Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De opties voor Griekenland

Ik heb de voorbije dagen hard moeten zoeken naar goed nieuws uit Griekenland, maar veel leverde deze zoektocht niet op. Het enige positieve geluid dat ik kon vinden, was dat het Griekse eiland Santorini door de gebruikers van Tripadvisor werd uitgeroepen tot het mooiste eiland van Europa.

Tot daar het goede nieuws, want verder komen er enkel doemberichten van het mooie Zuid-Europese schiereiland. De spanning in Griekenland neemt nu dag na dag toe. De reden is inmiddels alom bekend: het geld is op!

De Griekse regeringsleiders hebben de voorbije dagen immers onomwonden laten verstaan dat er geen geld meer is om het IMF terug te betalen. Het blijft niet bij retoriek, maar het zijn de harde feiten: uit de jongste cijfers van de binnenlandse overheidsbestedingen blijkt dat er echt wel minder geld wordt uitgegeven sinds dit jaar (-6,2%).

Dat zie je zelden of nooit bij regeringen van (uiterst) linkse strekking. Athene heeft dringend nood aan een uitkomst. Aanmodderen kan niet meer, het straatje loopt dood. En er zijn niet zoveel opties meer over voor Griekenland.

Griekse opties

Wat zijn de opties van de Grieken in feite dan nog? Ik zet de mogelijkheden op een rij.

1. Extra noodfondsen

De eerste optie is dat de Trojka toegeeft aan de druk. Als dat gebeurt, krijgen de Grieken weer toegang tot extra noodfondsen. Echter, Europa, de ECB en het IMF zullen de strenge eisen voor Griekenland niet versoepelen, wellicht integendeel: met nieuwe fondsen komen er nieuwe eisen, want voor wat hoort wat.

Griekenland kan extra maatregelen echter niet meer aan. Het kan de huidige al niet behappen. Deze optie lijkt dus steeds minder interessant. Het vooruitschuiven van de problemen gaat niks oplossen. Dat heeft het in de voorbije maanden en jaren ook niet gedaan in Griekenland.

De realiteit is dat de Griekse economie nog altijd aan een vrije val bezig is, ondanks alle genomen (besparings)maatregelen.

Bruto binnenlands product van Griekenland
Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Tradingeconomics.

 

2. Grexit

De andere optie is de veelbesproken Grexit, de uittrede van Griekenland uit de eurozone. Op die manier kan Griekenland zijn drachme herinvoeren en zelf zijn eigen monetair beleid uitstippelen. Wat in de praktijk dan meteen zou gebeuren, is een zware devaluatie van de nieuwe munt.

Dit zou meteen een verwoestende golf aan hyperinflatie op gang trekken door het Griekse binnenland. De bevolking zou nog zwaarder afzien dan vandaag al het geval is, maar het zou wel de korte pijn betekenen.

Immers, na een zware devaluatie volgt in de meeste gevallen een economische boom, want de Griekse producten en diensten zullen dan plots historisch goedkoop worden voor buitenlanders. Het Griekse toerisme zal snel floreren, net als andere onderdelen van de economie.

Maar het zet Griekenland ook in een moeilijke internationale positie. Immers, de banden met Europa worden dan doorgesneden, iets waar amper steun voor bestaat bij het merendeel van de Griekse bevolking.

Ook internationaal kan er een gevaar optreden voor Griekenland vanwege de geostrategische ligging van het land. De dreiging vanuit Rusland of het Midden-Oosten zal voor onrust onder de Griekse bevolking zorgen. Dus ook aan deze optie zijn nog veel mitsen en maren verbonden.

3. N-euro en Z-euro

Een derde en laatste optie is alsnog eentje van de gulden middenweg, voor zover ik dat zo nog kan noemen. Griekenland blijft dan binnen de Europese Unie, maar krijgt een aparte munt waarmee het kan gaan handelen (en devalueren).

Dit is het eerdere concept van de N-euro en de Z-euro, waarmee de eurozone in twee muntzones wordt opgedeeld. Dit concept kreeg eerder veel kritiek, maar steeds meer stemmen gaan op om een dergelijk systeem te introduceren.

Meer nog, deze week kwam de Duitse minister van Financiën Schäuble met deze optie naar de onderhandelingstafel, volgens bronnen dicht bij die tafel. Hierbij werd het voorbeeld van Macedonië aangekaart, dat wel de euro gebruikt, maar niet tot de muntunie behoort.

Het omgekeerde zou dus volgens Schäuble ook moeten kunnen. Gezien de extreme financiële situatie waarin Griekenland is terechtgekomen, vermoeden we dat de laatste twee opties steeds realistischer worden als toekomst voor de Griekse economie, in of uit de Europese muntunie.

IJsland

En die uitkomst is mogelijk zo slecht nog niet voor de Grieken. Wie de recente financiële geschiedenis erop naslaat, die zal zich de crisis in IJsland nog wel voor de geest kunnen halen. De insteek was van een andere orde, maar de uitkomst vergelijkbaar: hoge schulden, maar geen geld meer.

Een grote devaluatie van de IJslandse kroon heeft het land, meteen na de crisis in 2008, in eerste instantie in een nog grotere crisis gestort, maar al snel – enkele jaren later – kon de IJslandse economie de beste groeicijfers van heel Europa voorleggen!

Bruto binnenlands product van IJsland
Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Tradingeconomics

 

Perfecte storm

Een Grieks devaluatieproces betekent echter wel dat de toekomst van de euro op het spel wordt gezet. Want wat er ook met Griekenland gebeurt, er staan nog meer landen in de rij om een vergelijkbare keuze te gaan maken.

Dit zal de euro verder onder druk zetten ten opzichte van de grote concurrenten als de Amerikaanse dollar, de yen, de yuan, et cetera. Een verscheurende keuze voor Europa, hoe dan ook.

Opmerkelijk genoeg lijken de financiële markten op dit ogenblik nog niet onder de indruk van de aanstaande omwentelingen in Griekenland, en bij uitbreiding de gehele Europese Unie. Toch kan dit de opzet vormen voor een perfecte storm op de beurzen.

Ik heb alvast mijn voorzorgen genomen, want een gewaarschuwd belegger is er twee waard.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Gerelateerd

Griekenland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
pissebed
0
Wat ik niet begrijp is dat de Griekse Nationale Bank sterft van het goud en dat de goudvoorraad één van de grootste in de wereld is!~Worden we bedrogen voor de zoveelste keer: waarom laat Dijselbloem het goud niet alvast naar de ECB transporteren???
pissebed
0
Waar overigens niemand het over heeft is dat de amerikaanse staatsschuld vandaag 20.000.000.000,00 20 duizend miljard dollar wordt!!!!!!!!!!! En de euro daalt maar ten opzichte van de dollar waarvan het papier inmiddels meer waard is dan de dollar zelf!!!!!!!!!!!!
Dom-dom
0
kees_t
0
Krijg je niet het zelfde resultaat als devaluatie door een (Griekse) wet uit te vaardigen die bepaald dat een werkgever 10% minder loon mag betalen? Lijkt me een stuk goedkoper dan uit de Euro te treden.
Rafter
0
De geopolitieke kaart, waarop Pentelis hint, deel ik niet, de rest wel. Immers Turkije en een Polen en een VK zitten ook niet in de euro, Turkije zelfs niet in de EU. Waarom dan het inblijven in de eurozone, louter vanwege de 'geopolitieke ligging' ineens zo belangrijk zou zijn, is onzin. Voor 2002 lag Griekenland op dezelfde plek, had het de drachme, was het ook Nato-lid.
Erger me aan de volksverlakkerij van politici die redenen framen om maar weer een lening, nou ja: gewoon geld, aan de bevolking te verkopen. Extra lening om de noodhulp die bedoeld is om de rente op eerdere noodhulp te kunnen betalen. Elke 'lening' weer bevestigt het gelijk van het gekozen conflictmodel van de Griekse regering.....
Werkelijkheid: Griekenland heeft geen verdienmodel, heeft nauwelijks relevante export, heeft een geincorporeerde politiek van clientelisme en corruptie
Rafter
0
quote:

pissebed schreef op 26 mei 2015 om 10:22:


Wat ik niet begrijp is dat de Griekse Nationale Bank sterft van het goud en dat de goudvoorraad één van de grootste in de wereld is!~Worden we bedrogen voor de zoveelste keer: waarom laat Dijselbloem het goud niet alvast naar de ECB transporteren???

