Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Griekse alternatieven

Op 1 juli is er eindelijk duidelijkheid: is Griekenland failliet of niet? Er is nog een kleine kans dat de schuldeisers en de Grieken een oplossing bedenken om de boel weer een aantal maanden te rekken, maar gelet op het aflopende Europese reddingspakket en de torenhoge aflossingen aan het IMF deze maand zal er eigenlijk een structurele oplossing op tafel moeten liggen.

Ik acht de kans op een Grieks faillissement inmiddels groter dan een structurele oplossing waarbij Griekenland wordt gespaard. De voornaamste reden hiervoor is dat de onderhandelende partijen de eerdere deadline vorige week niet hebben gehaald en nog ver uit elkaar lijken te liggen.

Het gevolg van een Grieks faillissement is niet per se dat Griekenland uit de eurozone stapt. Een dergelijke stap heeft ongekende gevolgen. Ik kijk hier naar de gevolgen van een Grieks faillissement voor de Alternatieve AEX.

Zwakkere euro

De euro hoeft niet meteen hard te dalen bij een Grieks faillissement. Het besmettingsgevaar is beperkt en buitenlandse centrale banken zullen de euro mogelijk ondersteunen om de eigen munt niet te sterk te laten worden.

Als na enkele dagen of weken de gevolgen bekend zijn (wordt Griekenland gesteund door landen buiten de EU, komt er een nieuwe munt?), dan kan het vertrouwen in de euro een nieuwe klap krijgen. Pariteit ten opzichte van de dollar is dan in mijn ogen aannemelijk.

De aandelen genoteerd in Noorse kronen en Zwitserse franken zullen hier waarschijnlijk van profiteren (omgerekend in euro). Amerikaanse aandelen met veel export (zoals Lyondell, Medtronic en Cabot) kunnen in waarde dalen door de sterke dollar, maar zullen in euro’s niet al te veel bewegen.

Volatiliteit

Met name in Europa zal de volatiliteit van aandelen toenemen. Daar zullen AEX-aandelen en Zuid-Europese bedrijven waarschijnlijk meer onder lijden dan bijvoorbeeld Duitse en Scandinavische aandelen. Smallcaps als Groupe Crit en Altarea zullen ook last ondervinden, maar dat zal tijdelijk kunnen zijn.

Naast volatiliteit zal de discussie over een opsplitsing van de eurozone terugkeren, waardoor exporteurs uit economisch sterke eurolanden per saldo weinig zullen opschieten met de zwakke euro, omdat beleggers zich realiseren dat hier op termijn een veel sterkere (n)euro voor in de plaats kan komen.

Biotech

Het effect van een Grexit op mijn favoriete belegging, biotechnologie, zal op langere termijn waarschijnlijk zeer beperkt zijn en gezondheid wordt een soort safe haven voor de komende jaren. Op korte termijn gelden de high bèta aandelen binnen deze sector echter als gewillig slachtoffer bij een toenemende volatiliteit.

Zelfs hier is voorzichtigheid dus geboden de komende weken en verdienen low bèta-aandelen (zoals Ligand Pharmaceutical) de voorkeur.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Column door: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente columns van Mark Leenards

 1. nov '15 Hoe duur wilt u het hebben? 4
 2. aug '15 Vijf biotechkoopjes 13
 3. jun '15 Griekse alternatieven 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. Warren Buffet Fan 14 juni 2015 01:01
  Beste Mark,

  "De voornaamste reden hiervoor is dat de onderhandelende partijen de eerdere deadline vorige week niet hebben gehaald en nog ver uit elkaar lijken te liggen."

  De werkelijke redenen liggen op een heel ander vlak: Geo-politieke. Op het moment wordt er een partij poker gespeeld tot de klok 30 juni 24:00 staat. Merkel en Obama zien Poetin als het grootste gevaar voor Europese stabiliteit en willen niet een klein landje aan haar lot over laten, dat dan vermoedelijk bij Rusland aan zal kloppen voor steun.
 2. z0n0p 14 juni 2015 23:48
  25 jaar geleden stonden de Russen nog op 250 km van Enschede. Tripras heeft communistische wortels en zal ondanks alles richting Rusland blijven kijken. Rusland kan prima helpen met een default door uit eigen recente ervaring te tappen (1998). En hoelang blijft Syriza in Griekenland aan de macht als de zaak ploft??? IS lijkt me een wat serieuzer probleem dan de Russen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare