Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hollands Aandelengala

Hollands Aandelengala

Vijf experts, veertien stockpicks, zeven short-tips en gemengde - maar per saldo positieve -gevoelens over de aandelenmarkt. Dat was de oogst van de vijfde Hollandse Aandelenavond, georganiseerd door IEX en BNP Paribas. Voor wie er niet bij was de hoogtepunten (en tips) op een rij:

We hebben Jos Versteeg (Theodoor Gilissen) volgens mij nog nooit zo snel horen praten als gisterenavond. Met slechts twaalf minuten spreektijd moest hij zijn best doen om zijn fundamentele kijk op drie favoriete aandelen binnen de tijdslimiet uiteeen te zetten. 

 • ASML: Orders vielen tegen in het laatste kwartaal, maar orders per kwartaal zijn niet relevant. Intel bestelt daarnaast 15 EUV-machines. Het bedrijf heeft eigenlijk geen concurrenten en kan hoge marges hanteren.

 • Aalberts: Aalberts is afhankelijk van de bouwmarkt en die herstelt. Het bedrijf doet goede acquisities en haalt daar schaalvoordelen uit.

 • Randstad: Marges ontwikkelen goed en Randstad doet meer aan professionals en inhouse-oplossingen. Daar zijn de marges beter, dan het traditionele uitzendwerk. Verder denkt Versteeg dat de Europese arbeidsmarkt verder gaat flexibiliseren.

 

 

Edward Loef was opvallend negatief over de markten in het algemeen. Hij denkt dat we dit jaar de top gaan zien en dat we dan op z'n minst een stevige correctie krijgen. De RSI staat volgens de technisch analist weer op de niveau's van 2007.

"Liever had ik drie shorts uitgekozen en één long." Loef kijkt daarom vooral naar aandelen die het in de periode mei 2007 - april 2008 beter deden dan de index. Daarom tipte hij drie outperformers van toen. De tips en grafieken van Loef:

 • Gemalto

 

 

 • KPN
 • Ahold

 

 

Jim Tehupuring (ProBeleggen) vergezelde zijn stockpicks van een pleidooi voor het beleggen in Nederlandse aandelen. "Waarom zou ik naar Apple kijken als er in de Verenigde Staten duizenden analisten dit fonds beter begrijpen dan ik. Dan kijk ik liever naar Ahold, waar ik maar met 25 analisten concurreer". De tips van Jim Tehupuring:

 • KPN: Omdat het te klein is om overnames te doen en het bedrijf koopt innovatie in. Ook zien we veel kostenreducties en gaat de schuld omlaag. Het belang van KPN in Telefonica Deutschland levert per jaar alleen aan dividend al 0,034 euro per aandeel KPN op.

 

 

 • Aperam: Het bedrijf rapporteert in dollars en de anti-dump maatregelen van de EU zijn in het voordeel van het fonds. Ook zijn de schulden gereduceerd van 689 naar 508 miljoen dollar. Sectorgenoot Outokompu is twee keer duurder op basis van de EV/EBITDA-ratio.

 • Tehupuring is positief op TomTom, zeker na de interesse voor kaartenmaker HERE van Nokia, maar geeft daarbij de voorkeur aan een optiestrategie. Die gaat als volgt:
 1. Volatiliteit >50%
 2. Koop 100 aandelen
 3. Schrijf 1 Call TTM Jun15 8,00 (leveringsplicht)
 4. Schrijf 1 Put TTM Jun15 8,00 (afnameplicht) 

Nico Bakker zegt dat hij geen tips geeft, maar kanshebbers signaleert. "Tips of gouden tips bestaan niet en als ze wel bestaan houd ik ze voor mezelf". Ook legde hij, in het kort, uit hoe hij naar grafieken kijkt. Zijn kanshebbers zijn:

 • Besi: Het aandeel noteert boven de sleepkabel en de RSI staat bijna tegen de oversold-lijn. Wel moeten we wachten op een witte candle voor bevestiging.

 

 

 • Heineken: Het fonds zit in een uptrend en zou mogelijk kunnen bodemen in de steunzone tussen 68 en 65 euro.

 

 

 • Reed Elsevier zou mogelijk tussen 21 en 22 euro een bodem kunnen vormen.

 

 

Corné van Zeijl (Actiam)was vorig jaar wat minder gelukkig met zijn stockpicks. "Het is goed om dit keer als underdog hier te staan, dan zou het alleen maar beter kunnen gaan." Volgens Van Zeijl trekken de lage rentes de koers-winstverhoudingen omhoog. "Daarom zagen we ook die plotselinge beweging laatst, want ineens bleken de rentes ook te kunnen stijgen."

De tips van Corné:

 • PostNL: Het bedrijf is goedkoop in vergelijking met peers en de prijzen van postzegels gaan waarschijnlijk omhoog. Ook is Nederland verder dan andere Europese landen op het gebied van internet en mobiel. De problemen die PostNL al heeft gehad krijgen de andere Europese postbedrijven nog.

