Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Perfect storm-scenario VS

Er zijn steeds meer beleggers die een kans op een recessie in de VS reëel achten. De vraag is dan of de Fed nog wel de rente zal verhogen of dat het gelijk moet beginnen met QE4 (quantitative easing).

Rente omhoog betekent wellicht het einde aan het beursfeest, terwijl QE4 juist meer feest betekent. Macro-indicatoren in de VS geven een steeds somberder beeld en sommige beleggers verwachten dan ook dat de VS in een nieuwe recessie zal raken.

Detailhandelsverkopen, groothandelsverkopen, voorraden, fabrieksorders hinten op een economische neergang. De cijfers zijn niet eenduidig, zie bijvoorbeeld de housing starts van deze week, maar in het geheel is er duidelijk een vertraging in de maak.

Sterke dollar helpt niet

Ook de winst per aandeel-schattingen van analisten worden alsmaar naar beneden bijgesteld. Ook de val in de olieprijs zal een duidelijk negatief effect kunnen hebben. De schalie-industrie in de VS krijgt het nodige voor de kiezen. De impact hiervan zal markanter en sneller blijken te zijn dan de positieve effecten van goedkopere energie.

Het schrappen van projecten en het ontslaan van mensen vinden namelijk eerder (abrupter) plaats dan extra investeringen en baancreatie. Verder helpt de sterkere dollar ook niet; niet alleen de export die duurder wordt is het probleem; ook brengt het veel emerging markets in gevaar doordat deze landen vaak schulden hebben die in aansterkende dollar noteren.

Een recessie in de VS ligt dus op de loer (tweede kwartaal zal nog meevallen waarschijnlijk), maar de beurzen blijven nieuwe records aanstippen (begint wel wat vermoeidheid te vertonen). De vraag is dan of de Fed de rente wel gaat verhogen dit jaar.

Meteen QE4?

De verwachting dat dit in juni zou plaatsvinden is al wat verlaat richting september, maar met een mogelijke economische vertraging aan de horizon, denken sommigen dat de Fed direct naar QE4 zal gaan. Ik denk het niet.

Er gaat namelijk ook een ander verhaal rond waar ik mij meer in kan vinden. Namelijk dat de Fed, ondanks slechte economische omstandigheden, toch de rente zal verhogen, puur en alleen omdat ze voor zichzelf de ruimte wil creëren om het rentewapen weer te kunnen gebruiken.

Stel namelijk dat de recessie daadwerkelijk zal optreden en de Fed de rente nog steeds op hetzelfde lage niveau heeft staan, dan staat het praktisch machteloos. De markt zal dan wellicht doorhebben dat de keizer geen kleren aanheeft. Alleen daar al om zal de Fed de rente willen verhogen.

Paniek onder beleggers

Gelijk met QE 4 beginnen zal, zo is de angst, weinig extra’s opleveren en dus is de impotentie van QE maar al te duidelijk te zien. De situatie kan dus ontstaan dat de beurs in de VS twee zwaar negatieve ontwikkelingen te wachten staat: een recessie en hogere rente. Dit kan zo maar eens wat paniek veroorzaken bij beleggers die alleen gewend zijn aan een toegeeflijke centrale bank en opgaande beurzen.

Een turbo short op de S&P 500 als verzekering op een longportefeuille is dus geen gek idee als deze aannames blijken te kloppen. De onrust zal dan ook direct en indirect de volatiliteit in valutaparen verhogen, wat voor het bedrijfsleven ook geen pretje is. Of dit dan de grote reset zal veroorzaken, dat valt nog te bezien.

De Fed zal weer op het witte paard komen aanrijden en de beurzen steun geven die ze niet verdienen. Als het vertrouwen van de markt in de Fed dan nog steeds bestaat, dan wacht ons alleen een beursstormpje om vervolgens een herhaling van zetten te krijgen.

Maar het moge duidelijk zijn dat de Fed (en andere centrale banken), zichzelf steeds meer in een onmogelijke positie heeft gemanoeuvreerd (“they painted themselves in a corner”). De hoge hoed bevat op een gegeven moment geen konijnen meer en dan zal de gepresenteerde werkelijkheid niets meer blijken te zijn dan een illusie.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 21 mei 2015 10:30
    Sorry Alex, maar je overdrijft. Iedereen schijnt te vergeten dat de halve VS weer tijden hebben stilgelegen door sneeuwstormen. Die "tegenvallers" komen dan door het kwartaal-op-kwartaal vergelijken. Als je jaar-op-jaar vergelijkt, ziet het plaatje er heel anders uit. Namelijk behoorlijk sterk.

