Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De bear case

Twee weken geleden schreef ik een column met de bull case, waarin ik de argumenten voor een verdere rally noemde. Vandaag dus de andere kant van het verhaal. Waar het uiteindelijk op uitdraait, dat zal denk ik ergens tussen deze twee extreme scenario’s liggen.

Griekse onrust

Het verhaal is al een tijdje bezig. Als een etterende wond binnen de eurozone, is Griekenland vaste prik in het crisisnieuws. Maar is een eventuele Grexit nu wel of niet ingeprijsd? Sommige marktvorsers denken van niet.

De Griekse problematiek is een ware catch 22: komt er een akkoord, dan is het even goed maar daarna slecht, want de andere PIIGS moeten meebetalen en zullen ook wel een deal willen krijgen. Alleen zijn Italië en Spanje zo groot, dat een deal met deze landen zelfs voor Duitsland c.s. niet te dragen is.

Dan is het dus weer hommeles, maar op een veel grotere schaal.

Komt er geen deal, dan wordt het dus Grexit. Hoe is nog de vraag (kan verdragstechnisch niet), maar mooi gaat het niet zijn. Investeerders zullen gelijk hun pijlen richten op de volgende zwakke broeder (Portugal? Of Spanje?). Dan is het ook weer paniek.

Chinees vuurwerk

De Chinese overheid heeft al een enorm pakket aan stimuleringsmaatregelen genomen en de Chinese beurs is dan ook uit zijn voegen gebarsten. Tot voor kort, want inmiddels krijgt de beurs aldaar nu dagelijks een behoorlijk pak slaag.

Beleggen met geleend geld was een van de grote drijvende krachten achter de hausse en nu zijn deze investeerders noodgedwongen bezig met het liquideren van bezittingen om aan de margeverplichtingen te kunnen voldoen (goud gezien?).

Als de krach doorzet, dan kan het hele plan van sterkere binnenlandse consumptie in China zo bij het grof vuil worden gezet. Iets wat wereldwijd zeker gevoeld gaat worden.

Bedrijfswinsten komen dus verder onder druk en met de belachelijk hoge multiples (hoeveel keer de winst/ebitda/cashflow/activa, et cetera de investeerders bereid zijn te betalen voor een bedrijf), zal iedere winstterugval hard worden afgestraft.

Recessie Verenigde Staten

Of er nu wel of geen renteverhoging komt, dat de economie in de Verenigde Staten een enorm gemixt beeld laat zien, is een veeg teken. Ondanks QE één tot en met zoveel, is de economie maar nauwelijks van haar plek gekomen.

Er zijn intussen wel wat bubbels gecreëerd, zoals in biotechaandelen, technologieaandelen, delen van de huizenmarkt en zo verder. Mocht de recessie zich aanmelden, dan zal dat een koude douche zijn voor veel beleggers en kunnen koersen dus flink onder druk komen te staan.

Olie

De enorme val in de olieprijs is in eerste instantie niet positief, in tegenstelling tot wat veel kranten beweren. De prijsval heeft namelijk tot enorm ingrijpen geleid in de energiesector, met massaontslagen, uitgestelde projecten en dreigende faillissementen.

Deze negatieve factoren hebben een onmiddellijke impact op de economie, terwijl de lagere energiekosten voor fabrikanten en consumenten zich langzamer laten gelden. Een recessie ligt dus sowieso al op de loer, puur en alleen door de val in de olieprijs.

Iets waar de beurzen nog geen rekening mee hebben gehouden.

Vertrouwen in QE verdwijnt

Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de eurozone, Japan, China en andere hebben allemaal vormen van Quantitative Easing (QE) ingevoerd. De koersen van financiële activa (aandelen, obligaties, vastgoed, en zo verder) zijn flink omhoog gegaan, maar de wereldeconomie is er maar weinig mee opgeschoten.

Intussen zijn de wereldwijde schulden met iets van 40% toegenomen ten opzichte van het begin van de schuldencrisis! Er zal een moment komen waarop nog meer QE geen positief effect meer zal hebben op financiële activa.

Het kaartenhuis kan dan plots ineenstorten. Het enge is dan ook dat de markt op dit moment blind lijkt te zijn voor het door QE ontstane liquiditeitsparadox. Door QE zit elke belegger met steeds meer geld in dezelfde beleggingen.

Als er een verkoopmoment aanbreekt, wie is dan de koper? Die zijn er dus niet of nauwelijks. In dit geval kan de kleinste verkooppaniek al tot significant lagere koersen leiden. En dan heb ik het niet over minus tien procent…

Black swan

Met zoveel dreigend onheil, is het nog een wonder waar we nu met de beurzen staan. QE heeft daarvoor gezorgd, maar zodra het vertrouwen van QE een deuk oploopt, dan is het hek van de dam.

Beleggers met een dergelijke overtuiging zullen dan ook gretig turbo shorts inslaan op bijvoorbeeld de IBEX index, of de DAX. Complexere posities zijn natuurlijk ook mogelijk, via bijvoorbeeld een positie in EUR/USD, goud, olie in combinatie met indexposities.

Een van de twee kampen (bear of bull) gaat zijn gram halen, want volgens beide kampen is de beurs nu verkeerd geprijsd. Place your bets!


