Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed moet de rente verhogen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jeroen Blokland

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstra...

Meer over Jeroen Blokland

Recente artikelen van Jeroen Blokland

  1. nov '15 December is feest op de beurzen
  2. jul '15 Het gemiddelde bestaat niet! 1
  3. mei '15 Sell in May...deel twee

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. triblax 31 juli 2015 14:58
    Allemaal hele goede redenen voor de FED om de rente te gaan verhogen. Maar ik denk dat een ook een andere belangrijke onderliggende reden is om de rente te verhogen die weinig met al deze cijfers te maken heeft.
    In veel landen en met name in de VS gaat het erg slecht met de pensioenfondsen. Velen staan op omvallen en met name in de VS ook veel steden, die de pensioenen voor de ambtenaren moeten betalen. Het is voor die fondsen van levensbelang dat de rentes gaan stijgen, om zo de pensioenen te kunnen blijven betalen.
  2. [verwijderd] 31 juli 2015 15:24
    Is verhogen van de rente een doel op zich?

    Ik betwijfel of de FED erg serieus zal kijken naar de inflatieverwachting van de University of Michigan. Die voorspelt al jaren een veel te hoge inflatie, zie de grafiek eronder. De gerealiseerde inflatie is nog steeds erg laag en lijkt toch echt niet omhoog te gaan.

    In Amerika leeft onder economen ook de opvatting dat de banengroei vooral laag betaald werk betreft. En dat het economisch herstel feitelijk minder voorstelt dan de grafieken suggereren.

    Een andere belangrijke indicator is de groei van de gemiddelde lonen. Die is er niet.

    Er is dus sprake, zo beredeneert bijv. Krugman, onzekerheid over de data. Als er onzekerheid heerst over de data, moet je afwegen wat de risico's zijn voor 2 scenario's. Het eerste scenario is dat de FED de rente te vroeg verhoogt, het tweede als het dat te laat doet.

    Als de FED te laat is, leidt dat tot een iets hogere inflatie dan gewenst. Als de FED te vroeg verhoogt, brengt het hiermee het broze herstel wellicht ernstige schade toe. Dat laatste is waarschijnlijk voor beleidsmakers een grotere zorg dan het eerste.

  3. [verwijderd] 31 juli 2015 21:56
    Wat een joke! Het rentebeleid in Amerika gaat het Japanse beeld laten zien.....al 16 jaar op nul procent en dat kan niet omhoog gezien de staatschuld! O...nu vergis ik me....in 2008 heeft de Japanse rente even op 0,5% gestaan, daar kreeg men snel spijt van en hup weer naar nul.

    Wedde dat het rentebeeld van Amerika precies zo gaat verlopen, als Japan. Voor de vorm even de rente verhogen tot 0,5% en daarna snel weer retour naar nul....hahahahahahaha , wat een joke, renteverhoging.....in Brazilie staat de rente op 15%!
  4. [verwijderd] 5 augustus 2015 22:27
    de rente gaat inderdaad voor de vorm 2 x 0,25 omhoog en daarna weer naar 0.

    Er is helemaal geen echt herstel, data word aan alle kanten mee gerotzooid,die banengroei is lachwekkend, als je een partime baan van 8 uur per week bij mac donalds hebt word je al uitgeschreven als werkzoekende...

    Als je alles gelooft wat de roverheid je wil laten geloven, slaap lekker verder.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links