Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lachen met die Grieken

De kracht van een goede grap is herhaling. En dus bleven de Grieken roepen dat alle problemen opgelost zijn en dat er een deal is. De markten geloofden er na een tijdje niet meer in, maar om nu te zeggen dat iedereen dit, net als ik, als een Lehman Brothers-achtig event ziet?

Nee, zelfs toen mevrouw Lagarde van het IMF aangaf dat een Griekse exit helemaal niet zo gek is, reageerde de markt niet of nauwelijks.

Pas afgelopen vrijdag hadden we een beetje correctie. In de AEX-grafiek blijf ik een hoofdschouder-achtig patroon zien en dus rekening houden met een grote beweging omlaag. Het lijkt niet de vraag of we naar beneden gaan, maar wanneer we naar beneden gaan.

 

AEX Twindicator

 

 

Eurostoxx 50

Verkoopsignalen

Wel hadden vorige week een tijdelijk koopsignaal in de Eurostoxx50, maar dat is direct omgedraaid naar een verkoopsignaal. Dus het draaien van deze index geeft een belangrijk signaal over de AEX en de rest van Europa. 

CAC 40

In de Franse CAC40 index hadden we overigens veel duidelijkere signalen dan in de AEX. In De CAC40 hadden we een mooie pullback naar de Twindicatorlijn en dus een heel mooi verkoopsignaal. Ook hebben we in de CAC40 een mooi hoofdschouder-patroon. 

Datzelfde hoofdschouder-patroon zien we ook in de Duitse Dax…

DAX

BUND

De Duitse Bundfuture (obligatierentefuture) heeft het pull-back-patroon naar de trendlijn bijna perfect achter de rug. Als we nu weer omlaag gaan dan kan deze grafiek later in de TA-boekjes worden ingevoegd als perfect signaal van een dalende Bund en dus hogere rentes.

Dow Jones Transport index,  die normaal gesproken vooruit moet lopen op de rest van de indices, blijft verzwakken. Opgepast met de Amerikaanse indices. 

Dow Jones Transport

Bijna short

Nu is het nog steeds niet zo dat we al officiële verkoopsignalen in de Dow Jones index hebben,  maar we zitten tegen de Twindicatorlijn aan dus nog even geduld en we moeten short. 

Dow Jones Industrial

De Nasdaq is nog iets verder van zijn verkoopsignaal maar ook geen nieuwe hoogtepunten. 

 

Nasdaq 100

De veel bredere Wilshire5000 staat ook nog niet op een verkoop, maar is ook wel aan het verzwakken. 

Wilshire 500

Hoge schulden

De Japanse Nikkei raast vrolijk verder, maar ja als de centrale bank gewoon aandelen koopt… de schulden ten opzichte van het bbp worden wel pijnlijk.

 

Nikkei 225

Dan nog even..de VIX

VIX


De VIX staat heel laag en dus is optievolatility technisch goedkoop. Een bescherming is dus best een goed moment en ook voor een gokje omlaag is het best een goed moment. 

Altice


Over gokken gesproken: Altice. Ik vind het al tijden een duur aandeel,  maar de grafiek begint nu ook een verkoop aan te geven. We moeten officieel even wachten maar een turbogokje moet kunnen.

KPN


KPN zou ik dan als gokje wel long willen met een turbo. Per saldo: wees voorzichtig en ik ben benieuwd hoe de Griekse grap gaat uitwerken. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2015 14:09
    De grap met de als kip kaal geplukte en als citroen uitgeperste Grieken die niets meer te verliezen hebben zal uiteraard in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren onvermijdelijk leiden tot het gevolg dat de Grieken de vriendelijke groeten van de deurwaarder krijgen en de dubieuze schuldeisers het kunnen schudden met hun schulden,

    zodat de dubieuze schuldeisers de volgende kip kaal kunnen gaan plukken en als citroen uit kunnen persen en op een gegeven moment alle "soevereine" lidstaten als soeverein omgevallen dominosteentjes de vriendelijke groeten van de deurwaarder hebben gekregen, met de voorspelbare gevolgen van een vrije val van de euro in een monetaire crisis van dien,

    welke over de rest van de wereld uitslaande brand uiteraard op

    www.usdebtclock.org/world-debt-clock....

    zal leiden tot een soort songfestival van welke dubieuze schuldenaar kan het eerst niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen, maar misschien krijgen alle landen met teveel schulden per inwoner gelijk op dezelfde dag de vriendelijke groeten van de deurwaarder,

    en staat de hele wereld in de rijen van de gaarkeukens van waarschijnlijk het land van de verreweg sterkste politieagent van de wereld dat het met de gouden dollar voor elkaar heeft gekregen om onbeperkt centjes bij te drukken,

    die dan op een gegeven moment als Marshallhulp naar de mensen wordt overgemaakt, zodat zij tenminste weer al dan niet in naam van de vrijheid van een zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur centjes hebben om hun hamburgers naar binnen te werken,

    en de hele mikmak in een hapsnap McDonald's tv cultuur weer van voren af aan begint.

    Maar misschien gaat alles helemaal anders, de Grieken uit de eurozone, de Grieken en de rest van de wereld voor 150 jaar blij,

    wie zal het in de eurozone en daarbuiten zeggen.
  2. rjmkanters 1 juni 2015 15:19
    Blijft natuurlijk de vraag in hoeverre de conclusies uit een technische analyse momenteel betrouwbaar zijn onder omstandigheden die gemanipuleerd tot stand zijn gekomen. Ook het uitstoten (of niet) van Griekenland is een omstandigheid die geen betrouwbare verklaring biedt voor het gedrag van beleggers.
  3. [verwijderd] 16 juni 2015 19:33
    Mooi Griekenland ja toch,,,,, waarom ze zich er druk om maken Het mooie griekenland bestaat na een exit natuurlijk ook nog of ze moeten plat willen gooien,,,, maar overleven doen ze toch.Mijn vraag is en blijft waarvan werden al die grieken die gepensioneerd zijn voordat die euro er kwam, mee betaald en waarom hoorde je er niets van dat ze geen geld hadden!!!!Zo zie je maar dat die euro alleen maar ongeluk brengt onder de mensen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links