Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Kansen in Rusland

Kansen in Rusland

Nu de onderhandelingen tussen Griekenland en de ECB allesbehalve soepel lopen (ondanks het Griekse voorstel van vandaag), wordt er door beleggers gespeculeerd over een mogelijk scenario waarin Rusland in zal stappen om Griekenland te redden.

Russische toenadering naar Griekenland zal druk op de ketel zetten richting het Westen en hierdoor dalen nu veel Russische aandelen. Bovenop de dalende olieprijs, ontstaat er nu enorme onderwaardering in Russische fondsen.

Belang van de Verenigde Staten

Het is zo dat Griekenland redelijk dichtbij verschillende politiek belangrijke of gevoelige landen ligt. Zo grenst Griekenland aan dezelfde zee als Syrië, Egypte en Libië. Griekenland heeft de NAVO laten weten dat het graag het gastland zou willen zijn voor nog een vliegbasis.

Dit zou de NAVO weer dichterbij bepaalde conflictgebieden brengen, zoals IS. De Verenigde Staten heeft ook veel belangstelling voor positionering in de Middellandse Zee. Hierdoor zal het Rusland hier hoogstwaarschijnlijk niet mee laten bemoeien.

Griekenland kan echter niet gered worden met een éénmalige betaling. Het heeft miljarden euro's per jaar nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Het is alleen daarom al erg onwaarschijnlijk dat Rusland dit zou willen doen. Zelfs met alle geopolitieke voordelen is het simpelweg te duur.

Sterke euro

Naast de bovengenoemde redenen, is het ook belangrijk voor de Verenigde Staten dat Europa stabiel blijft om economische redenen. Dit betekent namelijk een sterkere euro, wat voor een zwakkere dollar zal zorgen tegenover deze euro.

Dit creëert een betere marktpositie voor de Amerikaanse bedrijven in Europa. De Verenigde Staten heeft er dus profijt bij dat er een uitstel komt.

Begin 2014 ging het erg goed met de Russische beurs. Kort daarna ontstond het conflict in Oekraïne. Vanwege beschuldigingen van bemoeienis van Rusland werden er allerlei sancties aan het land opgelegd, die overigens nog steeds lopen.

Daar kwam ook nog eens bij dat de olieprijzen vanaf de zomer van vorig jaar in elkaar zakten. Hieronder ziet u het effect op de Russische beurs:

Grafiek Russische beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik smul ervan

Voor Rusland was dit een opeenstapeling van slechte omstandigheden wat zorgde voor veel problemen in de Russische economie, die natuurlijk erg afhankelijk is van de olieprijzen. Deze opeenstapeling van omstandigheden leidt nu tot sterke onderwaardering van bepaalde aandelen.

Contraire beleggers als ik smullen van dit soort kansen. Laat heel de wereld maar focussen op de AEX en de standaard aandelen, de echte krenten worden ergens anders uit de pap gevist!.

De invloed van de Griekse tragedie en de impact van China op de olieprijs is enorm goed voelbaar in Russische kwaliteitsfondsen. Ik vang ze graag één voor één op!


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Gerelateerd

Rusland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RUSLAND-RTS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
WA1985
0
Selwyn,

Dank voor je duidelijke analyse. Ik ben overigens ook van mening dat daar grote kansen liggen.
noos
1
Lekker vaag verhaal weer. Welke Russische kwaliteitsfondsen? waar kan je die oppikken?
dm
0
Ik ben het wel een beetje met Noos eens. Althans ik ben nieuwsgierig over welke aandelen/fondsen we het dan hebben.
T. Forstmann
0
quote:

schreef:


Deze opeenstapeling van omstandigheden leidt nu tot sterke onderwaardering van bepaalde aandelen.

Vager kunnen we het niet maken :-) Wat concrete namen en waarom juist die krenten zou het verhaal wat waarde kunnen geven.

Waarom geen Ruslandtracker of fonds? Er zijn een aantal die de oliefondsen voor een groot deel eruit filteren, mocht je dat willen. Russische markt blijft voor Nederlandse belegger lastig om direct in te beleggen. Er zijn dan wel wat ADR/GDR's in NY/London genoteerd, maar elk met een specifiek verhaal. Neem bijvoorbeeld Yandex, CTC Media of LSR: daar speelt genoeg. Dan is wat meer diepgang toch wel handig voordat geroepen wordt contrair te gaan handelen...

Wel een kopje Sterke Euro, maar wat is het verhaal achter de Roebel? Als we weer zulke beweging krijgen als de afgelopen 12-18 maanden, wordt het rendement flink beïnvloed.

