Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van den Bos op het Randje

“We hebben een forse onderweging in de VS. De Amerikaanse beurs heeft het vorig jaar zo goed gedaan, vooral gemeten in dollars, dat er nauwelijks nog ondergewaardeerde fondsen te vinden zijn. Voor Europa geldt hetzelfde, zij het in mindere mate.

Onze blik is daarom vooral gericht op de opkomende markten. Zo zitten we nu in twee Zuid-Afrikaanse financials: FirstRand en SanLam. De economie van het land is redelijk op orde en de Rand is vrij sterk. Dat is belangrijk omdat het te duur is die positie te hedgen.

Dichter bij huis zijn we geneigd Koninklijke Olie bij te kopen, vooral nu ze de harde toezegging gedaan hebben dat het dividend voor hen heilig is. Beleggers kijken vaak naar koers/winst, maar naar welke winst moet je dan kijken? Ebita, Ebitda, voor bepaalde lasten en na bepaalde baten? Dividend is duidelijk, dat is de cash die uitgekeerd wordt. Koninklijke Olie kan bovendien op goed nieuws omhoog en biedt ook defensieve waarde aan de portefeuille.

Momenteel profiteert de obligatiemarkt van de lage rente, terwijl de aandelenmarkt stijgt vanwege steeds betere winstcijfers. Dat goldy locks-scenario kan niet voortduren, vroeg of laat moet één van beide markten bakzeil halen. Omdat we uitgaan van een zijwaartse beurs (0 tot 5% total return voor 2004) kiezen we emerging markets om te profiteren van de stijgingen én defensieve waarden, om ons in te dekken voor een daling.”

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links