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 9 juli 2015 14:02
    Dit is toch wel heel erg cliche. Sinds 2008 roept men al dat het een keer gaat dalen (en ook dat het gaat stijgen overigens).

    Joh... goh... verder nog nieuws?

    Het zou stoerder zijn als je een moment durft te noemen waarop dat dan gaat gebeuren? Anders bevat het stukje tekst echt 0,0 informatie waarop gehandeld kan worden...
  2. [verwijderd] 9 juli 2015 21:47
    Ik kan in dit verhaal wel meegaan en ben er ook van overtuigd dat het kaartenhuis op instorten staat.
    Wanneer kun je niet zeggen omdat de hoge heren (Draghi) steeds weer nieuwe trucks uit de hoge hoed toveren om het blikje steeds weer wat verder voor zich trappen al is het steeds minder ver.
    Intussen zakken we steeds dieper weg de enorme schuldenbergen die op een normale manier al nooit meer kunnen worden terugbetaald.
    Door de rente op nul te houden rekken we het nog wel even maar instorten gaat het.

  3. [verwijderd] 9 juli 2015 21:52
    quote:

    geobeo schreef op 9 juli 2015 14:02:

    Dit is toch wel heel erg cliche. Sinds 2008 roept men al dat het een keer gaat dalen (en ook dat het gaat stijgen overigens).

    Joh... goh... verder nog nieuws?

    Het zou stoerder zijn als je een moment durft te noemen waarop dat dan gaat gebeuren? Anders bevat het stukje tekst echt 0,0 informatie waarop gehandeld kan worden...
    Mee eens. Alexander en Cees roepen al jaren dat we een crash krijgen en ondertussen hebben ze in afgelopen 3 jaar 50% rendement gemist. Op een gegeven moment zullen ze gelijk krijgen maar dat kan ook moeilijk anders want de beurzen zullen terugvallen om vervolgens weer te gaan stijgen. En dan gaan ze zich op de borst slaan en zeggen dat ze gelijk hadden. Sure... loosers...
  4. [verwijderd] 9 juli 2015 22:02
    Nik79.
    Ik denk niet dat het blijft bij een dipje of een crisis zoals we die af en toe hebben.
    En ik vind de aandelenmarkten niet een goede indicator om een te bepalen of het wel of niet goed gaat.
    Alle beurzen staan nu zo hoog omdat er weinig tot geen alternatieven zijn met een rente van nul.
    U zult het toch met mij eens zijn dat het al 8 jaar echt goed k*t gaat .

  5. [verwijderd] 10 juli 2015 10:17
    quote:

    goof2 schreef op 9 juli 2015 22:02:

    Nik79.
    Ik denk niet dat het blijft bij een dipje of een crisis zoals we die af en toe hebben.
    En ik vind de aandelenmarkten niet een goede indicator om een te bepalen of het wel of niet goed gaat.
    Alle beurzen staan nu zo hoog omdat er weinig tot geen alternatieven zijn met een rente van nul.
    U zult het toch met mij eens zijn dat het al 8 jaar echt goed k*t gaat .


    Ik heb geen reden om te denken dat het heel erg kan worden. We zijn tegenwoordig goed in staat om bij te sturen, kijk maar naar afgelopen paar jaar. Maar het is eigenlijk niet belangrijk hoe het met de economie gaat, maar of er geld verdiend kan worden aan de beurs. Alex en Cees roepen al jaren dat je moet verkopen en dat er een crash aankomt. Als je had geluisterd dan was je 40-50% rendement misgelopen. En dat is juist waar het om draait. Al die economie goeroes zijn er voor maar 1 ding, namelijk wat zal het effect van alle berichten en economie cijfers op de beurs zijn. Beleggers vinden reële economie niet belangrijk, alleen doorvertaling daarvan naar de beurs is wat telt.
  6. [verwijderd] 10 juli 2015 10:29
    quote:

    Nik79 schreef op 10 juli 2015 10:17:

    [...]

    Ik heb geen reden om te denken dat het heel erg kan worden. We zijn tegenwoordig goed in staat om bij te sturen, kijk maar naar afgelopen paar jaar. Maar het is eigenlijk niet belangrijk hoe het met de economie gaat, maar of er geld verdiend kan worden aan de beurs. Alex en Cees roepen al jaren dat je moet verkopen en dat er een crash aankomt. Als je had geluisterd dan was je 40-50% rendement misgelopen. En dat is juist waar het om draait. Al die economie goeroes zijn er voor maar 1 ding, namelijk wat zal het effect van alle berichten en economie cijfers op de beurs zijn. Beleggers vinden reële economie niet belangrijk, alleen doorvertaling daarvan naar de beurs is wat telt.
    ja dat is precies wat het zieke van de beurs eigenlijk is, een gigantische speculatieve zeepbel die niets met de economie te maken heeft en waar vooral de rijken aan verdienen. het is niets anders dan dat we een heel veel geld op een hoop gooien en degenen die op het juiste moment naar voren komt mag graaien en de rest heeft pech gehad. Meer als een piramidespel is het eigenlijk niet en om dat piramidespel maakt de hele wereld zich dus constant zorgen, daar lijkt het om te draaien, niet om wat werkelijk belangrijk is, milieu, klimaat, uitbuiting, een gezonde evenwichtige en klimaatneutrale economie. Beetje ziek is het wel.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links