 

 

 • TKH: Goede performance, maar de winsten groeien nog harder. Ook sprak Van Zeijl over de bandenmaakmachines van TKH. "Om met mijn collega Willem Burgers te spreken, TKH is eigenlijk de ASML van de bandenmaakmachines".

 

 

 • Wereldhave: Goed dividend, zeker ook als we kijken naar het verschil met de rente. Wel heeft onroerend goed een sterke relatie met de rente.

De shorts

Voor de discussie van start ging mochten de heren ook nog een kanshebbende shortpositie presenteren. De shorts van:

 • Jos Versteeg: TomTom en Air France-KLM.
 • Edward Loef: ArcelorMittal
 • Jim Tehupuring: Vopak en Ballast Nedam
 • Nico Bakker: Air France-KLM
 • Corné van Zeijl: Royal Dutch Shell

De discussie

Onder leiding van hoofdredacteur Pieter Kort ging de discussie van start. "Is er iemand van u nog positief over Ballast Nedam?" De heren bleven stil. In de zaal durfde ook niemand zijn vinger op te steken. Nee, niemand zag het positief in voor de bouwer.

Jim Tehupuring wilde nog wel iets kwijt over Ballast: "Imtech werd een keer vergeleken met een huis dat een marktwaarde heeft van 600.000 euro, waarop een hypotheek van 1 miljoen euro is gevestigd en waarvan de eigenaar werkloos is. Dat is Ballast Nedam ook!"

Over Shell waren Versteeg en Tehupuring het niet eens met Van Zeijl die het aandeel als short tipte. Beide heren waren niet zo negatief over de olieprijzen als Van Zeijl en ook denken ze dat het dividend een bodem onder de koers zou moeten leggen.

Ik mocht ook een vraag stellen: "Heren, ik heb net uw shorts aangehoord, maar ik mis er eigenlijk ééntje. Het fonds met een balans van 22 miljard euro en een eigen vermogen van nog geen 1 miljard euro. Daarnaast is bedrijf vooral gefinancierd door middel van junkbonds. Ik heb het over Altice. Hoe kijkt u tegen dit aandeel aan?"

Van Zeijl: "Ik geloof dat je nu 65 keer de winst betaalt, dus ik vraag me af of je nu nog in moet stappen." Tehupuring noemt het fonds speculatief en Nico Bakker ziet op korte termijn wel neerwaarts potientieel, maar hij vertelt er wel bij dat er nog geen lange grafieken zijn.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. relpinda 12 mei 2015 18:02
  Hoi Nick,

  Stel je zo een goeie vraag en krijg je zo een waardeloos antwoord! Zegt iets over de kwaliteit van deze heren of niet??

  Zelf mocht ik ook een vraag stellen en van die gelegenheid nam ik gebruik: "Heren, ik heb net uw shorts aangehoord, maar zelf mis ik er eigenlijk ééntje. Het is een fonds met een balans van 22 miljard euro en een eigen vermogen van nog geen één miljard euro. Daarnaast is bedrijf vooral gefinancierd door middel van junkbonds. Ik heb het over Altice. Hoe kijkt u tegen dit aandeel aan?"
  Corné van Zeijl: "Ik geloof dat je nu 65 keer de winst betaalt, dus ik vraag me af of je nu nog in moet stappen." Jim Tehupuring noemt het fonds speculatief en Nico Bakker ziet op korte termijn wel neerwaarts potientieel, maar hij vertelt er wel bij dat er nog geen lange grafieken zijn.

  Antw. dan maar gewoon - het is marktwerking -.

  Dank voor je conclusie hier, ik ben blij dat ik mijn tijd beter heb benut. :)

  LZA
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AALBERTS NV 28,880 29 okt
  -0,440
  -1,50%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 23,930 29 okt
  +0,050
  +0,21%
 3. Air France-KLM 2,782 29 okt
  -0,084
  -2,93%
 4. Aperam 23,140 29 okt
  -0,410
  -1,74%
 5. ArcelorMittal 11,578 29 okt
  -0,042
  -0,36%
 6. BE Semiconductor Industries 34,640 29 okt
  0,000
  0,00%
 7. Heineken 76,560 29 okt
  -0,940
  -1,21%
 8. KPN Koninklijke 2,347 29 okt
  -0,022
  -0,93%
 9. PostNL Koninklijke 2,818 29 okt
  -0,015
  -0,53%
 10. RANDSTAD NV 42,250 29 okt
  -0,270
  -0,63%
 11. RELX 17,025 29 okt
  -0,260
  -1,50%
 12. Royal Dutch Shell A 10,476 29 okt
  +0,408
  +4,05%
 13. TKH Group 27,240 29 okt
  +0,680
  +2,56%
 14. TomTom 5,780 29 okt
  +0,035
  +0,61%
 15. Vopak Koninklijke 44,650 29 okt
  +0,080
  +0,18%
 16. Wereldhave 7,900 29 okt
  -0,125
  -1,56%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare