Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grexit en de euro

Het is zover: Griekenland heeft zijn eerste betaling aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gemist. In eigen termen klinkt dit als vooruitgeschoven, maar in financiële kringen staat uitstel gelijk aan afstel, dat dan weer gelijk staat aan een faling.

Toch zien we vandaag weinig tot geen reactie op de beurzen, buiten wat Griekse aandelen die nog wat meer klappen krijgen. Het is helder dat de markt al geruime tijd een faling van Griekenland in de beurskoersen had verrekend.

Het betalingsuitstel van de Grieken is dus geen nieuws voor de handelaren, eerder een bevestiging van hun eerder ingenomen posities.

Gulden middenweg

Hoe moet het nu verder met het mooie Europese schiereiland? Enkele weken geleden gaf ik u al drie opties als uitkomst voor dit Griekse drama:

  1. de Grieken zullen voldoen aan de nieuwe Europese eisen
  2. ze stappen volledig uit de euro
  3. er wordt een gulden middenweg gezocht

Ik vermoed dat de derde optie als de meest aanvaardbare wordt beschouwd. De Grieken weten immers dat verdere eisen van Europa accepteren geen zin heeft. Ze zien hun land steeds verder het figuurlijke ravijn instorten.

Boter op het hoofd

Europa moet stilaan ook gaan beseffen dat ze in een never-ending story zitten als ze de Grieken nog meer eisen opleggen: er zal niet meer, maar steeds minder geld uit Athene komen.

Natuurlijk hebben de Grieken zware fouten gemaakt, meer nog, ze hebben zowat alle grenzen van het toelaatbare overschreden, maar volgens mij heeft iedereen hier boter op het hoofd. Want de eerdere Griekse bailout was tevens een belangrijke ingreep om heel wat Europese banken uit de nood te helpen.

Het ging hier vooral om banken van Noord-Europese (Duitse, Nederlandse en Belgische) afkomst. En waren het niet deze banken die het de Grieken mogelijk maakten om zulke stommiteiten uit te voeren?

Montaire lastenvermindering

Kortom, iedereen zal water bij de wijn moeten doen om tot een solide en werkbare oplossing te komen. Of Europa zal op termijn terug veranderen in een continent waar landen met geslepen messen tegenover elkaar staan. Dat wil niemand. Griekenland heeft ademruimte nodig om terug leefbaar te worden.

Ademruimte in de vorm van een zwakkere munt. Een zuidelijke euro zou soelaas kunnen bieden. Tenminste, dan zullen landen zoals Italië, Spanje, Portugal, et cetera ook moeten conformeren aan een andere, nieuwe uniforme munt willen ze van deze monetaire lastenvermindering profiteren.

Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bijna al deze landen hebben hun eigen specifieke problemen. Een gezamenlijke munt is net hetgene waardoor we in de huidige problemen verzeild zijn geraakt.

Juist positief

Op papier klinkt een zuidelijke euro dus goed, maar in de praktijk zal dit opnieuw voor problemen kunnen gaan zorgen op termijn. Toch maar weer een drachme dan? Binnenkort weten we meer.

Dit schouwspel tussen Griekenland en de Trojka kan niet lang meer duren, enkele weken tot hooguit enkele maanden. De vraag is natuurlijk of Europa echt zo’n panische angst moet hebben voor een Grexit. Immers, volgens kwatongen zou dit het einde van de Europese Unie betekenen.

Ik ben echter niet zo somber gestemd. In de beginfase zal de euro mogelijk klappen krijgen, ingegeven door de hectiek van het moment, maar wie dit op afstand en met de nodige rust bekijkt, kan niet anders dan besluiten dat dit op langere termijn positief is voor de Europese monetaire unie.

eurokoers
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse versnelling

Meer nog, wie de bovenstaande grafiek van de euro (op twee jaar) bekijkt, kan zich niet van de indruk ontdoen dat we ons op een kantelmoment begeven voor de Europese munt.

Je zou zelfs al kunnen zeggen dat een Griekse oplossing zich in de achterhoede ontwikkelt, gezien de vrije val van de euro gestopt is in het tweede kwartaal van 2015, toen duidelijk werd dat Griekenland zijn betalingsverplichtingen onmogelijk nog kon waarmaken.

Een opwaartse versnelling van de euro is dus helemaal zo’n gek idee niet zodra de Grexit er komt. Deze potentiële uitkomst heeft duidelijke consequenties voor de portefeuilles van beleggers, met name in Europa.

Klappen voor dollar

Eerst en vooral zal de waarde van hun vermogen opnieuw toenemen. Deze vermogens hebben in het voorbije jaar stevige klappen mogen incasseren als gevolg van de zware correctie van de euro.

Anderzijds zullen de concurrerende wereldmunten aan waarde moeten inboeten ten opzichte van de euro, waarbij we op de eerste plaats denken aan de Amerikaanse dollar. De wereldreservemunt behoorde in het afgelopen jaren tot de sterkste munten op onze aardbol, mede door de zwakte van de euro.

De dollarindex kan terugvallen tot het eerdere uitbraakniveau, zo’n 10 indexpunten lager (zie onderstaande grafiek).

dollarkoers
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Inverse correlatie

Een daling van de dollar heeft uiteraard gevolgen voor alle grondstoffen en andere basisgoederen die verhandeld worden in deze munteenheid. Een stijging van de nominale prijzen is dan in theorie de uitkomst.

Wie in de voorbije maanden de prijzen van diverse grondstoffen heeft opgevolgd, zal meteen de inverse correlatie opmerken.

Grexit is positief

Wat de uitkomst ook zal worden, ik blijf erbij dat een blootstelling aan de Europese munt zeker voor een deel van uw portefeuille moet blijven gelden. De euro is voorlopig nog geen eindigend verhaal, eerder integendeel, in het geval van een Grexit.

Bovendien blijf ik adviseren om vaste activa in uw portefeuille op te nemen (aandelen, grondstoffen, vastgoed, et cetera) ten nadele van nominaal schuldpapier zoals staatsobligaties uit de kernlanden.

De geldcreatie van de voorbije jaren zal hoe dan ook zijn weg naar de eerste groep activa vinden. Ik sta liever aan de kant van de activa die geld zullen aantrekken in een dergelijk scenario.

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van slimbeleggen, een gespecialiseerde advieswebsite voor de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als Energy Consultant bij NUS Consulting. Hierop volgend werkte hij als financieel analist en redacteur voor Inside Beleggen en Cash/Trends. Tenslotte was hij actief als commodity specialist en markets analist bij KBC Bolero en tevens equity analist bij KBC Securities. Slim Beleggen publiceert momenteel 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen het Slim in Trading platform, het Slim in Dividend platform en een gratis nieuwsbrief .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '15 Angst regeert niet meer 1
  2. apr '15 Negatieve rente: het zwarte gat 26

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 juni 2015 16:03
    De Grexit is een politiek issue, niet een economisch issue. Puur economisch wordt een unie zonder Griekenland altijd sterker dan een unie met Griekenland, aangezien Griekenland de zwakste schakel is.

    Maar politiek werkt dat anders. Er wordt dan een precedent geschapen dat je uit een Europees arrangement kunt stappen. Tot nu toe zijn er altijd alleen maar landen toegetreden, nooit uitgetreden. Als dat voor de eerste keer kan, kan het ook voor de tweede keer. Iedere volgende keer dat het gebeurt, wordt het gemakkelijker voor de volgende.

    En dat is dus het politieke risico: als de Grieken eruit gaan en ze overleven dat, dan heeft ieder land voortaan als ultiem dreigement achter de hand om eruit te stappen. Het wordt heel erg lastig om iets af te dwingen als iedereen die het er niet mee eens is, kan gaan dreigen met uittreden.
  2. forum rang 4 DaarIsDePoen 9 juni 2015 16:28
    Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de muntunie (de eurozone) en de EU. De muntunie kan geen wanbetalers tolereren. Zo niet voelt geen enkel land zich nog gebonden door fiscale en budgettaire regels . Een uitstap van Griekenland uit de muntunie is best mogelijk (ze wegen slechts 2%), dat hoeft niet te betekenen dat ze uit de Europese unie stappen. Een uitstap kan de reputatie van de € zelfs versterken als ernstig project.
  3. forum rang 5 theo1 9 juni 2015 16:54
    quote:

    Yelletje schreef op 9 juni 2015 16:28:

    Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de muntunie (de eurozone) en de EU. De muntunie kan geen wanbetalers tolereren. Zo niet voelt geen enkel land zich nog gebonden door fiscale en budgettaire regels . Een uitstap van Griekenland uit de muntunie is best mogelijk (ze wegen slechts 2%), dat hoeft niet te betekenen dat ze uit de Europese unie stappen. Een uitstap kan de reputatie van de € zelfs versterken als ernstig project.

