Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fusie- en overnameportefeuille

Ik heb nu al zo vaak over Griekenland geschreven, dat ik zowat Grieks kan lezen en schrijven. En Griekse drama’s zijn mij deze week helaas ook niet vreemd. Vandaag daarom geen Griekenland. In plaats daarvan borduur ik voort op hedgefundtechnieken die voor sommige particuliere beleggers aantrekkelijk kunnen zijn.

Een van de mogelijkheden betreft het speculeren op mogelijke fusies en overnames. Hedgefunds verdelen hun portefeuille vaak in subportefeuilles. Die subportefeuilles kunnen thematisch zijn, zoals het geval is bij een fusie- en overnameportefeuille.

Vaak wordt er vanuit het riskmanagement gekeken hoe alle subportefeuilles met elkaar correleren (in hoeverre de waarde van de portefeuille hand in hand gaan met de andere subportefeuilles in bepaalde beursscenario’s; doel is vaak om geen correlatie te hebben, zodat het rendement puur door kunde tot stand kan komen).

Neus voor prooien

Zo kunnen onnodige risico’s worden uitgesloten. Voor sommige particuliere beleggers kan deze aanpak ook goed werken, zo ook dus een F&O-subportefeuille. Nu moet de belegger in kwestie natuurlijk wel een neus hebben voor mogelijke overnameprooien.

Het aantal overnames en de prijs die betaald wordt, fluctueert nogal. In de huidige situatie van extreem lage rentes, zijn fusie en overnames helemaal hot, maar ook verhoudingen in de sector kunnen bijvoorbeeld een rol spelen.

Als een sector uit zes even grote spelers bestaat en op een dag fuseren er twee, dan zullen de overgebleven vier partijen zich ook gaan beraden op hun positie. Wat dus handig kan zijn is een generiek lijstje dat als F&O-radar gebruikt kan worden.

Lijstje met indicatoren

De lijst van indicatoren is enorm lang, iets waar hier geen ruimte voor is, dus beperk ik mij in deze column tot drie indicatoren.

  1. Conglomeraat
    Een conglomeraat is een bedrijf dat eigenlijk uit meerdere aparte bedrijven bestaat, bijvoorbeeld het oude Stork. Het bedrijf deed in technische installatie (zeg maar Imtech business), maakte onderdelen voor de luchtvaartindustrie en kippenslachtmachines (en nog wat prut). Deze divisies hebben natuurlijk niks met elkaar gemeen, wat zoveel betekent dat er weinig positieve synergie bestaat. Hoofdkantoorkosten kunnen dan wel verdeeld worden over meerdere divisies, maar deze zijn in de regel erg beperkt. Sterker nog, sommigen beweren dat er negatieve synergie is in dit soort constructies. Het management moet namelijk een meersporenbeleid voeren en kan daardoor de nodige focus en innovatiedrang verliezen.
    De beurs is deze mening vaak toegedaan, want conglomeraten krijgen vaak een lagere waardering dan de separate bedrijfsonderdelen (sum of the parts). Mocht een belegger het voor elkaar krijgen om het conglomeraat te laten splitsen, dan vervalt een deel van die onderwaardering. Nu is dit een voorbeeld van een special situation (bijvoorbeeld een activistische aandeelhouder), maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het conglomeraat benaderd wordt door een concurrent van een van hun bedrijfsonderdelen. Mocht het conglomeraat bereid zijn dit te verkopen, dan gebeurt er precies hetzelfde: onderwaardering neemt af. Dus scouten voor conglomeraten die niet goed functioneren en die bedrijfsonderdelen hebben in sectoren waar al veel F&O plaatsvindt, komen in aanmerking voor de F&O-lijst.

  2. Mismanagement
    Bedrijven met slecht management hebben één groot voordeel: het bedrijf in kwestie is daardoor (meestal) goedkoop en vol potentie. Een goedlopend bedrijf zal waarschijnlijk al peperduur zijn (priced to perfection), terwijl het lelijke eendje vaak spotgoedkoop is. Zaak is dus om de lelijke eendjes in een sector te vinden waar de concurrentie nog aan het consolideren is. Kans is namelijk groot dat de lelijke eendjes als eerste worden overgenomen. Denk aan bijvoorbeeld het opkopen van lokale (kleine) supermarktketens door de grote spelers op die markt.

  3. Kostensynergie
    Vaak worden overnames gedaan zodat er flink in de kosten gesneden kan worden. Stel dat een mediabedrijf een concurrent over zou nemen, dan heeft het geen dubbele redactie nodig, of een dubbele verkoopafdeling en zo verder. Bij een dergelijke overname wordt er in wezen 40% van de kosten gesneden, terwijl de omzet maar een teruggang heeft van zeg 10%. Dit betekent dus dat de overnemende partij een flinke premie kan betalen voor deze overnameprooi; ofwel, zeer attractieve kandidaten voor de F&O-portefeuille

Turbo erop

Zaak is dan om te scouten naar genoteerde bedrijven die als F&O-kandidaat bestempeld kunnen worden EN waar dat nog niet teveel is ingeprijsd. Kwestie van gezond verstand en het nieuws goed bijhouden.

Als er dan een portefeuille wordt gemaakt van minimaal tien posities, dan kan dat mooie rendementen opleveren. Dit kan natuurlijk ook met Turbo’s gedaan worden, zodat het kapitaalsbeslag lager is, waardoor er meer posities kunnen worden ingenomen.

Deze kunnen dan eventueel afgedekt worden door Turbo shorts op de betreffende sector of index waartoe het aandeel behoort (zie column over risico’s afdekken).


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links