Kortom: dit verhaal mist heel veel onderbouwing.
Landgenoot
0

Weer de afdeling bladvulling om het aantal views omhoog te krijgen.
Niks concreets, wordt er niks wijzer van.MarcoPolo89
0
Selwyn, misschien een idee om op de reacties op je artikel te reageren. Ik ben zelf ook wel benieuwd om welke kwaliteitsfondsen het gaat.
Nick-Nzh
0
Ja ik ben ook wel benieuwd. Had liever concrete namen.

Met beleggingsfonden kom ik bij deze bijvoorbeeld:
LU0861992385 East Capital (Lux) Russian Fund R EUR
LU0823432611 Parvest Equity Russia Privilege-Capitalisation
shortie71
0
Russische toenadering naar Griekenland zal druk op de ketel zetten richting het Westen en hierdoor dalen nu veel Russische aandelen

Kunt iemand me ook even het verband hiertussen uitleggen?
theo1
0
quote:

shortie71 schreef op 10 jul 2015 om 14:22:


Russische toenadering naar Griekenland zal druk op de ketel zetten richting het Westen en hierdoor dalen nu veel Russische aandelen

Kunt iemand me ook even het verband hiertussen uitleggen?


Die snapte ik ook niet. Als de Russen toenadering zouden zoeken naar Griekenland (nog niet veel concreets van gemerkt), dan zou de bedoeling daarvan zijn om verlenging van de sancties te saboteren. Op dat vooruitzicht zou ik verwachten dat Russische aandelen zouden stijgen.

Ik verwacht daar trouwens niks van. De Russen zullen wel wat geluid maken, puur om te stoken, maar het geld om Griekenland te redden hebben ze helemaal niet. Ze hebben al het geld dat ze hebben hard nodig om hun eigen economie draaiend te houden (en de rebellen zogenaamd niet te steunen, en die soldaten te betalen die daar zogenaamd niet zijn).
Selwyn D.
0
Veel reacties over het weinige concrete aantal fondsen. Gelijk hebben jullie! Ik heb de column in 2 stukken geknipt, omdat het anders te lang was voor 1 beursupdate. In deel 2 volgen de concrete aandelen.

Tipje van de sluier: marktgevoel.nl/beursanalyse/tag/yande...
noos
0
Als je het artikel al van plan was in 2 stukken te knippen, had je dat misschien kunnen vermelden, had weer heel wat reacties bespaard.
holenbeer
0
quote:

noos schreef op 10 jul 2015 om 19:12:


Als je het artikel al van plan was in 2 stukken te knippen, had je dat misschien kunnen vermelden, had weer heel wat reacties bespaard.

Je kan ook alleen de relevante info opschrijven, dan heb je aan 1 column meer dan voldoende. Of word je per stuk betaald?
Selwyn D.
0
quote:

noos schreef op 10 jul 2015 om 10:00:


Lekker vaag verhaal weer. Welke Russische kwaliteitsfondsen? waar kan je die oppikken?

Zie onze website voor meer informatie: marktgevoel.nl/beleggen/tag/rusland.html
Selwyn D.
0
quote:

pulp fiction schreef op 10 jul 2015 om 15:39:


op marktgevoel.nl/beursanalyse/tag/yande...
'De aandelenmarkt is in elkaar gezakt'
tracker op de beurs (FR0010326140) +29,2% ytd!

Hier doelen we uiteraard op de Russische markt...
Selwyn D.
0
quote:

noos schreef op 10 jul 2015 om 19:12:


Als je het artikel al van plan was in 2 stukken te knippen, had je dat misschien kunnen vermelden, had weer heel wat reacties bespaard.

Bedankt voor de reactie. We gaan voortaan meer duidelijkheid scheppen als er een tweeluik wordt geschreven.
Selwyn D.
0
quote:

holenbeer schreef op 10 jul 2015 om 20:56:


[...]
Je kan ook alleen de relevante info opschrijven, dan heb je aan 1 column meer dan voldoende. Of word je per stuk betaald?

We worden niet betaald per column. Alleen hebben wel de wetenschap dat (te) lange artikelen minder goed gelezen worden dan korte updates. Vandaar de voorkeur voor een tweeluik.
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Rusland

Column door: Selwyn Duijvestijn

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl k...

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente columns van Selwyn Duijvestijn

  1. mrt '16 The Big Short: Apple 19
  2. mrt '16 Zoek de groei 3
  3. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32

Gesponsorde links