Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Terugtestdoel behaald

Na drie negatieve dagen, was er gisteren ineens weer een positieve candlestick, waarbij de slotkoers boven de openingskoers lag. Ook werd een klein bodempatroon gevormd, een inverted hammer. Of hiermee al de bodem is gevormd tijdens deze terugtest, is nog niet te zeggen.

Wel werd mijn eerste doelzone getest. Ik gaf al aan dat een opvulling van de derde gap tussen 497,50 en 499 deze week mocht worden verwacht. Als we kijken naar de recente bodem bij 454,60 dan werden er drie opwaartse gaps gevormd. Ik houd er rekening mee dat gap één en gap twee open blijven staan.

Tijdens deze krachtige opgaande beweging waren er zeven positieve candlesticks te zien waarbij de AEX in evenzoveel dagen iets meer dan 50 punten opliep. De laatste keer dat we eenzelfde beweging zagen was begin januari toen de AEX opliep van 411 naar bijna 460 met acht positieve candlesticks.

Ook destijds volgde een tijdelijke onderbreking van de krachtige opgaande trend voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Perfecte terugtest

Wel is de bodem in de stijgende middellangetermijntrend gezet bij 454,60. Hiermee werd ook precies mijn in maart afgegeven doelzone van 450 tot 460 bereikt na de vorming van een jaartop bij 510,50. De vorming van deze bodem was tevens een technisch perfecte terugtest naar twee belangrijke richtpunten:

  • het 200-daags gemiddelde
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem van 366

Deze oktoberbodem was destijds het startpunt van de huidige stijgende middellangetermijntrend. Ik verwacht dat deze trend in de komende maanden wordt voortgezet tot uiteindelijk een test van de top uit 2007 bij 564.

Bodemvorming

De vraag is of dit niveau nog dit jaar zal worden behaald? Ik acht de kans hierop reëel. Het eerste kortetermijndoel voor de komende weken ligt bij 521. Dit is de dubbele top van eind 2007. Voordat dit doel behaald zou worden verwacht ik eerst een kleine terugtest voor de vorming van een hogere bodem.

In dit proces bevindt de AEX zich momenteel. Met een intraday-dieptepunt bij 494,50 gisteren heeft er al een terugtest van ruim 11 punten plaatsgevonden. Hierbij werd de gap tussen de 497,50 en 499 gedicht en de oude bekende steun van 495 getest.

Toch sluit ik een verder vervolg richting het 50-daags gemiddelde niet uit. Dit is mijn maximale richtpunt voor een terugtest. Dit gemiddelde ligt vandaag bij 486,50. Als de bodem gisteren al werd gezet dan lijkt er opnieuw een zeer steile opgaande kortetermijnbodemlijn te worden gevormd.

De eerste weerstand ligt pas bij 504,80 en 506. De kans is natuurlijk ook aanwezig dat in de komende een tot twee weken er een zijwaartse consolidatie plaatsvindt tussen grofweg de 495 en 506 (correctie in de tijd).

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: bodem en bodempatroon

Bij de DAX is eenzelfde beeld te zien als in de AEX. De Duitse index vormde gisteren een bodem bij 11.486 en een bodempatroon. De eeste weerstand ligt bij 11.607, daarboven pas bij de recente top van 11.802. De DAX vormde bij deze top een bearish engulfing-toppatroon.

Toch was de DAX met een intraday-dieptepunt bij 11.486 dichterbij zijn 50-daags gemiddelde van 11.355 dan de AEX. Ook de DAX sloot zijn eerste gap alweer. Ik houd nog steeds de zone 11.250 tot 11.350 aan als maximale terugvalzone voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Boven de 11.802 wordt het eerdere toppatroon opgeheven en ontstaat ruimte voor een volgende opwaartse beweging naar 12.079 tot 12.390. In dat scenario zou de hogere kortetermijnbodem al zijn geplaatst.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

796 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 40 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juli 2015 08:41
    Overigens geeft de IEX redactie deze column de titel: TA: Terugtestdoel behaald. En dat terwijl Bas zijn stukje "De AEX-bodem lijkt nog niet gezet" heeft genoemd. Nogal een verschil lijkt me. Het 1e suggereert dat we nu al omhoog kunnen kijken terwijl Bas duidelijk aangeeft dat de bodem nog niet lijkt te zijn gezet.
796 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 40 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links