Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Commodity-komkommertijd

Commodity-komkommertijd

U leest het wellicht al her en der, maar om nou te zeggen dat Morgan Stanley een goudprijs van 800 dollar verwacht gaat wat ver. Het is het worst case scenario van de zakenbank, die een slechte naam heeft op de goudmarkt onder de echte goldbugs dacht ik. Bloomberg:

Gold’s been mauled this week as commodities sank to a 13-year low. It may get a lot worse, according to Morgan Stanley, which said that under its worst-case scenario bullion may tumble to $800 an ounce. To get there would require:

U.S. policy makers to start raising interest rates, another correction in China’s stock markets and a selldown of reserves by central banks, analyst Tom Price said in a report. The metal is more likely to trade at about $1,050 an ounce, according to the bank, which left its 2015 forecast unchanged.

Dit geldt eigenlijk voor alles op de beurs: wees gespitst op extreme koersdoelen - zowel omhoog als omlaag - als iets hard stijgt of daalt. Die kondigen vaak juist het einde van die beweging aan. Geldt dit nu ook voor goud, olie, andere grondstoffen en vooral de commodity-indices?

Want wat een narigheid! Goud en olie weet u al, u ziet ze dag in dag uit voorbijkomen. Nieuw, nu ook verkrijgbaar met z'n allen in één lange Reutersgrafiek. Blauw is goud, paars is West-Texas Light Intermediate en Brent is groen:

 

 

RJ/CRB Index

Commodity-indices zijn er in soorten en maten, kijk maar. Ik neem de Reuters/Jefferies CRB Index omdat die al sinds 1957 bestaat en er maar liefst negentien items in zetten. Lekker breed dus en zo krijgt u een beter beeld of het alleen goud en olie is, of dat alles in de malaise deelt.

De grafiek is uiteraard van Reuters en ik kan u melden dat dit er in zit (met verschillende wegingen): Aluminum, Cocoa, Coffee, Copper, Corn, Cotton, Crude Oil, Gold, Heating Oil, Lean Hogs, Live Cattle, Natural Gas, Nickel, Orange Juice, Silver, Soybeans, Sugar, Unleaded Gas and Wheat. 

In tegenstelling tot andere indices waarin vooral olie het grote zwaargewicht is, heeft de CRB Index de gewichten juist helemaal gespreid en geeft daarom een mooie dwarsdoorsnede van de markt:

 

 

Simsalabim, wat geeft dat voor beeld? Niet best! De index zou technisch gesproken nu zo ongeveer steun moeten vinden bij die hele oude toppen?

 

 

Supercycle

Fundamenteel is er altijd die ene vraag: waarom? Vult u mij gerust aan of verbetert u mij in de comments, maar de sputterende wereldeconomie is usual suspect numero uno. China! Dat kwam trouwens vanochtend al weer met een beroerde inkoopmanagersindex over juli.

Bij het grote olie speelt overproductie al een jaar een rol, maar eigelijk is ook hier onderliggend natuurlijk de brakke economie de schuldige. De recente, hernieuwde daling van olie mag u vooral toeschrijven aan het feit dat olieproducent Iran weer de wereldmarkt mag betreden.

Voor de liefhebbers zijn er ook nog de commodity supercycles. Zowel bull- als bearmarkets duren zo'n vijftien jaar, waarna de boel draait. Soort eb en vloed. Uiteraard is ook hier weer volop discussie over, want sommigen spreken van bull- én bearmarket in die vijftien jaar.

Het is maar hoe u de lijnen trekt. U ziet het ook aan die CRB-grafiek: van eind jaren negentig tot 2009 was er zo'n supercycles bullmarkt, maar u kunt die hele beweging ook weer in verschillende bull- en bearmarketjes onderverdelen. Lach er om, maar dit fenomeen wordt serieus genomen.

Koper zoekt koper

Er is zelfs een Wikipedia-pagina over en kijk eens wat ik op CNBC spot? Goldman Sachs heeft het ook over die supercycle, in dit geval koper. Een belangrijk industrieel metaal en dit geldt dan ook als een soort van weermannetje van de wereldeconomie:

Copper is headed for a seven-year-long bear market cycle, Goldman Sachs said in a report Wednesday, slashing its medium to long-term targets. "It is, in our view, highly likely that the four-year trend decline in copper prices is set to continue through at least 2018."

Goldman cut its three-, six- and 12-month copper price forecasts to $5,200, $4,800 and $4,800 per ton respectively, from $5,500, $5,550 and $5,200. On a longer term basis, it cut its 2017 and 2018 forecasts to $4,500 a ton from $7,000 and $8,000 respectively.

It doesn't expect the copper price to rise above the metal's marginal cost until 2020.

Zolwe Morgan Stanley als Goldman Sachs zijn invloedrijke namen op de commodity-markt, maar echt extreme koersdoelen vind ik dit nog niet. Als het zo doorgaat komen die vanzelf. Wat de markt kan doen draaien is simpel een opleving van de economie en uitstel van het Fed-rentebesluit (goud!).

Of u moet nog een paar jaar geduld hebben en kalenderblaadjes scheuren. Hoe lang nog? Helaas, bij geen enkel item op de beurs klinkt een belletje als de top of bodem is bereikt. Tot slot nog de man met een eigen commodity index:

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. pro-zen 24 juli 2015 12:02
    Die 15 jaars super cycle is zeer interessant om eens te bestuderen... bij een aantal mijnfondsen zitten velen op dit moment op een 13, 14, of 15 yrs low. Voor de LT belegger zeker de moeite waard om eens te gaan zoeken naar koopjes in dit segment. Een aantal zaken zoals koper, zinc, zilver etc zullen altijd nodig zijn in industriële en technologische toepassingen dus het (LT) neerwaartse risico is het overwegen waard..
  2. [verwijderd] 24 juli 2015 12:29
    Het einde van de supercycle wordt gekenmerkt door overproductie(niveau's) + investeringen uit de boomjaren, groeiende efficientie (zowel consumptie als productiezijde) en natuurlijk een chronische overschatting van economische kracht (consumptie). Daarnaast helpt beleid ook niet echt mee; stijgende USD en bullishness in aandelen en obligaties (liqiditeit zoekt het hoogste rendement)...

    Kijk bvb naar goud; je zou verwachten dat de afgelopen 3 crisisjaren de productie wel zou doen temperen. Welneu! Productie zal dit jaar waarschijnlijk pieken.

    Een interessante - doch gortdroge - IMF studie heeft aangewezen dat in olie 'vraagschokken' een grotere invloed hebben dan 'aanbodschokken', zowel op lange als korte termijn. Dit zegt dat (perverse) overproductie relatief goed weg-gearbitreerd wordt (zie olie), maar bij signalen van vraaguitval de markten in beweging komen. www.imf.org/external/pubs/cat/longres...
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links