21%.
  2. Wolters Kluwer liet zowaar eens groei cijfers die de 0 – 1% bandbreedte ontstegen. En dat werd gelijk beloond met een stijging van ruim 13%.

Ondanks deze missers was de performance van het fictieve long-shortfonds slecht een bescheiden -0,6%. Dat valt mee. Altice daalde eindelijk eens, de experts hebben er lang op moeten wachten.

Toppers juli Stemmen Rendement Floppers juli Stemmen Rendement
ING +12 4,6% Altice -11 -6,9%
KPN +5 5,0% TNT Express -5 0,3%
Aegon +4 6,3% Unilever -4 9,2%
Ahold +2 7,9% OCI -3 20,6%
Delta Lloyd +2 9,8% Wolters Kluwer -3 13,3
Randstad +2 6,7%      
Unibail-Rodamco +2 6,9%      
Gemiddeld   6,7% Gemiddeld   7,3%
AEX   4,8%      
 

ASML topper, Altice flopper

Voor de komende maand zijn de experts vooral optimistisch gestemd over ASML. Opvallend, dat zien we niet vaak. Verder is men in het alfabet niet verder gekomen dan de A. Want de overige toppers zijn Aegon, Ahold en Arcelor Mittal.

Overigens is het opvallend dat OCI vorige maand nog bij de floppers stond, maar dit aandeel deze maand net aan de toplijst mist. Verder valt op dat de eeuwige topper ING de lijst heeft verlaten.

Dit jaar is het aandeel met 43% gestegen en staat daarmee op plaats drie binnen de AEX, na Altice en Randstad. Aegon kan naar verwachtingprofiteren van de rentestijging in de Verenigde Staten. Bij de floppers staat Unilever op een tweede plaats zonder dat er duidelijke redenen zijn.

 
Toppers augustus Stemmen Floppers augustus Stemmen
ASML +6 Altice -9
Aegon +4 Unilever -6
Ahold +3 Gemalto -3
Arcelor Mittal +3 Delta Lloyd  -2
Delta Lloyd +2 Randstad -2
Randstad +2 Unibail-Rodamco  -2
       
 

Deze maand deden er 55 experts aan de enquête mee. Gezien de vakantieperiode is dat een mooi aantal. Er heeft zelfs iemand meegedaan terwijl hij in de bus in Vietnam zat. Wat mooi dat je zelfs op dat soort momenten nog aan de enquête denkt. Dat heb ik zelf ook een beetje.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links