Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Niks piramidespel!"

"Niks piramidespel!"

Hebt u het blogje Gratis rijk worden, daar gaan we weer van vandaag al gelezen? Daarin reageer ik uitermate sceptisch op een product van OptionAlert van Harm van Wijk. Dat wordt her en der piramidespel, Ponzi-scheme en kettingbrief genoemd en zorgt vandaag voor de nodige reuring.

Intussen heeft Harm zelf gereageerd onder mijn blog en belt hij mij op, dat ik zijn product niet begrijp. "Ik ben toch niet gek om een kettingbrief  ofzo te beginnen!" Zijn reactie zet ik hier in een apart blog. Het oordeel is aan u en het woord is nu aan Harm.

 


How about the Pampered Chef? It is a multi level marketing company in the kitchen and food products business that’s also owned by Berkshire Hathaway. How about World Book, the encyclopedia company sold through networking and door-to-door? Owned by, you guessed it, Berkshire Hathaway."

Helaas zijn er nog veel misverstanden rond Netwerkmarketing. Onwetende mensen noemen het een piramidespel....maar een piramidespel is strafbaar...en denk je dat ik mijn naam zou verbinden aan iets illegaals?

Bij een piramidespel wordt alleen geld rondgepompt en er is geen product. Alleen de mensen die bovenaan de piramide staan verdienen geld. Bij member gets member marketing of Sneeuwbal-Marketing is er altijd sprake van een product of dienst. De verkoop vindt niet plaats via de standaardkanalen maar via tevreden klanten.

Warren Buffet, Donald Trump, Stephen Covey, Brian Tracy, Robert Kiyosaki, Bill Clinton en vele anderen raden mensen aan gebruik te maken van Sneeuwbal-Marketing, dat ook wel bekend staat als multilevelmarketing of netwerkmarketing.

De Hoge Raad stelde in februari 2005:

Naast het piramidespel zoals hierboven uiteengezet, bestaan er verkoopmethoden die in bepaalde opzichten gelijkenis vertonen met piramidespelen. Deze verkoopmethoden zijn bekend onder de naam "multilevelmarketing" of "netwerkmarketing".

Deze verkoopmethoden of vorm van marketing vallen niet onder de definitie van het begrip piramidespel en zijn derhalve niet verboden onder het regime van de Wet op de kansspelen.

Bij deze vorm van marketing verwerft de koper van een product het recht om zelf ook bepaalde producten te verkopen waarmee hij een bonus, een provisie of een percentage van de omzet kan verwerven. Hetzelfde geldt voor de opvolgende kopers.

Qua structuur vertoont multilevel-marketing gelijkenis met een piramidespel. Het doel van deze vorm van marketing is echter wezenlijk anders dan het doel van een piramidespel.

Multilevelmarketing is een verkoopmethode. Een te verwerven voordeel in de vorm van een bonus, provisie of omzetpercentage dient om de verkoop van de betreffende producten te bevorderen en vormt derhalve onderdeel van het verkoopsysteem.

Bij multilevelmarketing is geen sprake van het betalen van een bepaald bedrag uitsluitend teneinde het recht tot deelname aan een organisatie of het recht tot het werven van nieuwe deelnemers/kopers te verkrijgen, maar staat de verkoop van producten centraal.

De deelnemer koopt producten in voor een reële prijs, teneinde ze met winst te verkopen. In tegenstelling tot bij een piramidespel is er sprake van consumentenkoop in de zin van artikel 7:1 BW.

De afnemer betaalt niet voor deelname, maar voor het product. De afnemers die geen producten willen of kunnen verkopen worden derhalve niet benadeeld. Gezien het bovenstaande is er geen reden multilevel marketing te verbieden zolang het gebruikt wordt als een methode om producten te verkopen.”

Ik had van Arend Jan toch iets meer kennis verwacht...maar je bent nooit te oud om te leren!

