Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Test 200-daags

Geen dubbele bodem in de AEX en ook de derde inverted hammer bleek achteraf niet het bodempatroon te zijn van deze correctie. Deze correctie gaat inmiddels tot middenin mijn ruim drie maanden geleden afgegeven doelrange van 450 tot 460.

Maar eerlijk is eerlijk, ik had verwacht dat de bodem al was gevormd rond de 464 tot 464,50. Inmiddels zijn de eerste richtpunten die ik drie maanden geleden afgaf al neerwaarts doorbroken: de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek en op de lineaire daggrafiek.

Ik moet wel aantekenen dat buiten de oktoberbodem van vorig jaar (366) er alleen een raakpunt was van ruim een half jaar geleden bij de 389 van december. Dit was echter niet het belangrijkste en krachtigste richtpunt omdat deze bodems al lang geleden waren gevormd en omdat er slechts één hoger raakpunt was.

Afstand tot 200-daags

Ik gaf in maart en april al aan dat de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde te groot was geworden. Het 200-daags gemiddelde kan daarbij worden gezien als gefilterde koersbeweging van de langetermijntrend.

Normaal gesproken wordt de kans op een correctie al groot zodra de afstand tussen de koers en dit gemiddelde rond de 10% ligt. In april was de afstand in sommige indices opgelopen tot 20% (DAX) en in de AEX ging het om een afstand van ruim 75 punten.

Inmiddels is de AEX helemaal teruggevallen tot dit belangrijke steunniveau. Het 200-daags gemiddelde ligt bij 554 en werd gisteren bijna getest. Ook in de DAX zagen we bijna een test van dit gemiddelde.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Retracements

Als we verder kijken dan was de 450 een belangrijk richtpunt dat ik drie maanden geleden al meerdere keren afgaf. Hier ligt het 50% Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van december (389) en de jaartop van 510,50.

Ik heb gisteravond ook gekeken naar de hele opgaande beweging vanaf de oktoberbodem van 366 tot aan de jaartop van 510,50, de belangrijke top en bodem in het middellangetermijnbeeld. Het eerste Fibonacci-retracementniveau (38,2%) komt precies uit bij de bodem van gisteren, ofwel 456 punten.

Zolang de AEX rond dit niveau weet te bodemen, blijft er sprake van een krachtige sinds oktober aanwezige stijgende middellangetermijntrend. Dit was ook het eigenlijke startpunt van de gehele opgaande beweging die in februari zorgde voor een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Tot zover is er in het middellangetermijnbeeld dus nog niets aan de hand, ondanks dat ik deze laatste neerwaartse move naar lagere bodems niet meer had verwacht.

Normale, forse correctie

Hoe nu verder? Het is belangrijk dat de AEX nu omkeert en niet door de zone 450 tot 456 heen breekt. In dat scenario zou namelijk een verdere daling starten en de stijgende middellangetermijntrend verzwakken.

Naar mijn mening zorgt deze sinds maart-april gestarte correctieperiode voor de vorming van een belangrijke hogere middellangetermijnbodem die het startpunt moet worden voor een beweging tot ruim boven de 500 punten.

Inmiddels is de AEX tijdens deze correctieperiode ongeveer 54 punten teruggevallen, ofwel ruim 10%, een normale maar forse correctie verdeeld over drie kortere correctieve bewegingen.

Beperkt potentieel omlaag

De steunniveaus in het kortetermijnbeeld zijn gedefinieerd en de AEX moet nu omkeren en eindsignalen van deze correctie bewerkstellingen om niet te verzanden in een verzwakking in het middellangetermijnbeeld.

Vanaf de 497 is een scherp dalende toppenlijn te zien die onderdeel uitmaakt van een dalende wig sinds juni. Deze toppenlijn zakt dagelijks ongeveer 3 punten en ligt vandaag bij 471. Een opwaartse doorbraak hiervan is een krachtig bevestigingsignaal dat de daling van gisteren een laatste overshoot was.

Ondanks de verdere daling werden gisteren twee belangrijke steunpunten (bijna) getest:

  • het 200-daags gemiddelde
  • het 38,2% Fibonacci-niveau vanaf de oktoberbodem

Het neerwaarts potentieel lijkt beperkt en de kans op een forse omkeer is groot. Boven de dalende toppenlijn van nu 471 eindigt deze correctieve beweging en lijkt de bodem te staan.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

730 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 8 juli 2015 08:47
    Goedemorgen,

    Hier in Katwijk staat een behoorlijke wind en het regent daarbij regelmatig, een welkome afwisseling op het hete weer van de afgelopen tijd.