Dijssel heeft niets te zeggen over de goudvoorraad van een land. Verkopen van je goudvoorraad levert duur geld op, dwz de rente gaat fors stijgen erdoor, dus niet altijd zo slim.
Maar ik ken die voorraad niet. Verkopen kun je maar 1 keer, terwijl de rentestijging die je creeert blijvend is; een allerlaatste truc dus.
wwilliamss
0
Weet iemand, of het klopt,dat Griekenland een grote goudvoorraad heeft?????
Is wel interessant,indien dat zo is.....
mrC2
0
Lijkt mij dat een Grexit de enige oplossing is. Schuld renteloos laten staan 1% aflossen per jaar over een tijdje. Meer zit er toch niet in. Als de grieken slim zijn laten ze zich helpen om belasting te innen. De huidige huizen in griekenland die zogenaamd allemaal niet af zijn (omdat ze niet helemaal afgebouwd zijn) zou door een wetswijziging opeens voor het woonbare deel belastbaar kunnen worden. Alleen dit en handhaving van andere belastingen gaat al een hoop geld opleveren. In athene zijn wijken die voor de belasting geen zwembad hebben maar in werkelijkheid wel. Dit soort dingen is allemaal makkelijk te controleren en treft alleen de rijken die het geld echt wel hebben. Kortom zorg dat je administratie op orde is. Met dat leger aan ambtenaren moet dat toch kunnen en ban de vriendjespolitiek uit. Het geld stroomt dan binnen en voor het eerst in de geschiedenis van Griekenland zouden ze dan eens geld overhouden. Makkelijk oplosbaar maar voor grieken blijkbaar niet. De grote rederijen zouden qua belastng ook aangepakt kunnen worden.

Door de valuta daling zal het land aantrekkelijker worden voor toeristen.
z0n0p
0
Het blijft niet bij retoriek, maar het zijn de harde feiten: uit de jongste cijfers van de binnenlandse overheidsbestedingen blijkt dat er echt wel minder geld wordt uitgegeven sinds dit jaar (-6,2%).

Huh?? Geld dat er niet is kun je ook niet uitgeven, lijkt me.
mulder48
1
'Nico heeft alvast zijn voorzorgen genomen, want een gewaarschuwd belegger is er twee waard.' Staat in het artikel. Nico kun jij ons meedelen welke maatregelen?
bdj
1
quote:

z0n0p schreef op 26 mei 2015 om 13:24:
Huh?? Geld dat er niet is kun je ook niet uitgeven, lijkt me.


Dat blijkt zelfs in Nederland nooit een probleem geweest.
Mr_expat
0
www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/finan...
Meer goud, dat word een Dragme....hoewel...

Ik zou wel willen weten waar deze claims over gaan.(Zal wel niet over 2e WW gaan)
3. Claims on euro area residents denominated in foreign currency 335,939,672

Ik zie nog wel andere deals hier...
Aldonero
0
ik lees in het artikel....[i]Hierbij werd het voorbeeld van Macedonië aangekaart, dat wel de euro gebruikt, maar niet tot de muntunie behoort.
dat is niet juist. Officieel heeft Macedonië nog steeds de Denar, maar zoals in veel niet-eurolanden in Oost-Europa, wordt veelal ook de Euro geaccepteerd.
Veeleer denk is dat Kosovo en Montenegro wordt bedoeld. Dit laatste land had eerder al onofficieel de Dinar vervangen door de DM, en is op hetzelfde moment bij de invoering van de Euro, overgestapt op de Euro. Wil overigens niet zeggen dat het land het economisch geweldig doet, en er kunnen ook niet zomaar Dinars vrijelijk worden gewisseld in Euro's. Denk aan de ellende die Argentinië onderging nadat een tijdlang de Peso werd vervangen door de Dollar!
Kosovo wilde niet meer de Servische Dinar als munteenheid na onafhankelijk te zijn geworden van Servië, en is dat nu vrijwel helemaal van wat de EU hun in euro's toestopt.

Onofficiële gebruikers in Europa :
Landen Jaar van overschakeling
Kosovo 2002
Montenegro 2002
Bijlage:
theo1
0
@Rafter: Uit de euro hoeft niet per definitie uit de EU te betekenen. En al helemaal niet uit de NATO.

