Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Klassieke terugtest

Opnieuw was er gisteren sprake van een zeer volatiele dag. Met een intraday-dieptepunt bij 469,80 is de AEX inmiddels ruim 40 punten gecorrigeerd. Een daling van ongeveer 8%.

Deze correctie moet uiteindelijk resulteren in een duidelijke hogere middellangetermijnbodem waarna in de zomer/herfst de aanval en doorbraak van de dubbele jaartop (rond 510,50) weer kan worden ingezet.

Na een zeer krachtige en forse stijging van ruim 25% vanaf een jaarbodem bij 406 in januari is het normaal dat er een forsere correctie plaatsvindt.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Daling niet voorbij

De belangrijkste doorbraak van dit jaar was de beweging door de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek bij 474 punten. Dit betekende destijds een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Toch moesten de contouren van deze nieuwe trendsituatie nog worden bepaald en daar zijn correcties voor nodig. Ik gaf aan in de afgelopen tijd dat de Fibonacci-retracementniveaus hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Vanaf de decemberbodem van 389 liggen de twee belangrijkste niveaus bij 465 (38,2%) en 450 (50%). Inmiddels is de 465 op minder dan vijf punten na alweer behaald. Toch verwacht ik dat de daling hiermee nog niet voorbij is.

Veel te ver

Een verdere neerwaartse beweging in de komende weken blijft mijn uitgangspunt. Wel zal de volatiliteit verder toenemen waardoor de dagbewegingen en de herstelbewegingen ook fors kunnen zijn. Een ander belangrijk richtpunt ligt bij het 200-daags gemiddelde.

Ik gaf aan dat de afstand tussen de koers en dit gemiddelde veel te ver was opgelopen. Het elastiekje stond strak gespannen terwijl normaal gesproken de kans op een correctie al groot is zodra deze afstand ongeveer 10% bedraagt.

Het 200-daags gemiddelde ligt vandaag bij 437,50. Het is een klassiek topvormingsproces geworden in de afgelopen weken. Er werden meerdere betrouwbare toppatronen gevormd, zoals bearish engulfings op zowel de week als daggrafiek, een dubbele top bij 510,50 en de sinds januari stijgende bodemlijn werd gebroken.

Zelfde beeld

Uiteindelijk werd ook een hoofd-schouderpatroon afgerond onder de neklijn van 481. De tweede schouder was echter zeer klein begin deze week. Ook wordt de correctie breed gedragen. Deze week heb ik de grafieken van een aantal individuele aandelen uit de AEX geplaatst die allemaal hetzelfde (correctie)beeld laten zien.

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? De AEX vulde gisteren een nog openstaande gap op tussen de 470 en 472,50. Het eerste steunpunt ligt nu bij 470, daaronder ligt direct al de 465 en de 459,50. Dit laatste punt kent u ongetwijfeld nog.

Dat was de bovenkant eind januari van de zijwaartse consolidatiefase waarbij ik toen al had verwacht dat daar een correctieve beweging zou starten. Aan de bovenkant ligt de 481 als eerste weerstand.

Klassieke terugtest

Een test van dit niveau zou een klassieke terugtest zijn van de neklijn van het toppatroon. Een horizontale weerstand ligt verder nog bij 484,50. Vanaf de 510-top is een zeer scherp dalende toppenlijn te trekken.

Deze ligt vandaag bij 486,50 en als laatste het 50-daags gemiddelde bij 493,50. Een test van deze niveaus zou technisch gezien geen enkel probleem opleveren voor de huidige voortzetting van de correctie.

Toch acht ik deze kans klein. Een herstelbeweging tot 481 en mogelijk 484,50 lijkt het meest haalbare waarna een snelle verder daling kan worden ingezet om de druk op de 470 en lager weer op te voeren.

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

502 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Indeg00t 8 mei 2015 09:01
    quote:

    Pakka schreef op 8 mei 2015 08:58:

    Hoger openen en rood eindigen sluit ik niet uit...
    Hoger openen = Duur laten kopen om met verlies te laten verkopen...
    Slot AEX Rood...
    Goedemorgen overigens...

    banencijfers slecht verwacht ik, eerst +1,5% daarna terug naar +0,5 en maandag down. ga ik op spelen. eerst wachten op de 485-488 voor shorts
  2. [verwijderd] 8 mei 2015 09:09
    quote:

    Pakka schreef op 8 mei 2015 08:58:

    Hoger openen en rood eindigen sluit ik niet uit...
    Hoger openen = Duur laten kopen om met verlies te laten verkopen...
    Slot AEX Rood...
    Goedemorgen overigens...

    wel triest dat je elke dag datzelfde zinnetje moet bovenhalen.

    "hoger openen = duur laten kopen en nadien zakken."

    heb voorbije dagen gekeken en het is wel alsof het een computerprogramma is die elke dag dezelfde reactie geeft.

  3. [verwijderd] 8 mei 2015 09:11
    quote:

    Maeseke1 schreef op 8 mei 2015 09:09:

    [...]

    wel triest dat je elke dag datzelfde zinnetje moet bovenhalen.

    "hoger openen = duur laten kopen en nadien zakken."

    heb voorbije dagen gekeken en het is wel alsof het een computerprogramma is die elke dag dezelfde reactie geeft.

    haha
    Ben wel dezelfde persoon ;)
    En GAM trucjes ken ik wel inmiddels...
502 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links