Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Blijf van goud af

Blijf van goud af

De omloopsnelheid van de dollar heeft de afgelopen tien jaar een hoge correlatie gehad met de goudprijs. Zo nam tussen 2003 en 2007 de omloopsnelheid van de dollar toe en verdubbelde de goudprijs.

De Amerikaanse economie ging in 2008 het ravijn in. De verminderde economische activiteit zorgde ervoor dat er minder snel dollars van hand tot hand gingen. De goudprijs daalde vervolgens met 30%.

Fred

 

Tussen 2009 en 2011 nam de omloopsnelheid van de dollar lichtjes toe en steeg de goudprijs met ruim 170%. Ik denk dat deze stijging zo sterk was omdat mensen er van overtuigd waren dat het beleid van de Fed tot hoge inflatie zou leiden. Dit gebeurde echter niet.

Sinds 2011 neemt de omloopsnelheid van de dollar weer af en is ook de goudprijs weer in elkaar gezakt.

Goudprijs

 

Ik denk echter dat het nog een tijd duurt voordat de omloopsnelheid van de dollar gaat toenemen. De Amerikaanse productiviteit is namelijk in de laatste twee kwartalen gedaald met respectievelijk met 2,1% en 1,9%. Dit betekent dat werknemers per uur minder produceren.

Dit is een klimaat waarin de economie aan het vertragen is. Deze vertraging is ook te zien in de Citigroup Economic Surprise Index, die het verschil meet tussen de verwachting van economische cijfers en de werkelijke uitkomst. Deze index is tot het laagste niveau gedaald sinds 2009:

Citigroup Economic Surprise Index

 

Er zijn geen voorbeelden in de geschiedenis te vinden dat de goudprijs sterk oploopt in een klimaat van dalende economische activiteit in combinatie met een dalende omloopsnelheid van het geld. Ik volg de omloopsnelheid van het geld nauwkeurig. Mocht dit beginnen te stijgen, dan hoort u weer van mij.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

goud

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
pautje
0
Er zijn diverse voorwaarden voor een stijging van de goudprijs.
Rente, inflatie, oorlog, politieke spanningen, vraag naar fysiek goud, beurscrashes.
Er is echter maar 1 werkelijke grote voorwaarde voor een grotere stijging van de goudprijs: Het vertrouwen van bedrijven en personen in de overheid en centrale banken.
De schulden, die ondanks zwaar bijdrukken van geld, blijven groeien zijn de tikkende bom die ooit gaat ontploffen, maar het kan nog wel 5 of 10 jaar duren, maar het kan ook vanmiddag nog gebeuren.
Ik zou zeggen koop een gouden tientje per maand of een kilo zilver, doe het ergens in een kluisje, maar niet in je huisje.
[verwijderd]
0
Toen ik nog een klein Borja'tje was had ik een houten geldistje met koperen centen.
En elke avond ging ik daar liggend in bed op mijn rug mee gewichtheffen.

Nu ik wat groter ben wil ik dat met zo'n mooi broodje doen.
Overvloedgolf
0
Kijk voor de lol eens naar de koersgrafieken van goudmijnaandelen van de afgelopen vier, vijf jaar. Veel goudmijnaandelen stonden toen honderden procenten hoger dan nu. Dat geeft ook meteen de potentie aan. Als goud 'hot' wordt, en dat gaat ongetwijfeld weer gebeuren, dan maak je dus honderden procenten rendement.
Ik wil beleggers nog even herinneren aan het feit dat bijvoorbeeld de ECB momenteel 25.000 euro per seconde schept. Dat kan niet goed blijven gaan. Goud is het echte geld. Elke centrale bank weet dat. Daarom ruilen centrale banken hun zelfgeschapen monopoliegeld deels in voor goud. En de Chinezen kopen momenteel ook goudmijnaandelen. Ik heb 70-80% van mijn geld belegd in goudmijnaandelen. Iets te veel misschien maar ik verheug me op de toekomst!
[verwijderd]
0
Willempie3
0
Dat de omloopsnelheid van het geld daalt komt omdat er heel veel geld bijgekomen is in de vorm van QE. Dit geld blijft (verplicht ?) op de bankbalans staan als reserve bij de centrale bank en staat dus stil, blijft in dezelfde handen. De geldhoeveelheid is dus groter maar de omloopsnelheid neemt af door QE. De centrale bank drukt geld bij en koopt staatsleningen van banken op. Alleen geven deze banken het geld dan voor een groot deel niet uit. Ze laten dit geld als reserve op de rekening bij de centrale bank staan. Of de banken dit vrijwillig doen of dat ze het zo moeten doen weet ik niet, maar het gebeurt wel zo. Je krijgt dus een heleboel nieuw geld erbij dat niet van hand tot hand gaat. daardoor daalt de gemiddelde omloopsnelheid van de geldhoeveelheid.

