Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vermoeide AEX-stieren

 Toppen met aansluitend een correctiebeweging in de AEX.

Op 11 mei organiseert BNP Paribas Markets in samenwerking met IEX een Hollandse Aandelenavond. Fundamenteel analisten Jim Tehupuring, Jos Versteeg en Corné van Zeijl en technisch analisten Nico Bakker en Edward Loef presenteren die avond hun favoriete aandelen op de Nederlandse beurs.

Nico Bakker geeft alvast een voorproefje.   


Logische afkoelingsperiode

De AEX-stieren hebben in de eerste vier maanden van 2015 uitstekend werk verricht. Onze beursbarometer is met bijna 15% gestegen, een van de beste resultaten in jaren. De euforie op de velden is dan ook groot, maar er dreigt wat gevaar uit de berenhoek.

Al geruime tijd bevindt de AEX-index zich op het lange timeframe in positief vaarwater. Het koersverloop vanaf 2009 is samen te vatten in een keurig stijgend trendkanaal. Vanaf het moment dat de 55 SMA-lijn medio 2012 opwaarts werd gekruist, is een uptrend gestart op het maandnavigatieniveau.

Hollandse Aandelenavond 2015

 

Diverse mooie upswings sieren inmiddels de chart en ook de RSI beweegt al ruim tweeënhalf jaar ver boven de 50-lijn. Eind 2014 is een nieuwe actiebeweging in de uptrend gestart. De swingteller sprong namelijk met een witte candle op +1, hetgeen goed is voor een UP-status.

Correctie richting 450

In de afgelopen maanden zijn lange witte candles geproduceerd en onlangs zijn de spelers zelfs boven uit het trendkanaal gebroken. Positieve ingrediënten, maar het grootste deel van de upswing lijkt wel achter ons te liggen.

De swingteller staat eind april namelijk op +6 en ook de RSI indiceert overspannenheid in het veld door boven de overbought-lijn te bivakkeren en een downcross met de dynamische overbought-lijn te willen maken.

Binnenkort toppen met aansluitend een correctiebeweging is dan ook een aannemelijk scenario. Een zwarte candle zal hiervoor de eerste indicatie zijn. Een correctie richting de ingetekende trendlijn op circa 450 is dan goed mogelijk. Dit is toegestaan zonder dat de ijzersterke trend in gevaar komt.

Zolang een zwarte candle uitblijft en er meer witte candles worden gevormd, neemt de overspannenheid op het veld toe. Voor nu is het afwachten of de maand mei een zwarte candle oplevert die een rem zal zetten op de stierenparade en de beren zal aansporen een correctiefase te starten.

Mijn aanbeveling

Langetermijntrendvolgers doen uitstekend zaken en genieten van de stierenparade. Wel kunnen zij overwegen wat winsten veilig te stellen als het duiveltje, de zwarte candle, zich presenteert. Vervolgens wachten op nieuwe koopkansen als er gebodemd gaat worden in het stijgingskanaal.

Maandgrafiek AEX
Maandgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Bakker

Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. Hij houdt zich bezig met het analyseren van grafieken, het in beeld brengen van marktsentiment en het ontwikkelen en testen van beleggings- en sentimentmodellen.

Meer over Nico Bakker

Recente artikelen van Nico Bakker

  1. okt '20 Slimste Belegger 2020: coach Nico Bakker
  2. mei '19 Hollandse Aandelenavond: Nico Bakker 1
  3. jun '17 Een blik op ASML, Shell en SBM Offshore

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links