Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Just say Yes (Nai)?

Op het moment van schrijven zijnde zondag 5 juli 2015 is er nog geen duidelijke uitslag bekend, het nee-kamp (oxi) lijkt voor te liggen…

Dit weekend werd dus gedomineerd door het referendum in Griekenland en de Tour de France. Eerder hadden we een referendum in Schotland dat de gemoederen bezighield en binnenkort hebben we ook nog een keer de Britten die mogen gaan stemmen over Europa.

Nu zijn we en worden we door de politiek bang gemaakt onder het mom: als we zeggen dat de aarde rond is, dan vallen we er waarschijnlijk vanaf. Nee, de politiek is steeds lekker bezig geweest ons te beïnvloeden en dat lijkt een beetje als een spreekwoordelijke boemerang terug te komen.

Is de aarde plat?

Ook toen we net naar de euro gingen, werd alles heel mooi voorgesteld. Als we naar een ander Europees land gingen, dan hoefden we geen geld meer te wisselen, we hoefden ons paspoort niet meer te laten zien bij de grens en de kans op oorlog in Europa zou gedecimeerd worden.

Ze haalden er steeds meer landen bij maar ze dachten niet na over als een land uit de euro zou willen. Ze losten schuldenproblemen op met nog meer schulden. Er waren geen eurobonds en dus moest ieder land maar geld binnen zien te halen. Er ontstonden hierdoor enorme renteverschillen.

De Duitsers betaalden na een tijd helemaal geen rente meer en de Grieken tientallen procenten. En ja de combinatie van hoge schulden met hoge rente... uiteindelijk moest dat een keer fout gaan.

Veel verantwoordelijkheid

Maar waar moest de Griekse bevolking nu wat van vinden? Kun je een beslissing als dit wel aan het volk overlaten? De mogelijke Nee is dat een echte exit en blijven onze leningen dan bestaan? Wat gaat de ECB doen met de banken in Griekenland? Laten we dit echt op een burgeroorlog uitlopen met plunderingen van banken? Of geven we ze rust om over een paar jaar weer terug te komen?

Het laatste wat we willen is de Grieken in de handen van de Russen of de Chinezen drijven toch? Maar omdat het enorm koffiedik kijken is ga ik gauw door naar de Bund Futures, oftewel de Duitse lange rente.

Die is jaren enorm gedaald omdat ze geen risico wilden, maar als de Duitsers zelf wel risicovol uit hebben geleend wat zegt dat over de risico’s van de Duitse obligaties. Is het niet zo dat als ik mijn geld niet terugkrijg van een ander ik ook minder kredietwaardig wordt?

Technisch ben ik al langer negatief, maar hoe er weer op Griekenland gereageerd gaat worden blijft een vraagteken.

Grafiek Duitse Bund

 

Ik ben nog steeds positief voor de euro-dollar, de euro ging steeds omlaag op de zwakke broeders maar als die kunnen verdwijnen dan kan het ineens een sterk munt worden, toch? Sowieso in de stijging van de beurs was de euro zwak en daarom blijf ik van mening dat de euro sterker wordt als de beurs omlaag gaat.

Grafiek euro-dollar

 

De Eurostoxx 50 heeft toch weer een koopsignaal gegeven in de Twindicator, maar toch durfde ik het niet aan om donderdag of vrijdag long te gaan. Mijn mening was dat de Grieken Nee gingen stemmen.

Helemaal was het een vreemd verhaal omdat de regering dit ook als stemadvies had gegeven. Per saldo blijf ik het hoofd-schouderpatroon zien.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Ook de DAX had een koopsignaal in de Twindicator en nog steeds het hoofd-schouderpatroon dus ook daar ben ik niet ingegaan op het signaal. Officieel is er onder de 11.339,21 een verkoopsignaal.

Twindicator DAX

 

De AEX is hetzelfde verhaal, pas weer een bevestiging van short op 487. Als ik de Griekse exit juist inschat moet het goed komen met dit verkoopsignaal.