    Op de beurzen lijkt het ook een beetje te stormen en koersen vliegen ook op en neer.

    Zou die Grexit er dan nu eindelijk komen en de rust een beetje terugkeren op de beurs, ik weet niet wat ik er van maken moet maar het zal nog wel enige dagen of weken duren voordat de beurs weer een beetje echt te volgen wordt, eigenlijk al veel te lang zijwaarts met grote uitschieters naar beneden en naar boven zonder een duidelijke richting.

    Succes gewenst.
  2. [verwijderd] 8 juli 2015 08:54
    Ik snap het niet meer hoor Bas. Eerst lees ik al weken lang dat we naar de 560 gaan. dat er een dubbele bodem is geplaatst enz. en nu dat niet het geval is ga je terug refereren aan een voorspelling van 450 die je ooit hebt gedaan. Toen je die voorspelling van 450 deed, al die dagen, vlogen we zo ongeveer in 1 lijn naar de ca 520. Dat kwam door onze grote vriend Draghi met z'n QE. Nu we dankzij de Grieken, en niet te vergeten China, naar beneden kelderen dan kom je terug op je destijds gedane voorspelling. M.a.w. je hebt, of beter gezegd de TA, heeft dit aan zien komen. Ik denk dat je TA voor nu beter even kan vergeten want als er iets duidelijk is geworden dan is het wel dat TA gewoonweg niet werkt en dus voorspellingen middels TA zoals jij doet, niet te maken zijn. Maar je dagelijkse column blijft leuk. ;-)
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 8 juli 2015 08:55
    quote:

    boldie schreef op 8 juli 2015 08:52:

    [...]nog even en het wordt goedkoper om de boel tijdelijk stil te leggen. Misschien groot onderhoud.naar voren schuiven dan maar.
    Jammer dat je het aan de pomp niet zo erg merkt dat de olie goedkoper geworden is, zoals ieder jaar stijgen de benzineprijzen rond de zomervakanties zodat het klootjes volk zijn vakantiegeld nog sneller ziet verdampen.
  4. Ssilver 8 juli 2015 08:57
    quote:

    'd Aandelen schreef op 8 juli 2015 08:55:

    [...]

    Jammer dat je het aan de pomp niet zo erg merkt dat de olie goedkoper geworden is, zoals ieder jaar stijgen de benzineprijzen rond de zomervakanties zodat het klootjes volk zijn vakantiegeld nog sneller ziet verdampen.
    Fijn he die euro
  5. MG TF 8 juli 2015 08:58
    quote:

    fred12345 schreef op 8 juli 2015 08:46:

    Als steunpunten, tegen de verwachting in, met regelmaat doorbroken worden lijkt het me moeilijk om nog veel waarde aan de TA te ontlenen.
    Juist !
    En die 450-456 gaat er hoogstwaarschijnlijk aan.
    Wat een scheuren zitten er in de beurs zeg. Kijk naar Azië! Die gaan dwars door hun bodems heen en zuigen ons mee.
    Zaak is om eerst de rotte appel uit Europa te flikkeren; Ciao Griekenland, ga maar lekker met je Nee stem leunen op het vertrouwen van je eigen economie en hou vooral vast aan je pensioen waar jullie niets aan willen veranderen.
  6. [verwijderd] 8 juli 2015 09:00
    quote:

    'd Aandelen schreef op 8 juli 2015 08:47:

    Goedemorgen,

    Hier in Katwijk staat een behoorlijke wind en het regent daarbij regelmatig, een welkome afwisseling op het hete weer van de afgelopen tijd.

    Op de beurzen lijkt het ook een beetje te stormen en koersen vliegen ook op en neer.

    Zou die Grexit er dan nu eindelijk komen en de rust een beetje terugkeren op de beurs, ik weet niet wat ik er van maken moet maar het zal nog wel enige dagen of weken duren voordat de beurs weer een beetje echt te volgen wordt, eigenlijk al veel te lang zijwaarts met grote uitschieters naar beneden en naar boven zonder een duidelijke richting.

    Succes gewenst.
    Hallo Daan stuur aub wat regen naar mijn tuin. droog droog hier en het wil maar niet regenen .:)
730 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links