Met vriendelijke groet,
OptionAlert.nl
Harm van Wijk


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. don55555 21 april 2015 15:07
    Ze adviseren volgens de wet en moeten dus een vergunning hebben van de AFM. Verder stinkt de tekst zo kwa veel te positieve rendementsvoorspellingen dat je weet dat het fout zit. Het verdienmodel is duidelijk: de meeste mensen zullen weinig mensen onder zich kunnen vinden en betalen maandelijks die 49 e abonnement. Met slechts 1000 klanten maakt hij dan al 49.000 e omzet per maand, ongeacht hoe goed of slecht zijn adviezen zijn. Dat is als 1-pitter heel goed verdienen. Na 2 jaar en nog iets meer klanten kan hij al gaan rentenieren van de opbrengst (dat adviseren en websitje kosten namelijk niets). Heel slim dus, vooral als zijn adviezen de eerste maanden goed uitpakken (met alsmaar stijgende markt vrij grote kans op dat geluk).
  2. Orca 21 april 2015 15:16
    Lulkoek Harm, met je "bij een pyramidespel is er geen produkt".
    Dat noemen we framen, dwz een tegenstelling creëren die niets van doen heeft met het werkelijke probleem.
    Multi-level is a.l.t.i.j.d. pyramide, dat is namelijk de definitie. De loophole is dat niet elk pyramidespel verboden is, maar elk pyramidespel is altijd een pyramidespel, en als zodanig eng en nep, tenzij je bovenaan de pyramide zit.

    Dus wat jij doet is een pyramidespel proberen op te zetten, en dan begin ik nog geeneens over je "produkt" wat ruk is.
    [..] En dat mag in Nederland maar maakt 't niet minder onfris. En by extension maakt jou dat een heel eng mannetje.

    Succes Harm, met je neptoko!

    [Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen aangepast.]

  3. [verwijderd] 21 april 2015 15:21
    Tja, ik zie het als een veredelde optie-bingo, gecombineerd met een advies-service die nog onbekend is. Dat laaste is weinig nieuws, veel analisten leveren hun eigen advies, al dan niet tegen pittige prijzen. Of je er wat aan hebt? Ik betwijfel het, maar als mensen graag geld weggooien is dat helaas hun eigen probleem.

    Het multilevel-marketing-geblaat riekt inderdaad naar een piramide-spel, met een verder nietszeggend product ernaast, dat niet eens nodig is (je kunt immers ook geld verdienen door leden aan te brengen).

    Conclusie: het stinkt, maar of het juridisch fout is, weet ik niet. Gewoon ver van wegblijven dan sterft het een stille dood
  4. gurtx 21 april 2015 15:54
    Tja, is Harm oprecht of niet?

    Als ik zijn resultaten moet geloven -en dat zou best kunnen, maar hoe controleer je die??- heeft hij een systeem om geld te verdienen. En om daar nog meer mee te verdienen wil hij dit voor grotere bedragen gaan doen, dus met meer vreemd vermogen.

    Dit is in grote lijnen hetzelfde als het aanbieden van een systeem via Beursplaza of Today's brokers, waar je dan via een abonnement lid kunt worden.
    Enige verschil is dat Harm via een mond-op-mond/pyramide systeem probeert om nog sneller nog meer participanten te krijgen.

    Is het een piramidespel?
    Dat denk ik zelf niet als je al lange tijd aantoonbaar rendement haalt, hoewel de ondoorzichtigheid en het niet geregistreerd zijn bij de AFM niet in zijn voordeel zijn.

    Zou ik het zelf doen?
    Nee, geen haar op mijn hoofd die eraan denkt. Maar dat is dan vooral door de populistische manier van reclame maken, de voor eenvoudige beleggers ondoorzichtige strategie, het niet wijzen op de risico's, de ongetwijfeld aanwezige verborgen transactiekosten en het grote risico van fouten in de uitvoering door de beginnende onderdanen.

    En tot slot: als je werkelijk dit soort rendementen haalt kun je dan niet beter een paar grote beleggers binnenhalen i.p.v. dit soort ingewikkelde discutabele systemen te bedenken?? Scheelt je veel tijd en moeite..

    Harm: succes, maar ik betwijfel dat dit je grote klapper gaat worden.
  5. [verwijderd] 21 april 2015 15:56
    "Het opzettelijk aantasten van iemands eer of goede naam door verspreiding van een bepaald feit is een misdrijf: smaad. Als dat schriftelijk gebeurt, en publicatie op een website is "schriftelijk", maakt de dader zich schuldig aan smaadschrift. Een verwant misdrijf is laster: het opzettelijk verspreiden van iets waarvan de dader weet dat het een leugen is."