    In de EU is nog nooit iemand ergens uitgestapt. Niet uit de EU zelf, niet uit de euro, niet uit de Schengenzone, nergens uit. Als dat de eerste keer gebeurt, dan schept dat een precedent.

    Stel, Griekenland gaat uit de euro, maar niet uit de EU. En laten we er even vanuit gaan dat dat werkt. Het gaat weer beter met Griekenland en de euro stijgt. Dan is het voor het volgende land, noem bijvoorbeeld Portugal, des te aantrekkelijker om er ook achteraan te gaan. Uit de euro, dus een zwakkere munt en dus meer export naar de eurozone, dus meer banen. Maar wel in de EU, dus geen handelsbeperkingen. Dat wordt dan ook aantrekkelijk voor Spanje, want die hebben ook te winnen bij een zwakkere munt tov de euro (kleding van Zara wordt goedkoper, Seat auto's worden goedkoper). Enzovoort. Waar stopt de uittocht?

    En dan gaan de Britten stemmen in hun referendum. Als dan kan worden aangetoond dat Griekenland, met een heel erg veel zwakkere economie, de uittreding uit de euro kon overleven, dan is dat een heel sterk argument dat GB de uittreding uit de EU ook wel aan zal kunnen. En dan zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Marine Le Pen wil uittreden. Ook als ze niet wint, kan dat veel invloed hebben, zeker als ze (veel) meer stemmen krijgt dan nu voor mogelijk wordt gehouden.

    Dàt is waar Brussel zo bang voor is, dat is mijn overtuiging. De goede oude domino-theorie. Want anders hadden ze Griekenland allang gedumpt.
  4. forum rang 4 DaarIsDePoen 9 juni 2015 19:06
    quote:

    theo1 schreef op 9 juni 2015 16:54:

    [...]
    ...
    En dan gaan de Britten stemmen in hun referendum. Als dan kan worden aangetoond dat Griekenland, met een heel erg veel zwakkere economie, de uittreding uit de euro kon overleven, dan is dat een heel sterk argument dat GB de uittreding uit de EU ook wel aan zal kunnen. En dan zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Marine Le Pen wil uittreden. Ook als ze niet wint, kan dat veel invloed hebben, zeker als ze (veel) meer stemmen krijgt dan nu voor mogelijk wordt gehouden.

    Dàt is waar Brussel zo bang voor is, dat is mijn overtuiging. De goede oude domino-theorie. Want anders hadden ze Griekenland allang gedumpt.
    Dat Griekenland een uitstap overleeft staat buiten kijf. Alleen, de Grieken zullen enkele jaren heel veel pijn lijden alvorens het weer beter gaat. Ik denk dus dat een uitstap van de Grieken geen argument is voor de Britten (die trouwens heel wat andere belangen hebben bij de EU) om er uit te stappen. Ik geloof eerder in de voorbeeld functie van een Grexit. En dat er zolang onderhandeld wordt dient slechts om later het verwijt dat men niet hard genoeg geprobeerd heeft te ontkrachten.
  5. forum rang 6 pietje-2005 9 juni 2015 22:45
    quote:

    theo1 schreef op 9 juni 2015 16:54:

    [...]

    In de EU is nog nooit iemand ergens uitgestapt. Niet uit de EU zelf, niet uit de euro, niet uit de Schengenzone, nergens uit. Als dat de eerste keer gebeurt, dan schept dat een precedent.

    Stel, Griekenland gaat uit de euro, maar niet uit de EU. En laten we er even vanuit gaan dat dat werkt. Het gaat weer beter met Griekenland en de euro stijgt. Dan is het voor het volgende land, noem bijvoorbeeld Portugal, des te aantrekkelijker om er ook achteraan te gaan. Uit de euro, dus een zwakkere munt en dus meer export naar de eurozone, dus meer banen. Maar wel in de EU, dus geen handelsbeperkingen. Dat wordt dan ook aantrekkelijk voor Spanje, want die hebben ook te winnen bij een zwakkere munt tov de euro (kleding van Zara wordt goedkoper, Seat auto's worden goedkoper). Enzovoort. Waar stopt de uittocht?

