Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Shell ziet de zon

Shell ziet de zon

 

Niks te zien aan de koers. Zo gaat het vaak in dit landje. Met de mond stemmen we vaak heel wat luidruchtiger én zelfs anders dan met de portemonnee. De aandeelhoudersvergadering (AVA) van Royal Dutch Shell levert een halve volksopstand op. Trefwoorden: Alaska, duurzaam en Groningen.

Op Twitter zijn #Alaska en allerlei #Shell-varianten zelfs trending topics. Uiteraard gescheld en getier uit de milieuhoek, zoals we al decennia zijn gewend bij De Koninklijke. Persoonlijk vind ik dit gesloten en naar binnen gekeerde bedrijf daar ook zelf schuldig aan, maar dat is een ander onderwerp.

 

 

Waterig zonnetje

Niettemin komt er niet eens zozeer echt nieuws uit die jaarvergadering, maar toch is er een cultuuromslag gaande op en rond het bedrijf. Let wel, een miljard is peanuts bij Olies, maar toch. Het is een aandeelhouder van naam. Tot voor kort bemoeide APG zich nergens mee op AVA's:

 

 

Bij Royal Dutch Shell zelf zijn ze natuurlijk ook niet uit een ei gekropen. Een jaartje of tien geleden deed toenmalige topman - tegenwoordig vooral bekend als gangmaker van ING AVA's - Jeroen van der Veer alle duurzame en renewable activiteiten de deur uit. Gewoon, niet rendabel.

Dat wil niet zeggen dat ze compleet van de radar zijn in Den Haag. Wat dacht u hiervan?

 

 

Nog een overname

Zonne-energie dus! Daar gaan de ontwikkelingen razendsnel en het zal ook Koninklijke Olie zijn opgevallen wat Elon Musk met zijn Tesla-batterijen uitspookt etcetera. Vandaag ook zomaar weer een bericht uit China van Bloomberg: Azië staat een heuse solarboom te wachten.

Mag ik voor mijn beurt praten? Royal Dutch Shell kijkt altijd decennia vooruit. Blijkbaar heeft ze de opvatting dat fossiele brandstoffen nog vele jaren onvervangbaar zijn. Zeker met de aankoop van BG Group zet Olies daarbij volop in op vloeibaar aardgas, het welbekende LNG.

Het concern heeft blijkbaar niet de illusie zélf voor een doorbraak in zonne- en wellicht andere alternatieve energievormen te zorgen. Verstandig, want het zou zo'n beetje voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een bestaande industrie een hele nieuwe weet uit te vinden en neer te zetten.

Kijk bijvoorbeeld naar de auto-industrie. Het is nieuwkomer en het supercoole Tesla dat voor de doorbraak van de elektrische auto zorgt en niet Toyota, BMW en wat dies meer zij, met die suffe modellen. En zo gaat het altijd, disrupters van een industrie zijn vrijwel altijd volslagen nieuwkomers.

Kortom, als ik u was - ik zit er alleen indirect in via mijn fondsen - zou ik mij geen zorgen maken om uw Shelletjes en dat het concern de duurzame- of zonneboot zou missen. Als het moet doet het gewoon een noodzakelijke overname. Wedje? Na BG Group wordt de volgende vast iets van een solarbedrijf.

Misschien is dat wel de groote fout die de publieke opinie met Shell maakt. Iedereen ziet het als een oliemaatschappij, maar het is een energieconcern. Volgens mij kan het Shell niks schelen wat het precies verkoopt, als het maar energie is, rendabel is, er vraag naar is, toekomst heeft en winst en cashflow oplevert.

