Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro-Greeces

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2015 15:46
    ben het eens met je en nog steeds ben ik een voorstander maar wel hopend dat er eindelijk een paar figuren met gezond verstand aan tafel gaan zitten en laten we hopen dat er iemand bij zal zitten die ook nog verstand heeft van economie. Lijkt me dat Frau Merkel moe is. Op idealisme een fortificatie bouwen: alle mensen zijn broeders behalve als het vluchtelingen betreft met een zekere huidskleur. Een kar met kikkers en wie sprong als eersten uit de kar? De fransen en de duitsers. Waarom Varoufakis de schuld geven? Misschien begrijpt hij beter dan de onderhandelaars met de naam Troika, hoe economie reilt en zeilt?
  2. CeesvanDijk 29 juni 2015 16:45
    Voor mij zou het geen verrassing zijn, als Griekenland de euro verlaat en dat dat het startsein is voor het einde van de euro.
    De euro is namelijk een politieke munt en niet een economische munt. En iedereen weet, politiek is niet te vertrouwen. Ook het uitblijven van Euro obligaties is een teken aan de wand, dat de euro het heel moeilijk krijgt de komende tijd. We zullen zien hoe het afloopt.......
  3. Julian247 29 juni 2015 20:04
    De directe gevolgen van een Grexit zullen zijn dat de zwakkere landen als Italie, Spanje en Portugal hogere rentelasten te verwerken krijgen. De EU (ECB) zal meer op haar hoede zijn want als één van deze landen wil uittreden zal dat ook weer via een faillissement zijn.

    Uiteindelijk zal de euro waarschijnlijk de Deutschmark blijken te zijn. Voor ons zal het dan ook weinig uitmaken. De euro blijft wel bestaan, de vraag alleen is hoeveel zwakke broeders er bij blijven
  4. [verwijderd] 29 juni 2015 20:34
    de formule van de EEG was goed,
    - ieder land autonoom en eigen identiteit.
    -de zuidelijke landen konden hun munt laten devalueren indien nodig,
    -geen bemoeizucht vanuit brussel/ frankfurt, gewoon alles op eigen kracht,
    -het voordeel van de wisselkoersen weegt bij lange na niet op tegen de nadelen die we nu ondervinden van Euro en EU,

    oftewel, gewoon terug naar de EEG,
    " kost wat , maar dan heb je ook wat !!!!"

  5. [verwijderd] 29 juni 2015 22:17
    Het meest irritant vind ik de ladingen leugens die wij over ons uitgestort krijgen. Zo waren er de leugens bij de aanvang van de muntunie over de financieel/economische gezondheid van de deelnemers. De niet ingeloste beloften over begrotingsdicipline. Nu weer de praatjes over de noodzakelijkheid van de bankenunie met nog niet genoeg garantiekapitaal om de kaasboer voor een failliet te behoeden. Jan Kees de Jager die roeptoetert dat we het geld zeker terug krijgen terwijl we met Europa een schuldenberg aan het bouwen zijn die zelfs de twintigste generatie na ons niet kan terugbetalen. De houdbaarheid van al die praatjesmakers in maximaal 4 jaar want dan krijgen ze wachtgeld. Hun woord is niets waard. Helaas, echt helemaal niets.
  6. forum rang 4 Bernardo 30 juni 2015 07:55
    quote:

    CAREX schreef op 29 juni 2015 20:34:

    de formule van de EEG was goed,
    - ieder land autonoom en eigen identiteit.
    -de zuidelijke landen konden hun munt laten devalueren indien nodig,
    -geen bemoeizucht vanuit brussel/ frankfurt, gewoon alles op eigen kracht,
    -het voordeel van de wisselkoersen weegt bij lange na niet op tegen de nadelen die we nu ondervinden van Euro en EU,

    oftewel, gewoon terug naar de EEG,
    " kost wat , maar dan heb je ook wat !!!!"

    U vergeet hierbij even dat de Euro er onder andere is om een groot economisch machtsblok te vormen in de wereld! WTF is een gulden in de wereld?
  7. taurus86 30 juni 2015 08:38
    Is dit goed doortimmerde stuk van Marcel ´de eerste zwaluw´in het uiteenvallen van de EURO?
    Naar mijn gevoel ontbreekt er een belangrijk element en dat is, dat de droom van de EURO sterk wordt verstoord door het mondiale werkgelegenheidsvraagstuk.
    Teveel mensen kunnen geen inkomen meer verwerven en worden voor hun bestaan ahankelijk van de overheid (= alle andere boeren, burgers en buitenlui).
    Eerst zocht men dit in meer onderwijs, maar nu de slimmen nog slimmer zijn geworden blijkt dat dit hooguit een quartaire economische schil oplevert, die bij de eerste tegenslag rampzalig wordt getroffen door vraaguitval.(de verzorging; de schoonmaak etc.)
    Kort en goed: Dit probleem ontwikkelt zich midden in een periode van Euro-perikelen, bankencrisis, vraaguitval van arbeid door automatisering enz.
    Dat de internationele politiek hier niet snel een antwoord op kan vinden, verbaast mij niet. Maar de gebruikelijke ´salami-tactiek´ die men nu gebruikt werkt te langzaam.
    IK zou beginnen met de lonen aan de onderkant stevig verhogen en de werkweek voor iedereen verkorten. Eerlijker delen is al vaker de beste uitkomst gebleken.
  8. bobmaes 30 juni 2015 11:45
    helemaal eens. En nog eigenlijk niet eens erg als de EURO verdwijnt Voor de invoering er was al een goede koppeling aan de duitse mark van de gulden. Vrijwel alles gebeurt nu giraal dus omwisselkoersen zijn miniem. Een Europese munt unie kan niet zonder een fiscale unie. Die moeten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, maar uiteindelijk is daar binnen de democratie van de individuele lidstaten nooit draagvlak voor. Heb altijd een nogal opportunistisch avontuur gevonden.
  9. forum rang 5 theo1 3 juli 2015 10:23
    Goed verhaal Marcel. En dit is ook precies de reden waarom ik altijd tegen de euro ben geweest. In een theoretische wereld, waar alle kiezers en alle politici economen zijn, waarin economische prioriteiten altijd winnen en waarbij iedereen zich altijd, geheel vrijwillig, puur bezig houdt met het algemeen belang, ook als dat ten koste gaat van het eigen belang, had de euro misschien kunnen lukken.

    Maar de echte wereld zit heel anders in elkaar. De kiezers zijn geen economen en de politici ook niet. Politieke prioriteiten winnen het altijd van economische. Iedereen (regeringen, maar ook burgers) denkt in de eerst plaats aan zijn eigen belang. Zolang belangen parallel lopen, en het redelijk goed gaat, is dat wel werkbaar te houden, maar zodra er geen consensus meer is, gaat het totaal mis. Zoals we nu zien gebeuren. Fatsoenlijke politici en economen hadden dat moeten voorzien. We hadden hier nooit aan moeten beginnen. Nu is het zaak om er weer met zo weinig mogelijk schade uit te komen. Het hele avontuur zal uiteindelijk een dure les in realisme zijn geweest.
  10. forum rang 5 theo1 3 juli 2015 10:40
    quote:

    CAREX schreef op 29 juni 2015 20:34:

    de formule van de EEG was goed,
    - ieder land autonoom en eigen identiteit.
    -de zuidelijke landen konden hun munt laten devalueren indien nodig,
    -geen bemoeizucht vanuit brussel/ frankfurt, gewoon alles op eigen kracht,
    -het voordeel van de wisselkoersen weegt bij lange na niet op tegen de nadelen die we nu ondervinden van Euro en EU,

    oftewel, gewoon terug naar de EEG,
    " kost wat , maar dan heb je ook wat !!!!"

    De formule van de EEG was ook al niet goed. Ook toen al was er een Europese commissie en een Europees parlement. Het wezenlijke probleem zit in de positie van overkoepelende instellingen tov de samenstellende delen (de lidstaten). Ik ga nu niet pedant doen en Toqueville citeren, maar een federaal gezag dat alleen maar werkt via de samenstellende delen, moet uiteindelijk uit elkaar vallen, irrelevant worden, of evolueren tot een echte federatie. Een federatie kan alleen werken als die direct contact heeft met de burger, dus zelf belastingen int, zelf wetten maakt, zelf rechtbanken heeft en zelf politie en een leger heeft. Anders kan het centrale gezag uiteindelijk altijd worden gefrustreerd door de lidstaten (en we zien nu gebeuren dat een nietig land als Griekenland dat voor elkaar kan krijgen). De EU en al zijn voorgangers is daar altijd een beetje tussenin blijven hangen.

    In de tijd van de EEG was het allemaal voor de burger nog een redelijke ver van mijn bed show, maar de zaden voor de problemen zijn al bij de oprichting geplant.

    Je moet kiezen voor een echte federatie, dus een soort VS van Europa (wat niemand wil) of een vrijwillig samenwerkingsverband zonder centrale instellingen. Meer een soort van VN, of Brits gemenebest-achtig model.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links