Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stop met prijsschieten banken

Geloof me of niet (dat laatste kan ik mij na mijn 1 april-ABN Amro-column goed voorstellen), maar ik wil enige nuance in het bankenbonusdebat aanbrengen. Eigenlijk in de gehele discussie over het aanzien van de financiële sector.

Populistische oneliners over banken en bestuurdersbeloningen gaan er even gemakkelijk in als de score van een tweederangs spits voor open doel. Vooral de politiek durft geen genuanceerde positie in te nemen uit angst electoraal te worden vermorzeld.

Nu ga ik niet de stelling verdedigen dat alles koek en ei is in de financiële sector en dat er niets op de bankbeloningen valt aan te merken. Dat de sector grote fouten heeft gemaakt is evident. Nu is het maken van grote fouten geen exclusief fenomeen voor de financiële sector.

Geen liefdadigheidsinstellingen

Echter, de gevolgen zijn wel groot (geweest). Zo groot, dat de overheid, nee dat klinkt niet sterk genoeg, de belastingbetaler de banken heeft moeten redden. En dan past toch geen onverantwoord hoge beloning van het (mis)management, is de veel gehoorde wijsheid.

Banken moeten niet alleen de top soberder belonen, maar bovenal de klant meer centraal stellen, is een andere veel gehoorde opinie. De klant centraal stellen, ik huiver van dat soort holle clichés. Maar het kan erger.

Merel van Vroonhoven, de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), wil dat de sector meer "verbinding met de samenleving" zoekt. Goedkope oordelen over banken en bestuurders, nietszeggende frasen over centrale klanten en het voeren van verbindend beleid als zouden financiële ondernemingen moeten worden omgevormd tot maatschappelijke en/of liefdadige instellingen.

Toegevoegde waarde

Laten we nu gewoon nuchter naar de sector kijken en ook in die trant oordelen. Ten eerste over de grote fouten die in het verleden zijn gemaakt. Dat is zeker gebeurd, maar niet alleen met de banken als verantwoordelijken.

Toezichthouders, de politiek, de belegger en de financiële consument treffen ook blaam. Maar daar gaat het mij nu niet eens om. Door voortdurend te focussen op de ongelukkige kredietcrisis, vergeten we dat de financiële sector ook een enorme toegevoegde waarde heeft gekend en die moet behouden of opnieuw verkrijgen.

De westerse samenleving heeft mede zo een enorm welvaartsniveau gekregen door de aanwezigheid van een goed ontwikkelde, geavanceerde financiële sector. Welvaart wordt niet gecreëerd door banken die braaf de ouderwetse nutsfunctie vervullen.

Andere kant medaille

Juist instellingen die veel meer risico namen, zorgden voor financiering van activiteiten die een gewone bank niet voor zijn rekening zou nemen. Kijk naar de klachten van het MKB dat de banken geen leningen meer willen verstrekken.

Dat is het gevolg van het feit dat banken niet anders meer doen dan risicoloos hun nutsfunctie vervullen. In alle decennia voor de kredietcrisis heeft de meer riskante financieringsconstructies mede voor de grote welvaart gezorgd.

Die kant van de medaille moet kennelijk uit de geschiedenisboekjes worden gewist. Dat is jammer,want het betekent dat we nu te ver doorslaan in de verkeerde richting. Een samenleving met alleen nog maar ambtelijke risicomijdende nutsbanken, helpt ons echt niet vooruit.

Leuk of niet

Dan die beloningen. Banken beweren dat ze hoge beloningen moeten betalen om goede mensen aan te trekken. In koor lijken de tegenstanders van deze beloningen personeels- en arbeidsdeskundigen. Zij weten kennelijk dat een hoge beloning helemaal niet nodig is.

Ik betwijfel dat ten zeerste en denk dat in zijn algemeenheid topmensen alleen voor topsalarissen binnengehaald kunnen worden. Of we dit nu leuk vinden of niet. Ik heb sterk het vermoeden dat andere motieven een rol spelen in de strijd tegen hoge salarissen.

Zoals de FNV, die kennelijk niet in staat is voor zijn eigen achterban goede cao's te bedingen. De nieuwe succesformule van de bond is dan maar om de topbeloningen omlaag te krijgen. De roep, vooral vanuit de politiek, de topsalarissen van banken in staatshanden sterk te matigen is zelfs bizar.