    De werkloosheid neemt nog steeds af. De lonen beginnen nu echt te stijgen. De huizenmarkt doet het goed. Hoezo recessie? Natuurlijk is de oliesector nu minder winstgevend. Dat komt door de lage olieprijs. Het probleem is dat economen en "sommige beleggers" schijnen te denken dat alles in één rechte lijn gaat. Dan is het logisch dat de echte wereld tegenvalt.
  2. @iPlof 21 mei 2015 10:56
    Waarderingen zijn hoog, maar als indices record na record breken is het vrij onverstandig om met turbo shorts op een crash te speculeren. Daarom verliest 80% van de turbo speculanten ook geld.
    Beter is het (als je tenminste niet naar de beren hebt geluisterd) nu wat winst te nemen en misschien een keer een speculatieve short op een overgewaardeerde sector zoals internet USA zodra deze echt duidelijk begint te zakken (ik neem dan altijd 8% lager dan de recente top bijvoorbeeld als signaal)
  3. retsok 21 mei 2015 11:24
    voor theo 1 ea.. wel ff opletten he met die huizenmarkt.....

    Housing starts up a whopping 10% the best in 7.5 years-wow! Unfortunately it is just more hype from the Wall Street and Govt shills. The three month moving average of housing starts is still BELOW THE BOTTOM of EVERY RECESSION since 1955.(en we zitten nu in een groeiperiode!!!!) It turns out that the northeast region accounts for barely 15% of US housing starts, but contributed nearly 2/3rds of the gain over last April. Stated differently, excluding the aberrant flare-up in the northeast region starts last month-which will surely be revised-there were 87,000 starts in the US this April compared to 84,000 last year. Yes, a 3.7% gain from last year’s level, which is the third lowest April ever recorded in modern times.”
  4. retsok 21 mei 2015 11:43
    tja.. and believe it or not.. but this is whats happening..

    The index rallied after the release of the FMOC minutes and the news that the BEA will now “double-seasonally- adjusted” GDP data so it will look better since the second quarter is not showing the improvement they forecast. The figures have been heavily manipulated and now they are announcing since the figures aren’t meeting their forecast they will change (again) how the numbers are calculated. So don’t worry as first quarter will show growth and this quarter will be terrific.
  5. retsok 21 mei 2015 12:10
    nou vooruit nog 1tje...

    To start, retail sales were 0.0 with consensus at 0.2% growth. The only reason this number was not negative was auto sales and they are being fuelled with subprime lending. Wholesale sales are at recessionary levels and wholesale inventories have not been this high versus sales since the past two recessions. Factory orders are down and look lower while durable goods are negative YOY. Even export growth is showing up negative. But to listen to the Wall Street shills the economy is growing and all those numbers are weather related. Yes they are history and not what is current but they are so bad they look like a recession is here.
  6. retsok 21 mei 2015 12:18
    en de laatste.. speciaal voor theo1(ivm met zijn opm. over werkloosheid) ea natuurlijk...

    There are 320 million Americans (including children and elderly)... and 90 million working age unemployed... yet the unemployment percentage is 5.8%. How mathematics have changed over the past 30 years.
  7. forum rang 5 theo1 21 mei 2015 13:10
    Kijk, het is simpel om van zo'n beetje ieder willekeurig land een intens treurig beeld te scheppen. Kwestie van de juiste plaatjes uitzoeken. Het is ook heel simpel om cijfers negatief te interpreteren. Het gaat om de richting. Je kan gemakkelijk kritiek hebben op de manier waarop werkloosheid wordt geregistreerd, maar bij mijn weten wordt dat niet ieder jaar anders gedaan. Dus als de werkloosheid afneemt, dan neemt die af. En de werkloosheid neemt af. Misschien niet pijlsnel, maar het gebeurt wel. En de lonen beginnen ook te stijgen. Sterk bewijs dat er niet meer voor iedere baan mensen in de rij staan die hem voor iedere prijs willen.

    Zoals ik al zei: het gaat niet allemaal in één rechte lijn. Er zal af en toe een slechter kwartaal tussen zitten. In dit geval door de winter. Nogal wiedes dat er in Q1 in het NoordOosten van de VS weinig huizen zijn gebouwd: het was toen onmogelijk te bouwen want alles lag onder een meter sneeuw. In Q2 zal de groei dan procentueel hoog zijn. En in Q3 zal dat weer veel lager zijn. Dat is de makke van kwartaal-op-kwartaal meten als het om een seizoensgebonden activiteit gaat.

    En wat is trouwens je bron? Zerohedge? Newsflash: die pissen al meer dan 5 jaar tegen de wind in.
  8. [verwijderd] 21 mei 2015 16:14
    quote:

    retsok schreef op 21 mei 2015 12:18:

    en de laatste.. speciaal voor theo1(ivm met zijn opm. over werkloosheid) ea natuurlijk...