Twindicator AEX

 

De AEX-hoofdschouder wordt pas duidelijker als ik de grafiek wat in elkaar duw. Ook ziet u dan pas goed hoe positief de beurs geweest is sinds de vorige dip.

Grafiek AEX Index

 

De Dow Jones geeft een verkoopsignaal en er is geen nieuws ten opzichte van vorige week.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Dow Jones Transport Index is nog steeds aan het verzwakken en dat zou een teken aan de wand moeten zijn.

Grafiek Dow Transport Index

 

Zelfs al zouden we een herstel krijgen in China dan nog is het een onheilspellend patroon waarbij de grootste kansen omlaag liggen. Procentueel gezien is er al een groot drama aan het ontstaan.

Grafiek Shanghai Index

 

Nu zijn er meer zaken waar ik voor gewaarschuwd heb. Bijvoorbeeld het aandeel Yelp dat vorige week ineens verder begon weg te glijden. Maar ik heb hier al veel en veel langer voor gewaarschuwd. Van 100 naar 45 dollar is een mooi begin.

Grafiek Yelp

 

Amazon haalde weer negatief de media omdat ze allerlei data aan het verzamelen zijn. Zelfs DNA-gegevens willen ze gaan opslaan. Ik denk dat uiteindelijk dit allemaal niet meer goed gaat vallen bij de consumenten. De grafiek staat nog niet op verkopen.

Grafiek Amazon

 

Google is ook een datakoning en deze grafiek blijft moeilijk liggen.

Grafiek Google

 

It is a party like 1999

Iets wat me opvalt is dat de gekte rond app’s nog niet weg is en me doet denken aan wat we in 2000 meemaakten. Een bedrijf dat in 2000 riep dat ze iets met internet deden of een website hadden waarbij je iets kon kopen waren ineens 1 miljard meer waard.

Zo hebben we nu te maken met bedrijven die een app hebben... Denk maar eens aan AirBnB, Uber, et cetera. Ik schrik van de (impliciete) waarde van deze bedrijven!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 6 juli 2015 10:04
    inderdaad Cees, ze hebben ons voorgelogen, ...we moeten nog steeds valuta wisselen, ons paspoort laten zien en die oorlogen zijn ook verschrikkelijk!!
    Euh, oh wacht even,... nee, was er oorlog? Nee, moet ik mijn paspoort laten zien bij de grens, nee, ik kan zo doorrijden, en....in de eurolanden hoef ik geen geld te wisselen.
    Beetje stemmingmakerij .... iets zeggen wat dramatisch klinkt en niet eens waar is... nee, dat doet niet de EU, dat doet Cees.
  2. [verwijderd] 6 juli 2015 10:18
    De aandacht voor het Griekse drama is in verhouding tot wat er in China mis kan gaan veel te groot. In China zijn de groeicijfers nu aan het dalen na jarenlang boven de 7,5% te zijn geweest. Wat gebeurt daar met de banken nu de groei hapert? Komt daar ook een bankencrisis? Jouw 3 regels over China hadden er meer mogen zijn.
  3. [verwijderd] 6 juli 2015 10:41
    quote:

    Tradingmate schreef op 6 juli 2015 10:04:

    inderdaad Cees, ze hebben ons voorgelogen, ...we moeten nog steeds valuta wisselen, ons paspoort laten zien en die oorlogen zijn ook verschrikkelijk!!
    Euh, oh wacht even,... nee, was er oorlog? Nee, moet ik mijn paspoort laten zien bij de grens, nee, ik kan zo doorrijden, en....in de eurolanden hoef ik geen geld te wisselen.
    Beetje stemmingmakerij .... iets zeggen wat dramatisch klinkt en niet eens waar is... nee, dat doet niet de EU, dat doet Cees.
    Overdreven stemmingmakerij rond die Grieken. De paniek is allang uit de markt en het is nu gewoon een kwestie van voortslepen. Dat de beurzen niet omhoog willen heeft meer te maken met de crash in China en de aanstaande zomer.
    Hoe zei Ruudje van Big Brother dat ook alweer?

