Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Lagere top gevormd?

Het bewegingsgeweld bleef opnieuw relatief beperkt op de aandelenbeurzen. Maar in de rentemarkt vinden momenteel juist zeer grote bewegingen plaats. Dat is ook een van de intermarketindicatoren die ik recent besprak.

Rente: Naar 1,50%

De tienjarige rente gaf ruim een week geleden een krachtig koopsignaal. De tienjarige rente in Nederland brak door de sinds een jaar aanwezige dalende toppenlijn die destijds startte bij een niveau van ongeveer 2%.

De koers vormde half april een dieptepunt bij 0,15% waarna eind april de dalende toppenlijn rond de 0,27% werd gebroken. Hierboven lagen twee belangrijke horizontale richtpunten, te weten 0,45% en 0,90%. Het eerste niveau werd zonder moeite doorbroken en de rente is nu aanbeland bij de 0,90%.

Een stijging binnen ongeveer drie weken van 0,15% naar 0,90%. Een verder opwaarts vervolg in de komende maanden lijkt dan ook realistisch. Een volgend belangrijk punt ligt bij 1,50% met nog een tussenliggende top bij 1,25%.

Dat zou een vertienvoudiging van de tienjarige rente betekenen vanaf het april-dieptepunt. Houd er wel rekening mee dat de volatiliteit hoog blijft, een terugtest voor de vorming van een hogere bodem naar de 0,45% zou dan ook mogelijk zijn en geen enkel probleem zijn in het technische beeld.

Tienjarige rente
Grafiek tienjarige Nederlandse rente
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Euro-dollar: Naar 120

Een andere intermarketindicator die een opwaartse uitbraak liet zien was de euro-dollar. Dit valutapaar brak al enige tijd geleden de steile dalende toppenlijn waarna een zijwaartse handelsfase volgde. De doorbraak door de 110,50 betekende de start van een nieuwe stijgende trend.

Ruimte voor de komende weken is er naar de 115,50 en voor de komende maanden zou een beweging naar de 120 goed mogelijk zijn.

Euro-dollar
Grafiek EUR/USD
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Neerwaarts vervolg

De DAX lijkt de opwaartse terugtest te hebben afgerond. Na een correctie van al 10% lijkt er voor de komende weken meer in het vat te zitten naar lagere niveaus. Richtpunten blijven voor mij de Fibonacci-retracementniveaus die bij 10.850 en 10.350 liggen.

Na de afronding van een hoofd-schouderpatroon was de recente opwaartse beweging waarschijnlijk niets meer dan een terugtest en de vorming van een volgende lagere top. Weerstand ligt bij:

 • de vorige top van 10.751
 • de dalende toppenlijn bij 10.770
 • het 50-daags gemiddelde van 10.810

De laatste keer dat de DAX zolang en structureel onder zijn 50-daags gemiddelde noteerde was tijdens de september-oktober correctie van vorig jaar (rond de 14% daling).

Gisteren werd er een neerwaartse gap gevormd tussen de 10.565 en 10.622. Zolang die in de komende dagen niet wordt gesloten, mag een snel neerwaarts vervolg worden verwacht. Een structureel slot onder de sinds oktober stijgende bodemlijn van nu 11.405 zou een snel verder neerwaarts vervolg starten.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

AEX: Lagere top

De daling in de AEX bleef tot op heden ongeveer beperkt tot 8%, een normale correctie, maar ook hier verwacht ik lagere koersen. Het eerste doel ligt bij 465 en dat werd op 5 punten na al behaald. Daaronder liggen nog doelen bij:

 • 450 (50% Fibonacci)
 • 439 (200-daags gemiddelde)

Ook hier lijkt de index bezig te zijn met de afrondende fase van een lagere top.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De AEX bleef in de afgelopen dagen liggen onder zijn 50-daags gemiddelde van nu 494,10 en de vorige top (vorige week) bij 495,20. Zelfs een beweging richting de 499 tot 501 zou technisch gezien geen verandering brengen in mijn shortopinie voor de korte termijn.

Nog geen eindpunt

Een laatste poging in de komende dagen om de top van de afgelopen dagen tot het 50-daags gemiddelde te bereiken is nog goed mogelijk, maar we moeten alert zijn op een snel en mogelijk fors neerwaarts vervolg in de komende week.

Het eerste steunpunt ligt pas bij de recent gevormde opwaartse gap tussen de 480 en 481,50. Daaronder ontstaat ruimte voor een hertest van de recente bodem bij 470 punten. Opvallend was dat bij de 470 een test van een oude steun plaatsvond die gepaard ging met een hammer op de weekgrafiek.

Ik houd er echter rekening mee dat dit nog niet het eindpunt van deze tweede correctie van dit jaar is. Uiteindelijk verwacht ik dat deze correctie zal uitmonden in de vorming van een duidelijke hogere middellangetermijnbodem.

In februari vond namelijk de doorbraak plaats door de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek bij 474. Dit betekende destijds een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend en verhoging van mijn langetermijndoel van 495 naar 564 (dubbele top uit 2007).

Er zijn echter correcties noodzakelijk voor de vorming van hogere bodems om de contouren van deze nieuwe stijgende trend aan te geven.

Geen TA

Als laatste nog een huishoudelijke mededeling. Morgen is er geen technische analyse van mij in verband met Hemelvaartsdag. Ook komende vrijdag heb ik een vrije dag. De eerstvolgende column van mij zal daarom maandag weer verschijnen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
905 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste | Omlaag ↓
905 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 573,20 12:14
  -2,32
  -0,40%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare