Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Eind goed, al goed

Eind goed al goed, zeg ik maar. Gisteren leek het een teleurstellende dag te worden voor de AEX, maar de stieren wisten de graadmeter op de valreep op te tillen. Vrijdag lieten de Europese indices tijdens de handelsdag al een herstel zien naar de berekende niveaus.

In het laatste gedeelte van die handel moesten ze toch terug. Gisteren mocht een nieuwe aanval op deze zones worden verwacht. Inderdaad bleken de stieren over genoeg kracht te beschikken om de indices wederom op te stuwen naar de richtpunten.

Ze waren bovendien zelfs sterk genoeg om de indices te laten sluiten op de herstelniveaus. Deze konden voor de Amsterdamse en de Duitse DAX worden berekend op 359 - 360 en 4055 respectievelijk.

Jaarrecord
Vanuit technisch oogpunt is het meest waarschijnlijke scenario nog steeds dat deze zones in de eerste helft van de huidige handelsweek uitgenomen worden. Dit impliceert dat vandaag wederom een stap mag worden verwacht in het scenario van een AEX die klimt naar 363 en de DAX die oploopt naar 4110.

Let wel, rondom deze niveaus hoeft waarschijnlijk slechts aarzeling te worden verwacht. Voor de AEX ligt het stappenplan dat moet leiden naar een stand van 369 nog steeds prominent op mijn bureau. De Eurostoxx 50 oogt het sterkst. Dit impliceert dat deze index als eerste het jaarrecord van 2004 breekt: in eerste instantie een stijging tot boven 2936 naar 2955.

Zie ik u volgende week zaterdag 13 maart ook bij TA op tournee? Samen met Gökhan Erem heet ik u welkom in het Olympisch Stadion van Amsterdam voor technische hoogstandjes. Geen theorie en toespraken, maar live technische analyse van fondsen en indices. Klik snel hier, want vol is vol.

Deutsche Telekom: 18,20 euro
De trend in Deutsche Telekom is duidelijk opwaarts gericht en heeft potentie. Sinds de tweede helft van januari ontwikkelt zich echter een consolidatiepatroon in de grafiek. Dit vormt zich aan het einde van een indrukwekkende stijging sinds oktober vorig jaar, zodat het patroon in eerste instantie gezien moet worden als niets meer dan een fase van rust.

Een blik op de relevante indicator leert dat de verwachting is dat de koers van Deutsche Telekom vrij snel opnieuw de bovenkant van het consolidatiepatroon opzoekt. Gegeven de trendmatige onderliggende beweging lijkt een uitname van de horizontale barrière van het patroon slechts een kwestie van tijd te zijn.

Dit impliceert dat het eind vorig jaar afgegeven positieve richtpunt voor Deutsche Telekom op basis van het patroon aangescherpt kan worden naar 18,20 euro.

Vivendi Universal: 26,10 euro
De grafiek van Vivendi Universal vertoont onveranderd een mooie, opwaartse beweging. Ondanks dat de koers in de afgelopen maanden al een goede prestatie heeft geleverd, lijkt het einde van de opmars nog niet in zicht te zijn. De trendmatige beweging is aanleiding om nog steeds rekening te houden met hogere niveaus.

De recente uitname van de zone net onder 22 euro en de koersontwikkeling van de afgelopen dagen duiden erop dat een nieuwe fase in de stijging is gestart. Om een richtpunt te bepalen voor de verwachte verdere opleving, moet ik een langere termijn grafiek van Vivendi Universal raadplegen. Bestudering hiervan levert een richtpunt van 26,10 euro op.


Klik hier om deel te nemen aan TA op tournee
Klik hier om gratis mee te spelen in de Kempen Smallcap Challenge
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vivendi

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. ...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gesponsorde links