Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop bijna getest

Ondanks de verhoging van de intradaytop tijdens deze krachtige opgaande zeerkortetermijnbeweging blijft het naar mijn mening realistisch dat de AEX in de komende dagen een klein stapje terug doet. De top werd verhoogd naar 506 punten en daarmee is de jaartop van 510,50 op 4,5 punt na genaderd.

Ook heeft hiermee een stijging in twee weken tijd plaatsgevonden van ruim 50 indexpunten. Met de beweging boven de 503,60 werd ook de afgelopen donderdag gevormde shooting star opgeheven. Een beweging hierboven maakt ruimte vrij naar de voormalige toppen van 504,80 tot 510,50.

Ook de laatste tussenliggende top van 504,80 werd dus intraday gebroken. Uiteindelijk sloot de AEX weer rond de 502 punten, waarmee een grote doji-candlestick werd gevormd. Die staan ook wel bekend als twijfeldagen, waarbij de slotkoers dicht bij de openingskoers ligt.

Even consolideren

Na zeven positieve handelsdagen werd vrijdag de eerste negatieve handelsdag op de borden gezet. Ook gisteren lag de slotkoers net onder de openingskoers en hiermee lijkt de krachtige opgaande beweging even tot staan te zijn gebracht.

We moeten terug naar de forse opwaartse beweging in januari dit jaar om een vergelijkbare periode te vinden. Destijds steeg de AEX acht achtereenvolgende handelsdagen met positieve candlesticks van 411 tot bijna 460 waarna een korte consolidatieperiode ontstond.

De kans hierop acht ik momenteel ook nog steeds reëel. Even consolideren of een kleine terugtest voordat de opgaande weg naar mijn kortetermijndoel van 521 wordt voortgezet.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere bodem

Pas boven de 510,50 lijkt de opgaande weg naar de 521 direct te kunnen worden vervolgd. Zolang dat niet gebeurt, blijf ik bij mijn mening dat eerst een hogere kortetermijnbodem kan worden gevormd na de zeer steile opgaande beweging. Slechts twee weken geleden werd de bodem op borden gezet bij 454,60.

Dit is de hogere middellangetermijnbodem geworden tijdens een maandenlange correctieve fase. Deze fase bestond uiteindelijk uit drie losse correcties van 40 tot 42 punten per stuk. Totaal heeft er een correctie plaatsgevonden van ruim 10% waarbij mijn doelzone van 450 tot 460 precies werd getest.

De bodem bij 454,60 is klassiek te noemen. De AEX testte namelijk zowel het 200-daags gemiddelde als het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem bij 366. Deze oktoberbodem was het startpunt van de huidige en steilere stijgende middellangetermijntrend.

Beperkt potentieel omhoog

Deze trend zal naar mijn mening in de komende maanden worden voortgezet naar mijn uiteindelijke doel van 564 punten, de top van 2007. Weerstand ligt nu bij;

  • 504,80
  • de top van gisteren bij 506
  • de jaartop van 510,50

Ondanks dat een doji werd gevormd, is het nog niet te zeggen of dit het topje is voor de verwachte consolidatiefase. Maar de opwaartse ruimte lijkt daarmee wel beperkt in het zeerkortetermijnbeeld. Een terugtest danwel consolidatiefase zal naar mijn mening ook beperkt blijven.

Steun bij 497,50 tot 499

De eerste steunzone ligt bij 497,50 tot 499. Hier ligt de derde opwaartse gap vanaf de 454,60-bodem. Ook ligt bij 497,50 de top van juni, het startpunt van de meest recente correctieve beweging.

Onder de 497,50 ontstaat ruimte tot maximaal het 50-daags gemiddelde naar mijn mening. Dit gemiddelde kruipt inmiddels alweer gestaag omhoog en ligt vandaag bij 486,20. Pas na de vorming van een hogere bodem verwacht ik de voorzetting van de stijgende kortetermijntrend tot boven de 510,50-top.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

315 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juli 2015 09:08
    Banken mooi gespeeld weer, met het griek verhaal,
    op elke dip hebben index koersen extra hoog gehouden de koersen, dan vele niemand de jackpot kon hebben. als je op low 3 weken terug gekocht had tot nu toe, had je meer geld aan waarde gehad als nu.

    En nu nog steeds vragen ze te veel.

    Hoe kan dit.
  2. Disci 21 juli 2015 09:36
    quote:

    Shoryuken schreef op 21 juli 2015 09:29:

    ik sta vandaag een dagje zijlijn, gisteren 500 eu verlies naar 300 eu winst weer naar 1600 verlies weer naar 200 eu winst en uiteindelijk 700 eu verlies. dat gezigzag is niks voor mij :)
    Zo'n einde-dag-stand-gok kost niets en levert je ook geen stress op.
315 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links