Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nifty nine

2003 Was het jaar van de small caps. Koersen explodeerden en beleggingsfondsen die in deze vijver visten waren spekkoper. Wie niet minimaal 50% aandikte, kwam niet in aanmerking voor de toplijstjes. Als het zo hard gaat, duurt het meestal niet lang, zegt u.

Bezit van de zaak, einde van het vermaak? Fondsmanagers binnen het small capsegment zijn inderdaad voorzichtiger geworden over de prestaties van de kleinere aandelen in 2004 ten opzichte van de grote fondsen.

Dat betekent natuurlijk nog niet dat er geen outperformance meer te behalen is. Met drie fondsbeheerders ga ik op zoek naar de parels in binnen- en buitenland, die nog een koerssprong in het verschiet hebben.

Geen 15% extra in 2004
Arjen Dibbets (ABN Amro Small Companies Europe Fund) denkt dat de small caps ook in 2004 beter presteren dan de grote jongens, maar het verschil valt lager uit dan vorig jaar. In een dalende markt of bij een pril herstel doen waarde-aandelen het per definitie beter dan groeifondsen en juist die eerste categorie is rijkelijk vertegenwoordigd onder de smallcaps.

“Historisch gezien zijn small caps niet langer extreem goedkoop. Ondernemingen met een verwachte, hoge groei blijven aantrekkelijk. Technologie en uitzenders hebben het in de laatste tijd goed gedaan. In Europa presteren media-aandelen buitengewoon goed. Voor het hele segment bedraagt de outperformance dit jaar zeker niet meer dan de 15% van vorig jaar.”

Dibbets’ Top 3:

  • Aalberts – Goed management en goede acquisitie strategie,
  • Hunter Douglas – Profiteert van consumentenbestedingen in VS, nadeel: zwakke dollar,
  • Unit 4 Agresso – Verbeterde vooruitzichten, kwalitatieve winstgroei.

    Deutschland über Alles
    Joost van Beek (Orange Fund) vindt dat de Nederlandse smallcap-markt nog goede perspectieven biedt. "In 2004 moeten de kleinere fondsen ook in staat zijn een outperformance ten opzichte van de AEX te laten zien. Kleinere bedrijven weten hun kostenstructuur sneller aan te passen aan de economische situatie."

    "Bovendien is de dollar-exposure gering en profiteren zij van het aantrekken van de Duitse economie. Voorts leidt de Tabaksblat Code vooral bij small caps tot een verbetering in transparantie, terwijl de invloed van aandeelhouders op de onderneming toeneemt. Daarmee neemt ook de belangstelling van beleggers toe."

    Van Beeks Top 3:

  • Ten Cate – Sterke omzetgroei in de vliegtuigindustrie en kunstgras,
  • Twentsche Kabel – Toenemende telecominvesteringen, bredere productontwikkeling,
  • Nedap – Gezonde autonome groei, aantrekkende investeringen in de industrie.

    Restant-rally
    Arnoud Wolff (Robeco European MidCaps) onderschrijft dat de rek er een beetje uit is. "Het waarderingsverschil tussen small en big caps is na de koersontwikkelingen in 2003 genormaliseerd. Of de kleintjes in 2004 opnieuw uitblinken is mede afhankelijk van het herstel van de Europese economie. Deels is daar tijdens de rally van vorig jaar al op geanticipeerd."

    "Met name de reorganisatieverhalen onder de small caps hebben het tot dusver goed gedaan. Onder de huidige omstandigheden moeten met name die bedrijven het goed gaan doen, die een goed rendement op geïnvesteerd kapitaal, goede herinvesteringsmogelijkheden en een kundig en betrouwbaar management hebben."

    Die kunnen volgens Wolff in de komende twee à drie jaar een buitengewone prestaties laten zien. Kwaliteitsaandelen die tijdens de rally zijn achtergebleven.

    Wolffs Top 3:

  • DCC – Ierse concurrent van SHV. Distribueert butagasflessen,
  • Jaakko Poyry – Fins bedrijf gespecialiseerd in consultancy voor de pulp- en papierindustrie,
  • Exact – Goed management en helder business model.
    Columns
    Klik hier om gratis mee te spelen in de Kempen Smallcap Challenge
    Kempen & Co - Smallcap talk: Stork
    Onno - Mister Small Cap
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter van Kleef, is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

  • Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter van Kleef

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

    Meer over Peter van Kleef

    Recente artikelen van Peter van Kleef

    1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
    2. dec '14 85% underperformers blabla 5
    3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links