    There are 320 million Americans (including children and elderly)... and 90 million working age unemployed... yet the unemployment percentage is 5.8%. How mathematics have changed over the past 30 years.
    not math but politicians and bankers changed it
  9. [verwijderd] 21 mei 2015 16:17
    quote:

    theo1 schreef op 21 mei 2015 13:10:

    Kijk, het is simpel om van zo'n beetje ieder willekeurig land een intens treurig beeld te scheppen. Kwestie van de juiste plaatjes uitzoeken. Het is ook heel simpel om cijfers negatief te interpreteren. Het gaat om de richting. Je kan gemakkelijk kritiek hebben op de manier waarop werkloosheid wordt geregistreerd, maar bij mijn weten wordt dat niet ieder jaar anders gedaan. Dus als de werkloosheid afneemt, dan neemt die af. En de werkloosheid neemt af. Misschien niet pijlsnel, maar het gebeurt wel. En de lonen beginnen ook te stijgen. Sterk bewijs dat er niet meer voor iedere baan mensen in de rij staan die hem voor iedere prijs willen.

    Zoals ik al zei: het gaat niet allemaal in één rechte lijn. Er zal af en toe een slechter kwartaal tussen zitten. In dit geval door de winter. Nogal wiedes dat er in Q1 in het NoordOosten van de VS weinig huizen zijn gebouwd: het was toen onmogelijk te bouwen want alles lag onder een meter sneeuw. In Q2 zal de groei dan procentueel hoog zijn. En in Q3 zal dat weer veel lager zijn. Dat is de makke van kwartaal-op-kwartaal meten als het om een seizoensgebonden activiteit gaat.

    En wat is trouwens je bron? Zerohedge? Newsflash: die pissen al meer dan 5 jaar tegen de wind in.
    moeten zij zeiknat zijn intussen. er zijn meerdere treurnieten die computermodellen gebruiken als een glazenbol en verkondigen dat een computer geen emotie kent. Edoch wel gevoed met woorden.
  10. retsok 21 mei 2015 17:25
    Nou nog 1tje... het is zelfs mogelijk/waarschijnlijk dat de europese economie ook al weer gepiekt heeft.... Zowel de amerikaanse als de europese en waarschijnlijk ook de chinese economieen zullen in 2016 sterk gaan dalen.

    Mocht er binnenkort nog een sterke rally komen op de beurs ...Verkoop dan uw aandelen maar wacht nog ff met short gaan....
  11. retsok 22 mei 2015 08:24
    nou 1tje vandaag speciaal voor theo1...

    Existing home sales came in at 5.04 million annualized rate with consensus at 5.22 million. That April down 3.3% but YOY they are still up 6.1%. Housing data is highly volatile and is too early to see a trend. But remember April is spring time and should have had a better result after the March weather.
  12. Erik-S 22 mei 2015 09:35
    Zerohedge ( een feiten-site) haalt bronnen als Bloomberg, Reuters alsmede gerenommeerde (hedge)fundmanagers aan die objectief naar cijfers kijken, dit in tegenstelling tot de Fed, die op alle mogelijke manieren de cijfers probeert te manipuleren om maar een zo mooi beeld van de US economie te scheppen.
    QE1, 2 en 3 hebben amper bijgedragen tot economische voorspoed, QE4 zal er hoogst waarschijnlijk ook komen. Het zal mij benieuwen of het dit keer wel zal leiden tot een hogere groei of dat er nog meer lucht in alle markten wordt gepompt.
  13. [verwijderd] 22 mei 2015 11:52
    interessante opbouw van het artikel. Beginnen met een discutabel stelling die suggereert dat de Amerikaanse in een recessie beland en daar aan het eind van het verhaal weer mee terugkomen. Amerika zal zeker weer in een recessie belanden, maar als ik naar de PMI's kijk is er slechts sprake van een minder forse groei. Ondanks alle kritiek op QE, is het altijd nog beter dan wat er in het begin van de jaren dertig gebeurde, namelijk de rente verhogen. Ga de BNP ontwikkeling van nu maar eens vergelijken met die van toen. En die correctie op de Amerikaanse beurzen? Die gaat er komen, ongeacht de politiek van de FED.
  14. [verwijderd] 22 mei 2015 13:06
    quote:

    Erik-S schreef op 22 mei 2015 09:35:

    Zerohedge ( een feiten-site) haalt bronnen als Bloomberg, Reuters alsmede gerenommeerde (hedge)fundmanagers aan die objectief naar cijfers kijken, dit in tegenstelling tot de Fed, die op alle mogelijke manieren de cijfers probeert te manipuleren om maar een zo mooi beeld van de US economie te scheppen.
    QE1, 2 en 3 hebben amper bijgedragen tot economische voorspoed, QE4 zal er hoogst waarschijnlijk ook komen. Het zal mij benieuwen of het dit keer wel zal leiden tot een hogere groei of dat er nog meer lucht in alle markten wordt gepompt.
    Wat een onzin weer. ZeroHedge pist al jaren tegen de wind in en is een perfecte site voor aluhoedjes. Ondertussen kachelt de rest vrolijk door.

    Een vreemde eigenschap van aluhoedjes is dat cijfers die niet in hun kraam te pas komen steevast worden uitgelegd als gemanipuleerd. Op die manier blijven ze hun eigen gelijk creeren. Alles om die goudprijs maar hoog te houden.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links