    Laat je nie gek makeeeeh
  4. [verwijderd] 6 juli 2015 11:05
    Grexit Brexit Hexit. Goed voor de oplages van kranten. Alsof een EU oprichten zoiets als een een bedrijf oprichten. Duurt 25 tot 30 jaar voor het een beetje stabiel zal zijn. Gr willen zelf beslissen, alsof ze dat niet mochten. De boel belazeren zoals alleen een Griek dat kan? Ze zijn kampioen fallisementsaanvraag. Trouwens waar gaat al dat geld naar toe? Ik las dat grieken veel investeren in Bulgarije want goedkoper dan Griekenland. Is het soms indirecte steun aan Bulgarije?
  5. forum rang 7 rene l 6 juli 2015 12:32
    Sommige mensen denken ook dat de aarde binnenkort vergaat.
    Vroeger werden mensen die uit varen gingen ook bang gemaakt, de aarde zou plat zijn en je kon er af vallen, gelukkig kon dit niet, de aarde is rond en gezien de heersende zwaartekracht kom je altijd weer met beide benen op de grond.

    Volgens mij is de aarde gewoon vierkant, ik krijg van alle toestanden namelijk een enorm blokhoofd, beleggen is niet meer zo éénvoudig als vroeger, het is een vies economisch spel geworden en vele twitterberichten zijn misleidend en zijn in de wereld geholpen met voorbedachte rade.

    Gekke Grieken mangelen al jaren de beurzen, nu weer de opmerking van een maffia-baas dat de Grieken bij Europa horen, geografisch gezien klopt dit ook wel als je de Bos Atlas bestudeerd uit de periode dat ze de Euro nog niet uitgevonden hadden.
    De Euro heeft Europa juist verscheurd, de verdeeldheid is groter geworden

    Waarom brengen we Griekenland eigenlijk niet naar de beurs d.m.v. een IPO.
    Ze geven gewoon aandelen uit, en wanneer je er wat in ziet kun je bestens inschrijven en wordt je fictief eigenaar van bijvoorbeeld een klein stukje Rhodos.
    Het gaat dan niet op kosten van burgers die er niets mee te maken hebben.
    Het land krijgt dan activistische aandeelhouders die mogen mee beslissen over het reilen en zeilen van de Grieken.

    Ons gaat dit veel geld besparen en de Grieken zullen dan t.z.t. vanzelf weer lean&mean worden.
    Politici hebben geen leidinggevende capaciteiten, het zijn muggenzifters van het type pappen en nathouden die geen harde maatregelen durven te nemen, het is eigenlijk een olie dom type mens die niets snapt van de realiteit.

    Kijk eens naar de Zwiters, ze schudden al jaren hun hoofd en hebben nog nooit iets van de Euro gesnapt, helaas wordt dit voor ons zorgvuldig buiten de media gehouden.

    Over China maak ik mij maar niet al te druk, het hele Noorden is nog in opkomst.

    Zelf heb ik ook jaren voor een Zwitsers bedrijf gewerkt.
    We hadden een traditie, nieuwe collega's kregen tegen betaling van 1 Gulden een dichtgevouwen papiertje overhandigd met daarop de volgende tekst:

    Bedankt voor de Gulden.
    Hiermee bent U lid geworden van de Zwitserse Marine.
    Het geld zal besteed worden om kogels te kopen waarmee gaten in onze kazen geschoten worden.

    P.S.: Maak geen herrie om deze Gulden, probeer hem op dezelfde manier terug te verdienen, er is altijd wel een gewillig slachtoffer te vinden.

    Oxi, oxi, als een Belg ja ja zegt bedoelt hij juist nee.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links