Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse potentie in de AEX

In het kortetermijnbeeld heeft de AEX met de bodem van eerder deze week een eerste hogere kortetermijnbodem gevormd. Deze bodem werd afgelopen dinsdag gevormd met een inverted hammer bij 471,30.

Dit dieptepunt werd bereikt nadat de AEX in slechts twee dagen was teruggevallen vanaf een top rond 497. Als we deze bodem verbinden met de bodem van de 3e correctie van dit jaar bij 464,60, ontstaat een eerste steunpunt na de daling van gisteren bij 473,50. Daaronder ligt verder nog de zone 470 – 471,30.

Zoals ik gisteren zei, zijn de afstanden tussen de verschillende steun en weerstandpunten in het kortetermijnbeeld relatief groot. De doorbraak onder de zone van 480 – 481 zorgde namelijk direct voor aanzienlijk meer neerwaarts potentieel. Is de opwaartse druk voor de komende tijd dan verdwenen?

Bovenkant zone bereikt

Nee zeker niet, ik verwacht dat de eindfase van een langere correctieve periode al is ingegaan en de kans groot is dat de bodem van deze correctieve periode al is gevormd bij 464,60. Met de vorming van deze bodem werd op twee punten na de bovenkant van mijn doelzone voor deze correctieve periode bereikt.

Rond de 462 lag op dat moment namelijk de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Een technisch gezien prachtig draaimoment voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. Een belangrijke ondersteuning dat deze ruim drie maanden durende correctieve periode ten einde is gekomen, komt vanuit de technische indicatoren.

Zowel de RSI als de MACD braken door hun sinds maart dalende toppenlijnen. De terugval van de deze week kan naar mijn mening uitmonden in de 1e hogere bodem in deze indicatoren. Met een krachtige steunzone in zicht verwacht ik dat de AEX in de komende dagen weer opwaarts zal draaien.

Eerste weerstand ligt nu bij de gisteren gebroken steunzone van 480 – 481. Daarboven ligt nog de deels openstaande gap tussen de 486,30 – 488,30. Aan de bovenkant van deze gap ligt inmiddels ook het 50-daags gemiddelde. Ik houd er rekening mee dat deze openstaande gap in de komende week weer kan worden opgezocht en mogelijk geheel wordt gesloten.

Voor de zomermaanden acht ik de kans groot dat de opwaartse druk naar de jaartop van 510,50 weer zal toenemen. Er is dus veel opwaartse potentie in de AEX.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX

De DAX zit nog gevangen in de oranje dalende trend. Wel werd de eerdere en scherp dalende toppenlijn al gebroken die ontstond bij de top van 26 mei. Hiermee is de kans naar mijn mening groot dat de bodem van deze forse correctieve periode al is geplaatst, net onder de 10.800.

Met de vorming van deze bodem is de bovenkant van mijn doelzone voor deze correctie ruimschoots behaald. Enkele maanden geleden gaf ik namelijk aan als doelzone de 10.350 – 10.850. De terugval van eerder deze week lijkt een normale terugtest te zijn geworden naar de voormalige sinds eind mei dalende toppenlijn.

Ook is hiermee een steeds krachtigere bodemzone gevormd in de zone 10.800 – 10.900. Het is nu wel belangrijk dat de DAX in de komende twee weken zowel zijn 50-daags gemiddelde als de oranje dalende toppenlijn weet te breken. Het 50-daags ligt nu bij 11.450 en de dalende toppenlijn bij 11.515.

Ik verwacht dat in de komende week de opwaartse druk naar deze weerstanden weer kan toenemen.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 61 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 juli 2015 08:45
    Italy’s comedian-turned-politician Beppe Grillo will be in Athens Sunday to back Greek Premier Alexis Tsipras’s call for a “no” vote on more austerity.

    Grillo is hoping to gain momentum for a referendum on the euro in Italy, the second most indebted country in the euro area, after Greece.

    “See you in Athens in Syntagma Square,” Grillo, who leads Italy’s Five Star Movement, wrote on his blog. “In Italy too we want Italians to decide on the Euro with a referendum.”

  2. [verwijderd] 3 juli 2015 08:53
    quote:

    Wanna play? schreef op 3 juli 2015 08:45:

    Italy’s comedian-turned-politician Beppe Grillo will be in Athens Sunday to back Greek Premier Alexis Tsipras’s call for a “no” vote on more austerity.

    Grillo is hoping to gain momentum for a referendum on the euro in Italy, the second most indebted country in the euro area, after Greece.

    “See you in Athens in Syntagma Square,” Grillo, who leads Italy’s Five Star Movement, wrote on his blog. “In Italy too we want Italians to decide on the Euro with a referendum.”
    lol, eerst schulden maken en vervolgens zeggen;

    houdoe en bedankt.
1.217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 61 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links