Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Derde correctie ligt op de loer

In de afgelopen twee handelsdagen is de beweeglijkheid op de aandelenmarkten enigszins stilgevallen. De candlesticks zijn klein geworden (tussen top en bodem) en ook de body’s zijn smal. De markt lijkt te wachten op nieuwe impulsen na de eerdere verbeteringen in het kortetermijnbeeld.

Zoals u weet ben ik nog steeds niet optimistisch in het kortetermijnbeeld. De eerdere en tweede correcties van dit jaar die gemiddelde tussen de 8% en 10% bedroegen zijn al wel ten einde gekomen, maar ik acht de kans realistisch dat op korte termijn een derde correctie voor 2015 kan starten.

De patronen die in ontwikkeling zijn, lijken uit te monden in forse toppatronen voor de komende weken. Ondanks dat de correcties in veel Europese aandelenmarkten rond de 8% tot 10% bedroegen en daarmee in de categorie ‘normale correctie’ vielen, werden de door mij gestelde doelen niet behaald.

Het 1e doel lag bij 465, het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem. Het belangrijkste doelgebied lag echter bij de zone 440 – 450. In deze zone liggen het 50%-niveau, het 200-daags gemiddelde en de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Zolang er geen volgende fases aanbreken boven de eerdere jaartoppen, lijkt de kans op een volgende correctie nog steeds groot te zijn. In het langetermijnbeeld blijf ik onverminderd positief en verwacht een verdere stijging naar de dubbele top uit 2007 bij 564.

Mijn vorig jaar afgegeven koersdoel van 495 werd al in het eerste kwartaal behaald. De belangrijkste doorbraak van dit jaar was echter de doorbraak van de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek rond de 474 punten.

De AEX

Waar moeten we op letten in het kortetermijnbeeld van de AEX? In principe staat de weg open voor een hertest van de meervoudig geteste jaartop rond de 510,50. Tot aan deze zware weerstand is er geen noemenswaardige weerstand meer te vinden. Toch moeten we vooral de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn in de gaten houden. Deze startte bij het dieptepunt van deze correctie (470) en loopt langs de bodem van 481.

 

 

De steilheid van deze bodemlijn is fors. Vandaag ligt hij alweer bij 495,50 en daarmee ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde dat bij 495,90 is te vinden. Een neerwaartse doorbraak hieronder zou een duidelijke verzwakking inhouden in het kortetermijnbeeld. In dat scenario lijkt een lagere top te zijn gevormd en wordt ook een diamantformatie afgerond.

Bij een dergelijk patroon is er eerst sprake van een broadeningformatie die wordt opgevolgd door een symmetrische driehoek, een soort ruitformatie. Dit patroon is al sinds maart in ontwikkeling. Aan de andere kant lijkt ook de vorming van een hoofd-schoudertoppatroon nog steeds realistisch. Ik ga er dan vanuit dat de neklijn bij 481 ligt en hij nu bezig is met de vorming van de 2e schouder.

Deze patronen gaan alleen op zolang de AEX onder de 510,50 blijft liggen. Onder de genoemde stijgende bodemlijn kan weleens een snelle verdere daling worden gestart. Ik had de neerwaartse doorbraak al begin deze week verwacht en was er ook niet vanuit gegaan dat de AEX boven de zone 494 – 495 zou breken.

Door de steilheid van deze opgaande bodemlijn zal de AEX binnenkort een vervolgrichting moeten kiezen aangezien deze lijn medio volgende week al boven de 500 punten noteert.

De DAX

 

 

Ook de Duitse DAX brak door de zeer steil dalende toppenlijn, het nadeel van deze lijn was echter dat hij buiten de jaartop (12.390) slecht 1 raakpunt had. Hij schommelt de laatste dagen rond zijn 50-daags gemiddelde en blijft nog ruimschoots onder zijn vorige toppen in de zone 12.050 – 12.079. Pas daarboven treedt een volgende verbetering op.

Aan de onderkant moeten we vooral de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn in de gaten houden. Deze ligt bij 11.570 en komt daarmee in de buurt van de onderkant van de recente opwaartse gap. Een structurele neerwaartse doorbraak zou een duidelijke verzwakking in het kortetermijnbeeld betekenen.

De rentes, EUR/USD en de rest

Ook andere leading indices gaven recent vervolg-verkoopsignalen. Ik noemde daarbij de DJ Transport index die na een correctie (en dalende toppenlijn) vanaf de 9.200 deze week onder de zware horizontale steun van 8.600 dook. Ook de 10-jaars rente consolideert na de forse stijging vanaf de 0,15% tot aan de 0,90%. Hij consolideert boven de 1e steun van 0,70%. Voor de rest van dit jaar is een verdere stijging naar de 1,50% realistisch.

 

 

Een laatste punt komt vanuit de euro-dollar. Deze brak recent uit zijn zijwaartse consolidatiefase (boven de 110,50). Deze consolidatie ontstond nadat de langere dalende toppenlijn opwaarts werd gebroken. Hij lijkt nu bezig met de afronding van een terugtest waarna de weg openstaat naar de 115,50.

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

404 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
404 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links