Natuurlijk wil Brussel niet graag een precedent scheppen van een land dat wel uit de euro stapt, maar niet uit de EU. Want dat zet de deur open om "een beetje" lid van de EU te zijn (dat willen de Britten ook). Het wordt dan een etalage waar je uit haalt wat je aanstaat en de rest laat je liggen. Dat wil Brussel niet. Brussel wil alles of niks. Want als je het etalagemodel accepteert, kan Brussel niks meer afdwingen. Dus houden ze zo lang mogelijk vol dat je alles moet accepteren en anders helemaal oprotten (en uittreden uit de EU is formeel ook niet eens mogelijk, wat dat betreft is het erger dan de USSR, want daar kon je in theorie nog uit).

Vraag is of dat in het geval Griekenland en in het geval VK houdbaar is. Als zodadelijk de Britten voor uittreding stemmen omdat Brussel het erop heeft laten aankomen, dan zijn de rapen pas echt gaar. En ook als de Grieken echt failliet gaan.

Verder is de angst dat de Grieken zo wanhopig op zoek gaan naar cash, dat ze bijvoorbeeld militaire havenrechten gaan verpachten aan de Russen, de Chinezen of foute Arabieren. Dan heb je stront aan de knikker met de Amerikanen en dat wil Brussel ook niet. Of dit gewoon bangmakerij is of in principe kan, weet ik niet. Ik ben geen kenner van het NATO reglement. Maar ik ruik net als jij ook bangmakerij want ik kan me niet voorstellen dat dat mag binnen de NATO en ik hoor de Griekse regering ook niet het NATO lidmaatschap ter discussie stellen. Zonder NATO lidmaatschap zijn ze natuurlijk alleen in een onrustige regio en dat is ook voor de Grieken niet aantrekkelijk.

Mijn voorkeur: accepteren dat de euro niet houdbaar is voor landen als Griekenland en ze uit de euro laten stappen. En accepteren dat de EU in de huidige vorm niet acceptabel is voor de Britten (en ook voor andere landen, hun kiezers althans, steeds minder acceptabel wordt). Ik zou er voor zijn om van de EU een veel losser samenwerkingsverband op puur vrijwillige basis te maken. Een etalagemodel dus. En liefst de Brusselse bureaucratie voor 90% naar huis sturen, net als de Europese commissie en het Europees parlement. Zullen ze natuurlijk niet zonder slag of stoot laten gebeuren, want daarvoor wordt er veel te goed verdiend daar.
[verwijderd]
0
Volgens Wikipedia heeft griekenland ongeveer 108 ton goud. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Goudreserve).

Zou bij huidige goudprijs van ongeveer $1190/troy ounce een waarde vertegenwoordigen van ca. 4,1 Mld. USD.

M.a.w. zet niet echt zoden aan de dijk...
athena
1
Goed dat Pantelis es een keertje een stuk schrijft zonder het woord goud er in. Hoewel, in de laatste zin kwam het er bijna uit: hij heeft natuurlijk zwaar in fysiek goud ingezet.
Jammer dat ook hij net als de meeste financiele specialisten gen odnerscheid weet te maken tussen Griekenland uit de euro, zonder grote gevolgen voor de EU. Immers de euro is de EU niet: ook landen als Denemarken en Engeland zittne niet in de euro en wel in de EU. Zou dus zeer goed ook vor Griekenland kunnen, kleine verdragsanpassing alleen nodig. Dus niet dom zeuren over uit de Eu en de Russen Griekenland in.
Cees56
0

Toen Cyprus in geldnood kwam, moesten bij een redding van de EU
de burgers met spaargeld meebetalen.
Waarom is dit niet in een eerder stadium door onze Jeroen D. ook hier toegepast.

Het kan alsnog, maar dan ,met terugwerkende kracht tot bijvoorbeeld 01-01-2011
theo1
0
quote:

Cees56 schreef op 26 mei 2015 om 14:53:Toen Cyprus in geldnood kwam, moesten bij een redding van de EU
de burgers met spaargeld meebetalen.
Waarom is dit niet in een eerder stadium door onze Jeroen D. ook hier toegepast.

Het kan alsnog, maar dan ,met terugwerkende kracht tot bijvoorbeeld 01-01-2011


Zou net iets voor Jeroen D zijn: burgers bestelen met 4 jaar terugwerkende kracht.
32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Griekenland

Column door: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist...

Meer over Nico Pantelis

Recente columns van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. dec '16 Koppig koper 4
Gesponsorde links