W3.
DeZwarteRidder
0
quote:

spaargeld schreef op 31 mei 2015 11:02:


Hey kun je misschien wat namen opnoemen van goudmijn aandelen met potentie?


Zie goud- en zilvermijnen:

www.iex.nl/Forum-Aandeel/190156864/Go...
Prins Ab van Mahmutlar
0
Mijn Engels is niet zo best. Kan iemand mij dit uitleggen. Gaat nugt stoppen?
NEW YORK, May 26, 2015 /PRNewswire/ -- The Direxion Shares ETF Trust II has decided to liquidate and close the Direxion Daily Gold Bull 3X Shares (Ticker: BAR) exchange-traded fund ("the Fund") based on the recommendation of Direxion Asset Management, LLC ("Direxion"), the Fund's Sponsor.

Due to the Fund's inability to attract sufficient investment assets, Direxion believes the Fund cannot continue to conduct its business and operations in an economically efficient manner. As a result, Direxion concluded that liquidating and closing the Fund would be in the best interests of the Fund and its shareholders.

Shares of the Fund will stop trading on the NYSE Arca, Inc., and will no longer be open to purchase by investors, after the close of regular trading on June 19, 2015. Shareholders may sell their holdings in the Fund prior to June 19, 2015, and those transactions may be subject to customary brokerage charges. Between June 22, 2015 and June 26, 2015, shareholders may only be able to sell their shares to certain broker-dealers and there is no assurance that there will be a market for the Fund during that time period.

On June 26, 2015, the Fund will liquidate its assets and distribute cash pro rata to shareholders who have not previously redeemed or exchanged their shares. These payments are taxable and will include any accrued capital gains and dividends. The Fund's net asset value will reflect the costs of closing the Fund as calculated on the liquidation date. The Fund will close when the distributions are complete.

The process of closing down and liquidating the Fund's portfolio, scheduled to take place between June 22, 2015 and June 26, 2015, will result in the Fund not tracking its underlying index and experiencing an increase in cash holdings. These developments may not be consistent with the Fund's investment objective and strategy.

For more information about the liquidation and termination process, please contact Direxion Investments at 800-851-0511. For media inquiries, please contact James Doyle at 973-850-7308
tmaster
0
Er zal vast een correlatie met de dollar zijn, maar ik zie goud nog steeds als veilige vluchthaven.
Als beleggers om wat voor reden uit aandelen gaan stappen zullen ze ergens met het geld naar toe moeten, rente levert niets op dus zal men in goud stappen.
Er straks er weer een crisis uitbreekt en de aandelen markten crashen zal goud weer sky high gaan.
Dhrbelegger
0
quote:

de breker schreef op 28 mei 2015 08:12:


[...]

Wel es gehoord van het tientje van Lieftinck? Beginnen we gewoon opnieuw, met ander monopolygeld


Wel eens op de achterkant van het tientje gekeken? Op de achterzijde van het biljet stond een afbeelding van de Oranje-Nassau 1 mijn afgebeeld. Deze en de andere Limburgse steenkolenmijnen waren belangrijke pijlers van de economie, specifiek tijdens de wederopbouw periode. Dit tientje beeldt dan een steenkoolmijn af maar achterliggende gedachte is dat grondstoffen schaars zijn. De kostprijs van goud zal hoe dan ook altijd zorgen voor een intrinsieke waarde.. Dit in tegenstelling tot fiat geld.. In tijden van koppeling munt aan goud was er eigenlijk nauwgenoeg geen inflatie of deflatie..

Ander punt die een forumlid aangeeft is dat goudmijnen dus idd een beperkte levensvatbaarheid hebben.. Dat is natuurlijk zeker waar, maar dat hebben shell , sbm, fugro enzz ook?? De focus zal waarschijnlijk gaan liggen op andere bijproducten en investeringen in nieuwe mijnen zal op lt voortgezet worden.. Ook al vallen de investeringen tijdelijk even terug.. Mensen zijn gek op goud!

Twijfels
0
En elke component die ik gebruik voor mijn werk bevat goud. Alle zenders en ontvangers alle connectors/contacten die iets moeten voorstellen werken alleen echt goed door ze te voorzien van een laagje goud. En we maken wat draadloos spul tegenwoordig. Dus om nu te zeggen dat je met goud helemaal niets kunt!
31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: goud

Column door: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna ...

Meer over Karel Mercx

Recente columns van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerde instrumenten

  1. Gold World Spot (USD) 1.605,30 15:06
    -18,20
    -1,12%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare