Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Heel normaal

De neerwaartse druk in de aandelenmarkten wordt steeds verder opgevoerd. Gisteren werd in de AEX de eerste speldenprik onder de belangrijke steun van 481 uitgevoerd. Het intraday-dieptepunt was bij 478,40 te vinden.

Dit niveau ligt nog maar acht punten van het dieptepunt van de tweede correctie vandaan. Zoals u weet, houd ik rekening met een verdere uitdieping van deze bodem. Uiteindelijk moeten deze correcties sinds april leiden tot een duidelijke hogere middellangetermijnbodem.

Als we namelijk kijken naar de bewegingen in de eerste twee maanden van dit jaar, dan werd zowel mijn koersdoel voor het 1e kwartaal (450 – 460) als mijn jaardoel (495) met gemak behaald.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Buitengrenzen

De belangrijkste doorbraak van dit jaar vond in februari plaats. Destijds brak de AEX namelijk de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Dit betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend met een nieuw langetermijnkoersdoel van 564, de dubbele top uit 2007.

Toch is het normaal dat na een stijging van 25% in een rechte lijn er op een gegeven moment enkele forsere correcties plaatsvinden om de buitengrenzen van de nieuwe trendsituatie aan te geven.

Als we kijken naar de situatie sinds maart dan werd het correctiesignaal medio april gegeven met de vorming van een bearish engulfing op de weekgrafiek en een neerwaartse doorbraak door de sinds januari stijgende bodemlijn.

Groot hoofd-schouderpatroon 

Ook waren er twee duidelijke en risicovolle toppatronen in de maak sinds begin maart. Deze werden echter pas in mei steeds duidelijker qua vorming. De eerste is een diamant-formatie (een soort ruit) die ruim een week geleden werd geactiveerd.

Het tweede patroon is een groot hoofd-schouderpatroon met zijn neklijn bij de 481. Dit patroon zit in de laatste fase van afronding. De tweede schouder is in de afgelopen weken gevormd en hij staat nu op het punt de neklijn bij 481 te breken.

Een structureel slot hieronder betekent de activatie van dit patroon. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 450. In de zone 445 – 455 liggen zowiezo een aantal zeer interessante richtpunten voor deze correctieve bewegingen.

Stap te ver

Hier is het 50%-Fibonacci-retracementniveau te vinden vanaf de decemberbodem, het 200-daags gemiddelde en de sinds oktober stijgende bodemlijn. Dit blijft mijn belangrijkste doelzone voor de komende tijd.

Waar liggen de belangrijkste niveaus om rekening mee te houden? Als steunpunt is er de 481, een structureel slot hieronder zou een volgende verslechtering betekenen waarna de weg snel naar de 470 kan worden vervolgd.

Weerstand ligt bij 493,50, een niveau dat twee dagen geleden nog bijna werd getest tijdens de kortstondige opleving. Daarboven liggen nog een aantal belangrijke weerstandzones, maar deze lijken voorlopig een stap te ver.

 

Ondanks de forse daguitslag van gisteren sloot de AEX uiteindelijk bijna op zijn openingskoers, een enorme doji. Toch verwacht ik dat de druk op de 481 verder zal worden opgevoerd.

DAX

De DAX testte gisteren op 20 punten na zijn dieptepunt tijdens de 2e correctie (daling 10%) van begin mei bij 11.167. Ook hier was in de afgelopen maanden de vorming van een hoofd-schouderpatroon te zien.

De recente opleving dit stokte rond het 50-daags gemiddelde en ruim onder de eerste lagere top van 12.079. Dit zorgde voor opnieuw een lagere top en een terugtest naar de neklijn. Een belangrijke vervolgbeweging was de recente neerwaartse doorbraak door de sinds oktober stijgende bodemlijn.

Dit creëert meer neerwaartse druk voor de komende weken. Ik verwacht een verdere daling naar de Fibonacci-retracementniveaus vanaf de oktoberbodem in de komende tijd. Deze zijn te vinden bij 10.850 en 10.350.

Ook het 200-daags gemiddelde komt snel in zicht, deze ligt inmiddels bij 10.430. Weerstand in het kortetermijnbeeld is te vinden bij 10.515 en 10.585. Ook hier geldt dat deze correcties uiteindelijk zullen leiden tot een duidelijk hogere middellangetermijnbodem.

Daarna kan in de tweede helft van dit jaar de jaartop (12.390) weer in zicht komen en die kan uiteindelijk opwaarts worden gebroken. Deze correcties in de aandelenmarkt zijn heel normaal, vooral na de eerdere zeer forse stijging van begin dit jaar. 

 

Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
485 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
MG TF
0
quote:

snuf13 schreef op 7 jun 2015 om 23:32:


Nou we gaan een spannende en turbulente week krijgen met een enorm koersverschil.
We gaan hangen tussen de 470 en 495 punten!!!!
Let maar op, ik heb gelijk!!!


wat zal jij een bak met geld verdienen deze week
'd Aandelen
0
quote:

Benniegek schreef op 8 jun 2015 om 08:46:


[...]

AB :-) wordt syeeds grappiger hier.
Warrig onsamenhangend verhaal zeg.
Wat is je punt, wat is het doel van deze post?


Het punt is dat de in feite kleine problemen in Griekenland ons te veel afleiden van een veel groter probleem dat op ons afkomt.
snuf13
0
Heerlijk!!!! En het weer doet het prima, wat willen we nog meer.
Weer een lading shorts erbij genomen....... mmmmm
snuf13
0
Sirtaki, heerlijk Griekenland....... nog ff doorgaan met emmeren...... wonderfull!!!!!
485 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 543,89 +0,50%
  2. DAX 11.346,65 0,00%

Gesponsorde links