Simpel, van politieke-correctheid of allerlei duurzame modedingetjes (ooit nog iemand over zure regen gehoord?) kun je geen dividend betalen. Ik zou zeggen, wees als aandeelhouder blij dat het bedrijf zich niets aantrekt van de waan van de dag en niet met al dit soort winden mee wappert.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 28 jul Lange, drukke dag met Q2's, Big Tech, Fed, China en crypto
 2. 27 jul Win-win Beijing? China de crackdown, het Westen de rekening 12
 3. 27 jul Q2's Damrak en nieuws en cijfers van veel grote namen 1

Gerelateerd

Reacties

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Brogembank 19 mei 2015 13:39
  "Het concern heeft blijkbaar niet de illusie zélf voor een doorbraak in zonne- en wellicht andere alternatieve energievormen te zorgen. Verstandig, want het zou zo'n beetje voor het eerst in de geschiedins zijn dat een bestaande industrie een hele nieuwe weet uit te vinden en neer te zetten."

  Nokia??? Van rubber laarzen en autobanden één van de aanjagers van de mobiele telefoonrevolutie? Inmiddels natuurlijk verbleekte old tech, ingehaald door ... Apple?
  het is zeldzaam, maar het gebeurt wel en dan is het kassa voor aandeelhouders(een aantal vette jaren dan)


  Eens met je visie op RDS als energieconcern. Van mij mogen ze First Solar opkopen
 2. forum rang 5 zeurpietje 19 mei 2015 13:44
  mag van een vriend van mij alleen nog maar positief en zonder spelfouten reageren dus bij deze. ben het met het verhaal eens, zonne energie gaat het worden, goed dat Shell deze kant op gaat. Mis echter windenergie. Op de noordzee waait het bijna altijd. Zit Shell hier ook voldoende in?
 3. forum rang 4 Belegde boterham 19 mei 2015 14:35
  Dit is van Shells- dochter in Japan :
  www.showa-shell.co.jp/english/profile...

  Showa Shell Sekiyu Group's goal is to support its customers and society as an energy solutions provider supplying safe and sustainable energy, with Oil and Energy Solutions Business as its two main businesses.

  ? Oil Business
  Through partnerships with the Shell Group and Saudi Aramco, which are major shareholders, we refine crude oil imported from around the world at Group refineries in Japan (Yokkaichi, Keihin, and Yamaguchi; crude oil processing capacity: 445,000 barrels/day), and sell it to customers as gasoline and other oil products at about 3,300 (as of Dec 31, 2014) service stations (SS) throughout Japan. In addition, we sell oil products including industrial fuels, LPG, chemicals, lubricants, and bitumen, and utilize the Shell Group's global network to export oil products.

  ? Energy Solutions Business
  (1) Solar Business
  Showa Shell Sekiyu has developed the technology for manufacturing next-generation CIS thin-film solar panels. The production plants owned by our subsidiary Solar Frontier K.K. have a total annual production capacity of about 1GW, and our CIS modules have been sold in Europe, the U.S., the Middle East, and Asia, as well as Japan. Solar Frontier K.K. is providing a wide range of services from plant engineering to plant operation and further to selling those plants to end-users or investors in relation to the solar power plant development.

  (2) Electric Power Business
  Ohgishima Power Co., Ltd., as a joint venture with Tokyo Gas Co., Ltd., has been operating two natural gas-fired power plants (Ohgishima Power Stations). Showa Shell Group is producing and selling electricity as environmentally friendly energy sourcing from clean energy.
 4. [verwijderd] 19 mei 2015 14:53

  Goede beschouwing Arend Jan. Shell is dus een energiebedrijf dat op de eerste plaats binnen de wettelijke regels WINST moet maken. Zo simpel is dat.

  Wat wel vreemd is, is dat mijn pensioenbeheerder APG meent allerlei maatschappelijke opinies moeten te ventileren zonder dat ik daarin ben gekend. APG moet gewoon zorgen dat ze voor hun deelnemers een maximaal pensioen halen en niets meer en minder. Dat lijkt me ook vrij simpel.

  Mag ik verdorrie als burger zelf uitmaken of er geboord wordt op de Noordpool en of er al dan niet van die rotwindmolentjes bijkomen? Heb ik het APG niet bij nodig! Bij het APG hebben ze blijkbaar geld te veel, want blijkbaar tijd te over om zich te bemoeien met niet kerntaken.