    En dan gaan de Britten stemmen in hun referendum. Als dan kan worden aangetoond dat Griekenland, met een heel erg veel zwakkere economie, de uittreding uit de euro kon overleven, dan is dat een heel sterk argument dat GB de uittreding uit de EU ook wel aan zal kunnen. En dan zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Marine Le Pen wil uittreden. Ook als ze niet wint, kan dat veel invloed hebben, zeker als ze (veel) meer stemmen krijgt dan nu voor mogelijk wordt gehouden.

    Dàt is waar Brussel zo bang voor is, dat is mijn overtuiging. De goede oude domino-theorie. Want anders hadden ze Griekenland allang gedumpt.
    Het feit dat er nog nooit iemand uit is gegaan geeft aan dat het een slecht ding is, of nog infantiel is.
    Het had heel wat volwassener geweest als er allang mutaties waren geweest.
    Nu heb je dat krampachtige angstige gedoe.
  6. Orca 10 juni 2015 09:26
    Twee woorden: IJsland.
    Als de dood zijn ze voor Grexit, omdat dat nogmaals aantoont wat een kutmunt de euro is, plus dat als Hellas pleite is de pijlen gericht zullen worden op Spanje, Italië, Portugal etc. Als dark horse, naast Frankrijk, Ierland etc heb ik ook nog Oostenrijk, met hun volledig pleite fin sector, zie CHF/HUF met alle hypootjes in het Oostblok, en Luxemburg met een fin sector van iets van 18.000% vd "echte" economie.
    Ik geef 't nog een jaartje of 5, dan klapt de hele handel.
  7. forum rang 5 theo1 10 juni 2015 13:47
    quote:

    kees_t schreef op 10 juni 2015 11:53:

    Wat zijn de bewijzen voor de volgende stellingen die ik keer op keer hoor:

    - De Euro is de oorzaak van de problemen in Griekenland
    - Als Griekenland de Drachme terugkrijgt zal inflatie de problemen van Grieken (op termijn) oplossen

    De euro is de oorzaak van de problemen in Griekenland:
    - De euro is een sterke munt. Griekenland is daar niet productief genoeg voor. Doordat ze niet kunnen devalueren, worden Griekse producten te duur om concurrerend te kunnen zijn.
    - Door de euro was de rente veel lager dan passend is voor een economie als de Griekse (voor de eurocrisis). Daardoor kregen veel Grieken toegang tot krediet, ondanks dat ze daar eigenlijk niet genoeg inkomen voor hebben. Daardoor liepen schulden uit de hand. Vroeger hadden Griekse huishoudens amper schuld, domweg omdat niemand ze geld wilde lenen. Nu zijn particuliere schulden een probleem geworden.
    - Vanwege de euro was de perceptie dat Griekse staatsobligaties even veilig zijn als Duitse, maar dan met meer rente. Dus stroomde enorm veel kapitaal ineens het land in. Dat is in de onroerend goed sector terechtgekomen met als gevolg een huizencrisis die nog veel groter is dan in Nederland. En aangezien de bouw arbeidsintensief is, ook een groot verlies aan banen.
    - Door de instroom van buitenlands kapitaal, kon de regering veel langer doorgaan met schulden opbouwen en doorknoeien. Als kapitaal minder gemakkelijk beschikbaar was geweest, had de wal het schip eerder gekeerd.

    Als Griekenland de drachme herinvoert:
    - Zal die drachme flink devalueren tegen de euro. Daardoor zullen geïmporteerde producten veel duurder worden. Dat zal veel pijn doen bij de Griekse burger, aangezien Griekenland nogal veel importeert. Dat is dus het rampscenario.
    - Zullen Griekse producten (ook toerisme) veel goedkoper worden voor buitenlanders. Daar moet het herstel vandaan komen. Het wordt meer lonend om in Griekenland te produceren. Minder import van luxe-producten.
    - Door inflatie erodeert de koopkracht van de staatsschuld. Doordat de drachme minder waard wordt, worden schulden die in drachme staan ook minder waard. Het is dan natuurlijk wel een voorwaarde dat de staatsschuld wordt omgezet naar drachme, als die in euro blijft staan, is het effect andersom.
  8. forum rang 5 theo1 10 juni 2015 14:00
    quote:

    pietje-2005 schreef op 9 juni 2015 22:45:

    [...]
    Het feit dat er nog nooit iemand uit is gegaan geeft aan dat het een slecht ding is, of nog infantiel is.
    Het had heel wat volwassener geweest als er allang mutaties waren geweest.
    Nu heb je dat krampachtige angstige gedoe.
    In de statuten van de USSR stond een theoretische mogelijkheid om uit te treden. Als je het probeerde, kon je wel direct tanks in de straten verwachten. Dat betekende echter niet dat al die verschillende onderdelen elkaar ook lustten. Het bleef bestaan totdat de hele zaak ontplofte.

    Joegoslavië bleef lang bij elkaar ondanks dat de bewoners van de verschillende onderdelen elkaar haatten. Toen de militaire dwang wegviel, ontplofte de hele zaak.

    Als ík ergens bang voor ben, is dat dat de EU onder "dwang" (misschien niet direct militaire dwang, eerder angst voor het alternatief) bij elkaar blijft ondanks dat de burgers allang niet meer bij elkaar willen horen. Dan wordt het een snelkookpan die steeds meer druk opbouwt, totdat hij ploft. En dan heb je nog veel grotere problemen dan als je het deksel los maakt voordat het te laat is. Dit scenario vind ik veel beangstigender dan een Grexit, Brexit of wat mij betreft een Dexit of Frexit.
  9. forum rang 5 theo1 10 juni 2015 14:06
    quote:

    speedertje schreef op 10 juni 2015 13:58:

    Ik heb ook een 4e optie. Wij vallen Griekenland binnen en plunderen het tot we onze laatste cent terughebben. Desnoods nemen wij Grieken mee als slaven. Daarna keren wij het land voorgoed de rug toe.
    Het enige in Griekenland dat wél sterk is, is het leger. Ze zouden "ons" verslaan. En wie is "wij"? Daar komt nooit consensus over in de EU.
  10. kees_t 10 juni 2015 16:52
    quote:

    theo1 schreef op 10 juni 2015 13:47:

    [...]

    - Door de euro was de rente veel lager dan passend is voor een economie als de Griekse (voor de eurocrisis).
    De rente voor een lening wordt voornamelijk bepaald door 2 dingen
    1. De inflatie. De Euro inflatie is laag, dus dat dit component laag is de "schuld" van de Euro.
    2. De kredietwaardigheid van degene die de lening ontvangt. Dat de kredietwaardigheid te laag is ingeschat is niet de "schuld" van de Euro. Dit is de schuld van de banken die de leningen verstrekten en de schuld van de Griekse overheid die de cijfers zo manipuleerden dat ze kredietwaardiger leken dan ze werkelijk waren.

    De banken waren:
    1. Heel erg naïef dat ze dachten omdat dat Griekenland de Euro mocht gebruiken ze daardoor automatisch/magisch ook zo kredietwaardig werden als andere landen die de Euro gebruiken.
    2. Wisten dat als het mis zou gaan dat de politiek hun wel zou redden.
  11. forum rang 5 theo1 11 juni 2015 13:53
    @kees_t: Iedereen liep voortdurend te roepen dat alle euro-obligaties even goed waren als Duitse. Ook de Griekse. Alle obligatie-experts waren het daarover eens (wat m.i. bewijst dat obligatie-experts gek zijn, maar dat terzijde). De ECB nam ze allemaal aan als even goed onderpand als Duitse obligaties. Iedereen in het wereldje geloofde dat er een impliciete Duitse garantie was. Alle toezichthouders stonden toe dat Griekse obligaties voor hetzelfde risico werden gewogen als Duitse.

    Dus als de banken dat geloofden, dan is dat op zijn minst voor een heel groot deel omdat ze de ECB en hun toezichthouder geloofden. Nu ga jij natuurlijk zeggen dat het onnozel is om de ECB en toezichthouders te geloven. En dat is natuurlijk ook zo, want hoe hadden ze gedacht dat de Duitsers die impliciete garantie zouden gaan waarmaken als puntje bij paaltje zou komen? De Duitsers zijn ook niet helemaal gek. Maar zo werkt dat kennelijk in het gesticht dat EU heet.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links