    Wetboek van Strafrecht
    Artikel 261
    1Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
    2 Indien dit geschiedt door middel van geschriften of afbeeldingen, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaadschrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
    3 Noch smaad, noch smaadschrift bestaat voor zover de dader heeft gehandeld tot noodzakelijke verdediging, of te goeder trouw heeft kunnen aannemen dat het te last gelegde waar was en dat het algemeen belang de telastlegging eiste.
  6. Orca 21 april 2015 16:29
    En als je uiteindelijk geen aangifte doet, waar ik wel een wedje op wil zetten ook, dan impliceer je daarmee dat de uitlatingen niet strafbaar zijn in jouw ogen, en dat wij dus gelijk hebben.
    Het leukst is dat we het dan in den treure mogen herhalen, per diverse arresten HR. Dus nú afkomen met je aangifte, anders ben je de sjaak.
    Komt nog bij dat jij de jurisdictie niet zelf kan kiezen want jij bent gebonden aan NL, omdat IEX een Nederlandse entiteit is. En als iemand uit het buitenland post, zoals in mijn geval, dan wens ik je veel succes met je proces (en met je neptoko!).
    Tenslotte is artikel 261 bijna niet hard te maken, zelfs als je wél in je recht staat (wat je overigens niet staat, en dat weet jij ook) want Artikel 7 Nedrlandse Grondwet en Artikel 10 Eur Verdrag Rechten vd Mens.

    Ergo de pergo: je bluft.

    Mijn tip: when you're in a hole, stop digging.
    Maar je mag doorgraven hoor, ik zie de dagvaarding wel verschijnen, gaan we lekker rollebollen bij de rechter, pers erbij (of ga je dat ook proberen te verbieden?), gezellig!

    Nou Harm, nogmaals: make my day!

  7. Eventus docebit 21 april 2015 16:52
    quote:

    BeursBulletin.nl schreef op 21 april 2015 16:13:

    Er wordt aangifte gedaan tegen iedereen die een strafbaar feit heeft gepleegd.
    Is niet waar. Er zijn strafbare feiten die niet worden geconstateerd en waarvan dus geen aangifte wordt gedaan. Daarnaast zijn er strafbare feiten waarvan geen aangifte wordt gedaan maar die door een opsporingsambtenaar worden geconstateerd.

    Je bedoelt waarschijnlijk te zeggen dat je aangifte gaat doen tegen iedereen waarvan jij vindt dat wat ze gezegd hebben strafbaar zou moeten zijn. Is het altijd nog aan de rechter om daar een uitspraak over te doen.
  8. Orca 21 april 2015 16:55
    En het leukst is dat ome Harm, door eea te posten in de comments, kennis heeft genomen van de uitingen. Dat houdt in dat de klok is gestart mbt redelijke termijn (3 maanden). Is dom van hem want zo leg hij zichzelf beperkingen op.

    Hoe ziet het pad er nu uit?
    Ten eerste moet hij aangifte doen voor 22 juli 2015.
    Ten tweede moet hij van IEX het IP-adres en eventueel NAW-gegevens los zien te krijgen, en ik ga ervanuit dat IEX dat pas doet nadat een rechter heeft getoetst dat die vraag redelijk is. Dus dan zijn we al 1 proces verder.
    Ten derde moet hij, mocht hij dat proces tegen IEX winnen (wat ie niet gaat doen), dan personen gaan dagvaarden.
    En ten vierde, en belangrijkst, moet hij dan hard maken dat hij gelijk heeft. En a) heeft ie geen gelijk en b) krijgt ie dat ook niet van een rechter.

    Dat weet Harm, en daarom post ie z'n dreigement, want als je argumenten op zijn resteert dreigen.
    Blaffende honden bijten niet (zien jullie hoe ik 'm subtiel probeer zo gek te krijgen aangifte te doen?).

    Nou Harm, werk aan de winkel jongen, gas op de lollie, gáán met die dagvaardingen!
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links