Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grote Rotatie is in aantocht

Het moet een van de meest geciteerde fenomenen zijn in de financiële markten: de Grote Rotatie. Vaak wordt deze voorspelling gemaakt door hedgefondsbeheerders die long aandelen zitten en short obligaties, en die dit soort berichten uitsturen om er zelf van te profiteren.

Het aantal voorspellingen van een Grote Rotatie uit obligaties en in aandelen is bijna niet bij te houden als je even op Google zoekt. Zo gaf de bekende hedgefondsbeheerder Ray Dalio, toch niet van de minste, in 2013 tijdens een interview met CNBC al aan dat 2013 het jaar van de Grote Rotatie zou worden.

Het resultaat liet zich raden: obligaties bleven geld aantrekken. Maar nu zijn er de eerste tekenen dat de Grote Rotatie wel eens meer zou kunnen zijn dan een loze voorspelling. Want de rotatie begint tractie te krijgen. 

Forse obligatie-outlows

Door de Griekse saga en de bruuske stijging van de Duitse rentevoeten op het lange eind van de curve zijn er in producten die investeren in obligaties (zowel ETF’s als fondsen) forse outflows geweest in de week van 17 juni.

De cijfers zijn niet min: obligatiefondsen hebben netto 10,3 miljard dollar zien uitstromen terwijl aandelenfondsen maar liefst 10,8 miljard geld hebben aangetrokken, aldus een studie van Bank of America Merrill Lynch die gebaseerd is op cijfergegevens van EPFR Global.

Obligatiefondsen tekenen zo de sterkste outflow op in een periode van twee jaar, en dat op wereldschaal! Aandelenfondsen daarentegen tekenden de sterkste netto-inflows op in drie maanden.

Outflow obligatiefondsen
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Afnemende liquiditeit

Meer in detail:

  • Amerikaanse aandelenfondsen hebben 6 miljard dollar aangetrokken
  • Japanse aandelenfondsen 3,5 miljard dollar
  • Europese aandelenfondsen 1,8 miljard dollar

Fondsen die investeren in aandelen uit de emerging markets verloren 2,2 miljard dollar. Ook geldmarktfondsen zagen enorme bedragen wegvloeien: meer dan 11,5 miljard dollar.

De exit uit obligaties valt samen met vrees voor afnemende marktliquiditeit. Uit gesprekken met professionals die obligaties verhandelen blijkt een opmerkelijke afname van de liquiditeit, zeker in investment grade bedrijfsobligaties, maar ook in staatspapier. Dat was voordien ondenkbaar.

Einde stierenmarkt

Daarbij komt nog eens de zenuwachtigheid rond een nakende renteverhoging in de Verenigde Staten en de problemen in Griekenland. Om de zaken in perspectief te plaatsen: over de afgelopen zes jaar trokken obligatiefondsen maar liefst 1,2 biljoen dollar aan, terwijl aandelenfondsen slechts 573 miljard dollar aantrokken.

Uitgedrukt in een andere graadmeter: over dezelfde periode waren de netto-inflows in aandelenfondsen goed voor slechts 6% van de beheerde activa, tegenover maar liefst 66% voor obligatieproducten.

Op zich is dat perfect rationeel verklaarbaar gedrag van beleggers, want obligaties zitten al zo’n dertig jaar in een seculaire stierenmarkt, met voortdurend dalende rentevoeten.

Minder risico

Waarom het aandelenrisico lopen als u met staatsobligaties, zeker die met een lange duration (rentegevoeligheid) prima rendementen kon boeken elk jaar, in de vorm van stevige coupons en meerwaarden?

Inflow obligatiefondsen versus aandelenfondsen

 

Ik denk al langer dat deze seculaire beweging voor obligaties nu ten einde loopt. Deze beweging is al jaren aan de gang en net zoals elke stierenmarkt zal het eindigen met een big bang. Het is immers best mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat we in april van dit jaar de absolute dieptepunten van de rentes hebben gezien.

Stabiele obligatiemarkt

De correctie op de obligatiemarkten is volgens mij ook te bekijken in het kader van een reset van beleggersrisico. De afgelopen jaren was de volatiliteit op de financiële markten immers bijzonder laag. Koersen schommelden al bij al vrij weinig.

Dat was ook te danken aan de stabiliteit op de obligatiemarkten, enkele schokken niet te na gesproken zoals in 2011-2012, tijdens de Europese schuldencrisis. Portefeuilles floreerden als nooit te voren en haalden rendement uit twee bronnen: lagere obligatierentes en stijgende aandelenmarkten.

Een perfect omgevingsklimaat als het ware. De komende jaren zal volgens mij echter blijken dat een re-pricing van beleggingsrisico zal plaatsvinden, naar alle waarschijnlijkheid op de obligatiemarkten. Aandelenkoersen zouden hier wel eens fors van kunnen profiteren, met name als inflatie binnen de perken blijft.

Obligatietegenhangers

Als blijkt dat de beleggingsinstrumenten die voordien als ultraveilig worden beschouwd dat niet langer zijn, zal hun aantrekkelijkheid verdwijnen als sneeuw voor de zon, en zullen risicovollere alternatieven paradoxaal genoeg minder risico inhouden.

Dat geldt voor aandelen, maar net zo goed voor grondstoffen, goud en andere tastbare activa, die tegenhangers zijn voor deze papieren beloften die obligaties uiteindelijk nog steeds zijn. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bas2012 23 juni 2015 13:05
    Dat er 30 jaar lang een bull run is geweest mag toch niet heel verwonderlijk zijn? Dit was precies de periode van de babyboom generatie die netjes hun vermogen apart heeft ingelegd tijdens hun carrierejaren. Neem mee dat qua risicoprofiel deze generatie met de jaren steeds meer in obligaties ging beleggen als veilige haven voor de uitbetaling bij pensioen en je hebt een tikkende tijdbom.

    Nu gaan al deze mensen in steeds grotere aantallen met pensioen en verwachten uitbetaling. Relatief minder aanbod komt van de opvolgende generatie om de obligaties portfolio op peil te houden en je hebt een ouderwetse uitval van de vraag. Dit kan natuurlijk een tijdje met monetaire financiering in stand gehouden worden (en dat doen centrale banken nu) door letterlijk deze rommel op te kopen en daarmee het probleem onder het tapijt te schuiven maar is dat uiteindelijk verstandig?

    Alternatief is om minder door overheden te lenen maar ja of dat ooit gaat gebeuren...
  2. knax63 23 juni 2015 17:05
    Go overheden zijn niet gewend aan om minder uitgepven dan dat er binnenkomt. Zij kunnen geld onbeperkt aanmaken bij tekorten. Geennprive persoon krijgt voorbelkaar wat overheden niet anders doen.
    Obligatie berg is 70% rente op rente effect. Niemand wil die meer hebben.
    behalve ecb zelf. Negatieve rente kan omdat pensioenfondsen verplicht zijn veilige oblifgatie kopen ivm risk management. Dat kan het verklaren verplichte winkel neringmom aan wettelijke eisen te voldoen.
    Het als ziekenkosten verzekering de prijst stijgt jaarlijks wat en dekking word steeds minder.
  3. Henri Nostradamus 24 juni 2015 02:17
    Met andere woorden de ECB (en dus de belastingbetaler) krijgt de zwarte piet toegeschoven. Immers zij kopen de obligaties op het hoogtepunt (en bij het laagste rendement). Het verbaast me derhalve niets dat de zittende beleggers massaal nu vroegtijdig uitstappen. Op het moment dat de ECB datzelfde ooit wil doen dan zullen ze fors verlies moeten nemen. Bij 1000 miljard geinvesteerd komt 40% verlies uit op 400 miljard. Oftewel een direct verlies van ongeveer 1000 euro per Europeaan. Nog afgezien van alle ongewilde en ongewenste neveneffecten van QE die ons mogelijk nog veel harder raken. Met dank aan Draghi en falende EU ministers!

    HN

    P.S. overigens is het overhevelen van obligatiegeld naar de aandelenmarkt een slechte move. Immers als de rente stijgt zullen de aandelen dalen. Goud heeft een gouden toekomst.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links