Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

QE maakt bondjes kapot

Al redelijk snel na het bekendmaken van het opkoopprogramma van de ECB (QE), werden er al kanttekeningen geplaatst bij de genoemde grootte, namelijk meer dan 1,1 biljoen euro. Door technische factoren kan het zijn dat deze grootte nooit gehaald kan worden.

Dit heeft weer consequenties voor, onder andere, Duitse staatsobligaties (Bunds) en de mate van veiligheid Bunds kunnen verschaffen. Klinkt administratief, maar de consequenties zijn enorm.

QE Het opkoopprogramma van de ECB is aan bepaalde regels gebonden. Zo is bepaald dat het grootste gedeelte van het opkopen gedaan zal worden, niet door de ECB (8%), maar door de NCB (nationale centrale banken zoals DNB, Bundesbank, et cetera): 92%.

Ook mogen de staatsobligaties die worden opgekocht niet onder het niveau van de depositorente noteren (yield), ofwel minus 0,20%. Verder mag er maar maximaal 20% van een uitstaande staatsobligatie opgekocht worden per centrale bank met een max van 33% over alle NCB. Ook moet de resterende looptijd nog minimaal twee jaar zijn en maximaal dertig jaar.

Tekort aan Bunds

Tezamen met drie pagina’s aan andere regeltjes, kan worden uitgerekend of er ergens tekorten aan staatsobligaties zich voor zullen doen. Zo heeft Citi recent berekend dat er wel degelijk schaarste is bij Duitse staatsobligaties.

Zo zal er binnen weken met opkopen van Bunds die zeven jaar en langer lopen moeten worden begonnen, omdat de Bunds met kortere looptijden al negatief noteren (dus onder -0,20%) en/of maximale hoeveelheid al is bereikt. Voor je het weet staan de tienjarige Bunds ook negatief.

Het gevaar

Nu lijkt dit triviaal, maar Bunds worden als benchmark gebruikt voor een verscheidenheid aan financiële producten. Die zullen dan ook allemaal fout geprijsd worden door het QE-programma van de ECB. Verder worden staatsobligaties (zoals Bunds) gezien als zeer degelijke en veilige beleggingen.

In 2008-2009, toen de beurzen door het putje gingen, was de klap iets van 15,5% in de Barclays US Bond Index, wat relatief te doen is. Maar met de AAA gewaardeerde Bunds (zelf de Verenigde Staten heeft dat niet) op weg naar negatieve yield over zowat de gehele curve, hoe veilig zijn staatsobligaties dan?

Hoe veilig zijn Bunds?

Bunds zijn zowat het belangrijkste component in de buffers van de financiële sector om een crisis zoals 2008-2009 te doorstaan, maar geldt dit nog onder de huidige omstandigheden?

Stel dat, voor wat voor reden dan ook, de yield op tienjarige Bunds van de huidige 0,09% naar 1,75% zou gaan (nog steeds extreem lage rente), dan komen we in een echte crisis terecht (voor meer info, zie dit Bloomberg-artikel.

En hier wordt dan ook gelijk duidelijk wat de schadelijke effecten zijn van QE en hoe moeilijk het wordt voor de ECB (en andere centrale banken) om dadelijk, op een ordelijke wijze, te stoppen met QE. Het lijkt wel of er geen weg terug is.

Short Bunds?

Bill Gross (ex-Pimco, nu bij Janus), ook bekend als de bondkoning onder beleggers heeft dus recent gezegd dat Bunds “the short of a lifetime” zijn (zie de bovenstaande link). Dat Bunds op waanzinnig lage yields noteren is duidelijk. Maar het kan natuurlijk nog gekker.

De ECB kan de regels van haar opkoopprogramma wijzigen en de yield nog verder onder druk zetten. Of de bodem in yields al gezet is? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat dit een van de posities is die in de boeken terecht gaat komen, net zoals de fameuze shortpositie op het Britse pond van George Soros.

Verzekering

Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat zelfs veilige havens niet meer de veiligheid kunnen bieden die veel beleggers hiervan verwachten. Staatsobligaties zijn niet meer geschikt om als buffer te fungeren. Beleggers zullen aan de shortzijde moeten kijken om zich te verzekeren tegen een nieuwe beurscrisis.

Daarin kan spreiding worden aangebracht zowel tussen als binnen de verschillende beleggingscategorieën en met verschillende producten zoals opties en turbo’s. Binnenkort, meer informatie hierover.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. swen91 27 april 2015 10:58
    quote:

    remedy73 schreef op 26 april 2015 21:31:

    In heb maar weinig verstand van obligaties, behalve dat ze rente uitkeren en op 100% eindigen. Staat er nu in dit stuk dat je ook short kan gaan op obligaties??
    Ja dat kan zeker.

    Stel de huidige Yield op een 10jaars lening van land X is 5%.
    Dat betekend dat de koers van een obligatie van land X met een resterend looptijd van 10 jaar en een coupon van 5% precies 100% noteert.

    Op het moment dat je een rentestijging verwacht zou je short kunnen gaan in de obligaties van dit land, aangezien bij een rentestijging de waarde van je obligatie daalt. Het tegenovergestelde is uiteraard ook mogelijk.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links