Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kijken, kijken niet kopen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 juni 2015 13:26
    Beste Jos,

    Prima column.

    Oproep/vraag.
    Willen alle ouderen (AOW ers , die bijna elke dag in de kranten, oa AD of op internet laten optekenen dat zij dit land hebben opgebouwd en nu worden uitgekleed) dit artikel even goed lezen.
    De jongeren van nu gaan 45 tot 50 jaar (maximaal) betalen en gaan zeker niet zo veel profiteren van de fiscale regels als de AOW ers en de nu > 45 jarigen gedaan hebben.
    Laten we daar svp even rekening mee houden voordat we zielige verhalen over uitkleden gaan publiceren.
  2. dutchmountain333 19 juni 2015 16:04
    beste liefhebber, ik merk wel dat je nog niet zo lang op deze wereld meeloopt. Een nu 60-plusser kon vroeger (dus toen hij jong was) he-le-maal geen huis kopen met een modaal salaris. Je gaat er nu van uit dat het een normale zaak is dat een huizenkoper(starter) gewoon geen eigen vermogen nodig heeft om een huis te kopen. Juist deze nog tamelijk jonge mogelijkheid is de oorzaak van vele problemen en dat heeft de wetgever (eindelijk) in de gaten.
    Spaar gewoon eerst wat en koop dan een huis, precies zoals de nu 60-plusser dat vroeger ook deed. Wellicht merk je dan dat zoiets ook heel leuk is. Enne, dacht je nu echt dat het vroeger allemaal gemakkelijker was? Praat eens met je ouders, en vraag eens of ze zich vroeger meer konden permitteren dan de huidige 40-minner.
    Pardon, ik gun iedereen zijn geluk en zijn huis(je) maar ik vind jouw standpunt iets te kort door de bocht.
    Overigens heeft Jos wel gelijk dat de markt dan krapper wordt, maar dat komt door de overgang van 110% op de pof kopen naar eerst een beetje sparen en dan kopen.
  3. [verwijderd] 19 juni 2015 20:40
    De financieringsmogelijkheden worden vast krapper en dat zal zijn weerslag hebben op de markt.

    Internationaal kijken instanties zoals ECB en IMF met andere ogen naar onze hypothekenmarkt. Ze voorzien hierin een groot risico en dringen er regelmatig op aan om dit risico te verlagen. De laatste geluiden zijn dat nederlandse banken daardoor verplicht extra geld moeten gaan aantrekken ivm kredietwaardigheid en andere internationale bankregels. Om dit te beperken roept DNB nu over een verlaging van de maximale financieringspercentages.
    Als maximale financieringspercentages niet omlaag gaan worden banken opnieuw kritisch bij financieringsaanvraag omdat ze minder mogen/willen verstrekken om buffers te verhogen of er komen extra hypotheekopslagen omdat de kostprijs voor hypotheekverstrekkers ook omhoog gaan.
    Al met al een rem op de huizenmarkt.
  4. [verwijderd] 23 juni 2015 13:06
    De overfinanciering moet een keer stoppen. Ook landen kunnen tenslotte niet ongestraft maar blijven lenen op hun inkomen. We zien wat er gebeurt als de economische groei (lees: je inkomen) even een tijdje achterblijft.
    Langzaam aan naar genormaliseerde LTV (90% WOZ-waarde) en LTI (4,5x): mijn zegen heeft onze politiek.

    Kunnen we in de toekomst met onze uitgeklede pensioenen ook de hypotheeklasten blijven betalen.

    Het is even doorbijten voor menig generatie (ja, ook voor mij als 45-jarige) maar overall staan we er met z'n allen over 30 jaar stukken beter voor. Ondertussen spaar ik vast voor mijn kinderen, zodat ze die 15% kunnen ophoesten die nodig is bij het kopen van hun woning.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links