Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De lage rente is uw eigen schuld!

De lage rente komt door meer aanbod dan vraag naar geld.

U kent allen ongetwijfeld Pimco, de grootste obligatiespecialist ter wereld. Opgericht door onder andere Bill Gross belegt Pacific Investment Management Company vooral in obligaties. Bill Gross nam afgelopen jaar ontslag en prompt verloor Pimco miljarden dollars aan vermogen onder beheer.

Een van de opvolgers van Gross is Joachim Fels, een voormalig chief economist van Morgan Stanley, en één van de oprichters van de shadow council van de Europese Centrale Bank (ECB), een groep van vijftien economen die het beleid van de ECB kritisch volgt en becommentarieert.

Joachim Fels bracht afgelopen week een bliksembezoek aan Amsterdam en had daar een korte ontmoeting met wat vaderlandse (financiële) pers. Heel slim was het rond het middaguur georganiseerd, wat de kans op een grote opkomst in verband met de toegezegde broodjes flink verhoogde.

Vraag en aanbod

De visie op de rente van Fels is een bijzondere. Waar iedereen het er wel over eens is dat de rente zo laag is door de stimuleringspakketten van de diverse centrale banken, beweert Fels het omgekeerde.

Volgens hem doen de centrale banken niets anders dan de rente terugbrengen naar het niveau waar het volgens de economische wetten van vraag en aanbod hoort. Rente is de prijs van geld, en er is veel meer aanbod dan vraag. Dus gaat de prijs omlaag. We sparen ons een slag in de rondte en investeren nauwelijks.

Nadat het aanwezige journaille (mijzelf incluis) de broodjestafels inclusief smoothies leeggegraasd had legde Fels uit waarom de vraag naar geld zo laag, en het aanbod zo hoog was. Het aanbod van geld is zo hoog omdat we te veel sparen:

  • Demografische factoren: mensen worden ouder maar werken niet veel langer. Op het eind van ons leven hebben we voor verzorging veel geld nodig waardoor mensen meer geld achter de hand willen houden.
  • Toegenomen inequality: rijke mensen sparen nu eenmaal meer dan arme mensen. Doordat de kloof tussen arm en rijk groter wordt, wordt er dus meer gespaard.

Investeringen vallen tegen

Aan de andere kant van het spectrum is er de vraag naar geld. De investeringen dus. Die vallen tegen door een aantal redenen:

  • de economie is meer gericht op service dan op producten: dus minder kapitaalintensief
  • trage economische groei
  • angst voor disruptieve concurrentie: niet durven investeren omdat er opeens een Uber de kop kan opsteken

Door deze redenen is de rente zo laag, en omdat dat voorlopig niet verandert, zal de rente in zijn ogen ook nog wel een poosje laag blijven. Dientengevolge vindt Fels de obligatiemarkt géén bubbel.

Daaruit kan hij vervolgens de conclusie trekken dat de aandelenmarkten ook niet overpriced zijn. Immers, met een dergelijke lage rente voor years to come is het logisch dat de waarderingen voor aandelen hoger zijn dan vroeger, toen de rente 4% was.

Kansen en risico's

Voor de middellange termijn ziet Fels redenen voor optimisme. Zo is het gevaar van deflatie grotendeels geweken door de acties van de centrale banken, zijn de banken stabieler door de sterkere balansen, is er eerder een energie-overschot dan een energietekort zoals in 2006 en kruipt de groei van de ontwikkelde landen en emerging markets meer en meer naar elkaar toe.

Risico’s ziet hij nog in de nog steeds hoge mate van leverage, schulden dus, het handelssurplus van Duitsland dat de spuigaten uitloopt en de verminderde liquiditeit bij banken om bijvoorbeeld klappen op te vangen op de obligatiemarkt, waarvan we in de eerste week van mei getuige waren.

En natuurlijk zijn er altijd de geopolitieke risico’s, waarvan in het bijzonder de situatie in de energieproducerende landen mag worden genoemd. Door de lagere inkomsten kunnen die vaak instabiele landen nog instabieler worden.

Aandelen profiteren

Dat de rente nog lang laag zal blijven is een mening die ik volledig deel. Dat de centrale banken daar geen schuld aan hebben is natuurlijk onzin. Juist de centrale banken hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar geld van bijvoorbeeld banken is opgedroogd.

In 2008, net na de crisis, gaven banken nog obligaties uit met 8% rente, om maar zoveel mogelijk spaargeld van particulieren binnen te krijgen. Nu krijgen banken het geld bijna gratis van de centrale banken en is men uw geld liever kwijt dan rijk.

De aandelenmarkten profiteren eigenlijk dubbel van de lage rente. Enerzijds stroomt er meer geld naar de beurzen op zoek naar rendement. Anderzijds heeft een gemiddeld bedrijf veel lagere financieringskosten. En dan hebben we het nog niet eens over de fusie- en overnamemarkt….


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2015 13:20
    Je hoort wel steeds vaker dat te rijk zijn niet goed is voor de economie.
    Dat wisten mensen die een beetje kunnen nadenken natuurlijk allang maar aangezien de rijken het ook voor het zeggen hebben gebeurt daar natuurlijk niets aan, getuige de opmerkingen van bijvoorbeeld Mitt Romney over hogere belastingen voor de 1% en welke gevolgen hij dacht dat dit zou hebben en ook getuige de mensen die box2 verdedigen in Nederland.

    Je kan niet eindeloos de massa lopen plukken in de private sector en tegelijkertijd belastingdeals lopen maken met bedrijven en zelfs super rijke individuen, zolang ze maar genoeg geld hebben hebben ze namelijk automatisch macht want alles draait om geld, helaas.

    Ik ben niet tegen box2 maar wel tegen belasting uitstellen tot aan afstellen via de belgie route etc etc.
    Ik ben niet tegen rijken maar wel tegen dealtjes en belastingomzeiling etc, die gaten moeten allemaal dicht.

    Gebeurt alleen niet omdat diegene die dat zouden beslissen in de zak zitten van de rijken, campagne sponsoring, lobbyen etc etc.

    Die verrijking over de rug van de masse is ook wat met Griekenland echt speelt en niet dat ze daadwerkelijk Griekenland aan het helpen zijn.
    Pure herfinanciering van griekenland met belastinggeld zodat de banken er nog redelijk safe vanaf kunnen, vervolgens nog eens de banken garanderen met een hoop belastinggeld en nu worden wij geslacht met deze uitkomst behalve dat we al geslacht worden met ons spaargeld en pensioengeld en draaien de banken weer flinke bonussen en omzeilen ze elke regel die ze opgelegd is.

    De lage rente ligt aan ons, wat een onzin, wij investeren te weinig?, als het kon zou ik meer doen, maja, daarvoor moet je eerst behoren tot de groep die niet geslacht wordt en daar zorgen ze wel voor dat het niet gebeurt.
  2. [verwijderd] 29 juni 2015 13:29
    Het verhaal van Fels is een leuke draai aan de feiten, maar volgens mij zijn die feiten nog steeds dat de overheden de staatsschulden betaalbaar proberen te houden door de rente te drukken. De banken hebben de geldkraan al lang geleden dichtgedraaid, soms letterlijk, maar vaak ook door véél strengere voorwaarden toe te passen voor bijvoorbeeld het verlenen van een hypotheek.

    En het MKB blijft maar klagen dat de banken geen geld uitlenen, ook zijn de grote multinationals meer obligaties gaan uitgeven juist omdat ze met de banken niet verder kwamen. De banken op hun beurt besteden hun geld aan het instandhouden van de overheden door het opkopen van staatsobligaties, en de overheden subsidiëren de banken door hen op kosten van de burger uit alle hachelijke situaties waarin ze belanden (Griekenland bijvoorbeeld) te redden.

    Kortom, de visie van Fels is een leuk fabeltje.

    Maar goed, dat is te verwachten bij al die commentaren die de schuld leggen bij de burger (de burger heeft op grote voet geleefd, moet broekriem aanhalen, enz. ) Right...
  3. [verwijderd] 29 juni 2015 15:04
    "Volgens hem doen de centrale banken niets anders dan de rente terugbrengen naar het niveau waar het volgens de economische wetten van vraag en aanbod hoort."

    Dat kunnen die economische wetten heel goed zelf. De centrale banken hebben geen flauw benul wat dat niveau zou moeten zijn, maar ze weten wel dat de staatschulden onhoudbaar zijn bij het niveau dat er zou zijn als ze niet de markt manipuleerden...
  4. [verwijderd] 29 juni 2015 16:37
    quote:

    Arod74 schreef op 29 juni 2015 13:29:

    Het verhaal van Fels is een leuke draai aan de feiten, maar volgens mij zijn die feiten nog steeds dat de overheden de staatsschulden betaalbaar proberen te houden door de rente te drukken. De banken hebben de geldkraan al lang geleden dichtgedraaid, soms letterlijk, maar vaak ook door véél strengere voorwaarden toe te passen voor bijvoorbeeld het verlenen van een hypotheek.

    En het MKB blijft maar klagen dat de banken geen geld uitlenen, ook zijn de grote multinationals meer obligaties gaan uitgeven juist omdat ze met de banken niet verder kwamen. De banken op hun beurt besteden hun geld aan het instandhouden van de overheden door het opkopen van staatsobligaties, en de overheden subsidiëren de banken door hen op kosten van de burger uit alle hachelijke situaties waarin ze belanden (Griekenland bijvoorbeeld) te redden.

    Kortom, de visie van Fels is een leuk fabeltje.

    Maar goed, dat is te verwachten bij al die commentaren die de schuld leggen bij de burger (de burger heeft op grote voet geleefd, moet broekriem aanhalen, enz. ) Right...
    ABtje hoor .
    De rente laag houden is niet anders als het balletje voor je uit trappen .
    Gaat de rente naar normale niveau's dan is het einde verhaal en dan zullen vele landen met onhoudbare schulden ontploffen.
    Je zal dan zien dat goud enorm zal spiken en de lucht uit de aandelen markten zal lopen over de crash op de obligatiemarkten maar even niet te spreken.

  5. [verwijderd] 29 juni 2015 16:40
    quote:

    Johanna Bergvoets schreef op 29 juni 2015 13:43:

    Dat er teveel geld in omloop is lijkt me duidelijk. Het zit alleen op de verkeerde plaatsen. Dat Pimco preekt natuurlijk voor eigen parochie. Die Gross durfde tenminste te zeggen dat de Duitse bunds de 'short of a lifetime' waren ten tijde van de 0,1% yield
    Dat is geen geld, dat zijn uit het niets gecreëerde bites en bytes zonder enige vorm van dekking in de markt gebracht met een hefboom (leverage) van ruim 1:40

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links