  Groet, Jonas
 5. humansRunderrated 19 mei 2015 16:57
  Waar AJK het over heeft wordt ook in The Innovators Dilemma besproken, een beroemd business boek:
  en.wikipedia.org/wiki/The_Innovator%2...
  Grote bedrijven die marktleider zijn delven het onderspit aan nieuwe bedrijven die dmv technologische doorbraken, voorbeelden hier:
  en.wikipedia.org/wiki/Disruptive_inno...
 6. [verwijderd] 19 mei 2015 18:56
  "Simpel, van politieke-correctheid of allerlei duurzame modedingetjes (ooit nog iemand over zure regen gehoord?) kan je geen dividend betalen."

  Zure regen is redelijk succesvol bestreden volgens dit bericht:
  vorige.nrc.nl/binnenland/article26398...

  Het dividend betaalt zich uit in een minder vervuild milieu. Daar plukken uiteindelijk allemaal de vruchten van, soms letterlijk.
 7. [verwijderd] 19 mei 2015 19:45

  Onzin Hoster die Zure Regen was een leuke fake van de grotendeels gesubsidieerde milieulobby. Net zoals dat gezwam over fijnstof. Vraag je wat dat dan precies is dan weten ze het zelf niet eens.

  Tegen 1000-den betaalde milieuchaoten met hun gezwets kan Shell en dat is richting Arend Jan nauwelijks opboksen en moeten ze niet doen.
  Veel te veel extra overhead dan weer bij de Shell.

  Groet, Jonas
 8. [verwijderd] 19 mei 2015 20:24

  Ja smoke hadden we ook 50 jaar terug en daar was ook zo opgelost. Tja en in een bepaalde fase van economische ontwikkeling gaat natuurlijk armoedebestrijding voor een beetje vuile lucht.

  Niets om hysterisch over te doen. Trouwens het wordt eens tijd om die milieulobby goed aan te pakken. Ik denk aan:

  1. Afschaffing van de pseudo wetenschappelijke studie Milieukunde. Gewoon een apekoolstudie. Scheelt allerlei overbodige professoren en een hoop studiebeurzen.

  2. Het mes radicaal in elke subsidie voor milieuclubjes. Dat doen ze maar uit eigen zak.

  3. Directe stopzetting alle windmolen subsidie. Levert niets op en kost te veel geld en is investeren in een middeleeuws iets.

  4. Praktisch en met snelrecht: Greenpeace, de Gutmenschen, de kosten laten betalen voor het naar boven halen van hun stenenstort in de Oceaan en vervolgen voor het aanbrengen van misdadige handelingen richting vissers.

  Groet, Jonas

  PS Ik heb me rot gelachen om die milieu-idioten met die Kopenhagen klimaatbijeenkomst. Vooraf Samsom op de linkse publieke omroep die de opwarming en de naderde ondergang van de wereld voorspelde. Het was steenkoud tijdens die conferentie.

  Minder was dat minister Cramer even een miljoen uitgaf van ons geld voor een trein dat die kant uitging en al helemaal dat we moesten betalen voor een reis vanuit Afrika voor schoolkinderen naar die conferentie om hen milieubewust te maken. In Afrika hebben ze wel wat anders aan hun kop komt mij voor.
 9. [verwijderd] 19 mei 2015 20:44
  Haha, ouwe brombeer, je doet me denken aan Archie Bunker en dit bedoel ik niet negatief.
  Van mij mogen zowat alle subsidies stopgezet worden want subsidies maken lui.

  Wat betreft je 4e punt, dit lost zich op den duur vanzelf op want bv. de Waddenzee is al een end leeggevist. Geen vis, geen vissers, geen werk. Misschien een beetje toeristen rondvaren. Als die nog komen dan.
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A 16,712 28 jul
+0,096
+0,58%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links