Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oasis van potentie

Keerpunt in de oliesector bereikt?

Aandelen in de energiesector hebben het door de gedaalde olieprijs zwaar te verduren gehad. Binnen deze sector hebben vooral de producenten en exploreerders van olie en aardgas het moeilijk. Alle producenten worden nu over één kam geschoren en dat werkt onderwaardering in de hand.

De daling van de olieprijs biedt daarom enorme kansen! De beleggers met aandelen Oasis Petroleum hebben bijvoorbeeld amper gereageerd op de kwartaalcijfers die het bedrijf recent uitbracht. Oasis kwam bij de publicatie overigens ook niet met echte verrassingen.

De situatie voor het bedrijf blijft moeilijk vanwege de cash outflows, ondanks het halveren van het Capex-budget. Het bedrijf heeft overigens ook hoge Capex gepland voor 2015, maar verwacht minimale productiegroei, waardoor breakeven-kosten nogal hoog zijn.

Productiegroei, omzetdaling

Het ziet er voor het bedrijf dus nog niet goed uit. In het vierde kwartaal produceerde het bedrijf 50.100 vaten olie-equivalenten per dag, wat een groei is van 19% ten opzichte van een jaar eerder. Hiervan was 89% in de vorm van olie.

Ondanks de groei in productie, daalde de omzet met 11% naar 299,7 miljoen dollar. De omzet van productie alleen kwam neer op ongeveer 273 miljoen dollar. De totale kosten bedroegen echter 283,7 miljoen dollar, waaronder 45 miljoen dollar aan bijzondere waardeverminderingen.

Zonder deze twee kostenposten, kwamen de kosten op 223,1 miljoen dollar, wat impliceert dat het operationeel resultaat van de productie in totaal op ongeveer 50 miljoen dollar uitkwam. Dit resultaat was meer dan genoeg om de rente van 40 miljoen dollar per kwartaal te betalen.

Er was echter wel een lichtpuntje in de resultaten. Het bedrijf verdiende 307 miljoen dollar door te hedgen in dit kwartaal.

Lagere Capex

De gemiddelde WTI-prijzen zijn nu ongeveer 50 dollar per vat. In het vierde kwartaal was dit nog ongeveer 75 dollar. Dit is een groot verschil en kan als resultaat hebben dat de omzet die het bedrijf behaalt met de productie van olie daalt naar ongeveer 190 miljoen dollar.

Dit getal zal niet genoeg zijn om de kosten van 223 miljoen dollar te dekken. Het bedrijf moet namelijk ook nog de 40 miljoen dollar aan rente betalen. Hierdoor kan het bedrijf het nog wel eens moeilijk krijgen.

Vanwege de druk op de balans van het bedrijf, heeft Oasis aangekondigd dat het nog eens 12% van de Capex vermindert in vergeijking met de plannen van december 2014. Dit zal samen met de winsten behaald door het hedgen het bedrijf zeker ondersteunen.

Overigens is het aandeel flink gedaald met de olieprijs en ook bij dit aandeel is het zo dat het een erg mooie trade kan worden met het juiste instappunt.

Bodemvissen

De aandelen in de energiesector zijn erg goedkoop wat voor veel actie in deze aandelen zal gaan zorgen. SPO Advisory is hier ook naar op zoek en heeft de laatste tijd steeds meer aandelen van Oasis Petroleum gekocht. Inmiddels heeft SPO Advisory bijna 13% van alle aandelen in handen.

SPO heeft een gemiddelde aankoopprijs van 15,30 dollar per aandeel van Oasis. Op het moment handelt het aandeel echter op 13,50 dollar. Het aandeel is sinds juli 2014 zelfs met 75% in waarde verminderd. Het is hierdoor moeilijk om het omkeerpunt te bepalen.

Het is echter al eerder geprobeerd door een aantal fondsen om de bodem te bepalen van dit aandeel. Deze fondsen faalden hier hard in. Dit was namelijk rond september 2014, toen het aandeel nog ruim 45 dollar noteerde.

Contrair loont

Zelfs in augustus werden er grote aankopen gedaan toen het aandeel rond de 50 dollar noteerde. Inmiddels is het aandeel onder de 14 dollar, een grote misser dus. Dit bewijst maar weer hoe moeilijk en verraderlijk het kan zijn om een bodem proberen te bepalen.

Dit betekent echter niet dat we dit nooit moeten proberen. Met een juist risico-rendementverhouding en juiste beursomstandigheden is het zo nu en dan te aantrekkelijk om een aandeel voorbij te laten gaan.

Oasis Petroleum
Grafiek Oasis Petroleum
Klik op de grafiek voor een grote versie.

 

Ik ben overigens al een aantal keer eerder op zoek gegaan naar potentiële omkeerpunten in de energiesector en heb hier ook successen in behaald. Het loont in zulke gevallen dus om contrair te beleggen.

Duijvestijn heeft op moment van schrijven geen positie in Oasis Petroleum. 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2015 23:03
    Selwyn, een half jaar geleden gaf ik je de tip van tomtom. Op dat moment verwachte ik een stevige stijging technisch fundamenteel en op basis van volume. Je gaf aan daar eens in te duiken. 6 maanden later staan we inmiddels boven de 10 eu en is het best presterende fonds van ons kikkerlandje. Nogmaals maak is een mooi verhaal over tomtom, en als je jos versteeg tegenkomt leg het hem vervolgens ff uit... mij dank is groot... Dennis
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links