Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Correctie vastgoedaandelen: wat nu?

Het jaar 2014 was ronduit schitterend voor wereldwijde vastgoedaandelen. Dat jaar leverde de toonaangevende index FTSE Nareit een rendement op van 32,3%! Dat was meer dan dubbel zo veel als de S&P 500, die vorig jaar een rendement neerzette van +14,9%.

Vastgoedaandelen hadden vorig jaar het beste jaar in een decennium tijd en behoorden tot de beste aandelencategorie van 2014. De eerste paar maanden van dit jaar verging het de vastgoedaandelen nog uitstekend, zeker onder impuls van de voortdurend dalende rentevoeten.

Maar ergens halverwege april keerde het tij en maakten deze hoogvliegers kennis met de zwaartekracht. Op de onderstaande grafiek ziet u de Europese index voor vastgoedaandelen, de Epra Nareit. Sinds april is er inderdaad een forse correctie te zien, die niet toevallig samenhangt met de opmars van de rentevoeten.

Grafiek Epra Nareit

 

Langlopende leningen

Europese vastgoedaandelen doen het na jaren van outperformance nu weer een stuk minder goed dan klassieke aandelen. Wie vastgoed zegt, denkt natuurlijk meteen – terecht – aan financiering door middel van langlopende leningen. En die zijn uiteraard in een bepaalde mate gevoelig voor rentestijgingen.

De reactie van beleggers kon niet uitblijven: ze gaan er – terecht volgens mij – van uit dat de jaren van ultralage rentevoeten achter ons liggen en verkopen daarom massaal hun aandelen. Maar klopt dit plaatje ook?

Het is zo dat vastgoedbedrijven niet helemaal immuun zijn voor rentestijgingen. Enerzijds financieren zij zich met een behoorlijke schuldenlast. Maar ik moet meteen nuanceren: in de diverse Europese lidstaten hebben deze ondernemingen te maken met een wettelijk vastgelegde schuldgraad.

Kwetsbare aandelen

Bedrijven die nieuwe projecten wensen aan te gaan, moeten kapitaal ophalen op de markt om hun schuldgraad binnen de perken te houden. Het is een feit dat een hogere rentevoet invloed heeft op alle aandelen, via de impact van hogere verdisconteringsratio’s op toekomstige dividenden (risicovrije rente en risicopremie voor aandelen).

In dat opzicht lijken vastgoedaandelen op het eerste gezicht kwetsbaar aangezien ze een hoog rendement bieden en op zich weinig groei vertonen, terwijl de schuldgraad wel relatief hoog ligt.

Ik zeg hierbij wel duidelijk relatief hoog aangezien de meeste beursgenoteerde vastgoedbedrijven hun schuldgraad de afgelopen jaren wel hebben afgebouwd en hun aflossingen gemakkelijk kunnen betalen uit de operationele winst.

Verplichte uitkering

De hoge rendementen hebben natuurlijk te maken met het feit dat veel beursgenoteerde vastgoedbedrijven het leeuwendeel van hun winst verplicht moeten uitkeren. De gemiddelde dividendrendementen liggen met 5% nog steeds behoorlijk hoog.

Ook belangrijk om te weten is dat de meeste vastgoedbedrijven hun renterisico’s indekken via hedging (doorgaans 60 tot 80% van het renterisico voor twee tot drie jaar door middel van renteswaps of indekking op langere termijn). Daardoor zijn ze minder gevoelig voor rentestijgingen.

Anderzijds betekenen hogere rentevoeten ook vaak dat de economie weer aantrekt, en dat zorgt op zijn beurt weer voor hogere bezettingsgraden voor kantoorvastgoed, een positieve huurindexatie, hogere marktprijzen…  Het is dus een meer genuanceerd verhaal dan u zou kunnen denken.

Fysiek vastgoed

In dat opzicht lijken vastgoedaandelen gevoeliger voor de economische groeicyclus dan voor de rentevoeten. Ook mogen beleggers niet vergeten dat vastgoedaandelen een ras apart zijn in de zin dat ze een sterkere correlatie vertonen met fysiek vastgoed dan met aandelen.

Zeker naarmate de beleggingshorizon toeneemt, stijgt de correlatie (zie onderstaande grafiek). In dat opzicht zijn ze een interessant alternatief voor investeringen in fysiek vastgoed: de kosten zijn namelijk lager, de liquiditeit is hoger en je hebt er minder kopzorgen mee.

Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Over de grenzen

Wie in beursgenoteerd wil beleggen, kijkt ook over de landsgrenzen heen. Dat biedt verschillende voordelen. Ten eerste bereikt u hiermee een veel ruimere diversificatie en belegt u niet alleen in verschillende landen, maar ook in verschillende subsegmenten (kantoren, residentieel, logistiek, winkelcentra et cetera).

Bovendien is het qua aankoopkosten interessanter dan pakweg tien verschillende aandelen te moeten kopen. U doet ook aan risicospreiding. Ten tweede kunt u via deze fondsen en ETF’s ook thema’s bespelen die niet meteen bereikbaar zijn via individuele aandelen.

Ik denk dan aan de opmars van vastgoed in opkomende financiële centra in Azië, of dichter bij huis, de Duitse residentiële vastgoedmarkt, die na jaren uit een diep dal lijkt te klimmen.

Cyclisch

Beursgenoteerd vastgoed is interessant voor beleggers die een aantrekkelijk rendement zoeken. Het dividend is nog steeds een pak hoger dan de risicovrije rente, en de huidige correctie biedt kansen.

Bovendien is het ook een diversificatie binnen een breed gespreide portefeuille, en een belegging met een relatief beperkt risico.

Ook zijn ze gevoeliger voor de economische cyclus dan voor de rentevoeten, aangezien de schuldgraad van deze vastgoedvennootschappen in de meeste gevallen beperkt is en de renterisico’s op korte en lange termijn worden ingedekt.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 8 juli 2015 08:41
    Die sterkere correlatie tussen og-aandelen en og zie ik niet zo.
    Mijn fysieke og rendeert ongeveer 7,5%. Vastgoedaandelen renderen ongeveer 5%. Er zijn fondsen die hoger renderen maar daar daalt de koers navenant of meer, zowel in de EU als in de USA.

    Dat gezegd hebbende, het grootste nadeel van beursgenoteerd og is de mate van leverage. Dat is leuk in een dalend rente-umfeld, maar als je op ~0% staat valt er niet meer veel te dalen.
    Daarnaast de vaak idiote vergoedingen voor management en het soms schimmige aan- en verkoopbeleid. En wat ook meespeelt is dat ik de accountants niet vertrouw.

    Heb de afgelopen jaren m'n positie in beursgenoteerd afgebouwd ten faveure van fysiek. Ik weet precies wat ik koop en wat het bruto aanvangsrendement is. Daarnaast weet ik vooraf de staat van het object en wat onderhoud me gaat kosten, én ik kan geografisch spreiden zoals ik het wil.
    Tenslotte is fysiek og in dit tijdsgewricht, waar een (onhoudbare) "eenheidsmunt" hele economieën sloopt , één van de meest prudente vormen van belegging. Als alles omvalt staan de stenen nog fier overeind. In de tussentijd neem ik het "ongemak" van het zelf moeten beheren van og graagvoor lief.

    Beursgenoteerd og is pas weer interessant wanneer de rente ooit op normale niveau's staat en de baggerfondsen, die nu bij gratie van de rente nog bestaan, zijn omgevallen, en vooral wanneer de euro niet meer bestaat.
  2. forum rang 5 theo1 8 juli 2015 09:49
    Als de stenen er nog staan, maar de mensen die erin zouden moeten werken zijn allemaal ontslagen, dan verdien je niks.

    Als de stenen er nog staan, maar de mensen die erin wonen de huur niet (kunnen) betalen, of die betalen in drachme, dan word je niet rijk.

    Als je gelooft dat de (val van de) euro hele economieën sloopt, dan moet je uit die economieën wegblijven. Er zijn genoeg alternatieven.

    Natuurlijk is het voor vastgoedfondsen veel gemakkelijker als inflatie en rente in dalende trend zijn. En natuurlijk zit er ook veel rommel tussen, net al bij ieder soort fonds. Maar de betere kunnen in de huidige omstandigheden prima presteren.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links