Wel topbestuur

ABN Amro is minstens vijftien miljard euro waard en het bezit van ons allemaal. Ik wil dat de bank juist een topbestuur krijgt, die de meeste waarde voor de overheid als aandeelhouder (de belastingbetaler dus!) kan creëren. Als daar een topsalaris bij hoort, soit.

Een paar ton besparen ten koste van mogelijk vele miljarden minder waarde is een extreem penny wise, pound foolish standpunt. Over het centraal stellen van de klant en het zoeken naar verbindingen kan ik kort zijn.

Financiële instellingen moeten gewoon producten leveren waar u en ik in geïnteresseerd zijn. Dat moet niet worden afgedwongen of ingevuld door politiek of toezichthouders in morele oproepen, maar door efficiënte en goede regelgeving.

Gewone bedrijven

Regelgeving die het veel makkelijker maakt dat buitenlandse banken zich hier vestigen, zodat de concurrentie toeneemt. Regelgeving die ervoor zorgt dat de bank zijn producten helder en goed uitlegt. En regelgeving die banken die zich daar niet aan houden, keihard worden aanpakt. Zo simpel is dat.

Daarnaast moet natuurlijk ook de financiële consumenten hun verantwoordelijkheid nemen en zich verdiepen in de producten die zij willen aanschaffen. En eerlijk is eerlijk, daarover zei Van Vroonhoven wél behartigenswaardige woorden.

"Zwart wit gesteld" gaf zij aan dat klanten zich niet verdiepen in financiële producten en dat op deze manier nooit voldoende tegengas aan de banken kan worden geven. Uitstekend gezegd!

Financiële instellingen zijn gewone bedrijven, die tegenwoordig failliet kunnen gaan ten koste van aandeelhouders, achtergestelde leninghouders, obligatiehouders en spaarders. De belastingbetaler zal in de toekomst nagenoeg zeker buiten schot blijven.

Laten we dan ook ophouden met goedkoop prijsschieten op de financiële sector.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hellaas 16 april 2015 11:08
    LOL...Welke topmensen???...Zonder enige vorm van verantwoordelijkheid geld binnenharken en als het fout gaat gewoon naar een ander bedrijf vertrekken...Ik hoop dat ze volgende keer gewoon onderuit glijden en dat het geld onder de belastingbetalers wordt verdeeld...zakkenvullende graaiers...
  2. [verwijderd] 16 april 2015 11:24
    Betse Marcel: hoe veel verdien jij eigenlijk?

    zo lang de topverdieners bij banken slechts een loondienstverband hebben en hun (pensioen)vermogen niet riskeren, verdienen ze geen hoog salaris te verdienen.

    vergelijk ze maar met specialisten in een ziekenhuis: vast werk, geen risiko op faillissement.

    die bankiers weten niet wat een gewone ondernemer moet doen om €100.000 te verdienen. laat staan 700.000. Die ondernemers zijn er niet veel....

    De bankiers hebben van ons allemaal het privilege gekregen met ons geld te mogen spelen, Voor ONZE meerdere eer en glorie. Hun salaris wordt voornamelijk mogelijk door de absoluut lage rentestand. Niet door hun briljante geest.

    Ik zie het als een privilege dat je mag werken bij een M&A afdeling. eigenlijk zou je een licentie moeten kopen om op die afdeling te mogen werken. zoals een piloot eerst tonnen moet investeren in zijn opleiding om daarna wat terug te verdienen (hopelijk) of macaber: zoals een bootvluchteling de onzekere reis maakt in de hoop het geld terug te kunnnen geven aan zijn familie.

    bankiers doen gewoon'hun ding', zoal ik het mijne.
    gewoon doen. dan doen ze al gek genoeg.

  3. [verwijderd] 16 april 2015 11:43
    Gelijk heb je. Om miljarden binnen te slepen moet je van goede huize komen. Maar goed kennelijk calculeert 2ekamer een miljarden verkies in. De 2ekamer kijkt het liefst de andere kant op naar ene Messi. De huidige situatie is anders toen men het recht op bonus claimde van staatsgelden. Ik neem aan dat de huidige top niet dezelfde is als die van destijds.
  4. [verwijderd] 16 april 2015 11:54
    Marcel, ik vind het moedig van je dat je een lans breekt om het bashen van de topsalarissen in de fin. wereld tegen te gaan. Moedig,..maar ook dom. Net zo dom als jij het vindt dat we de beloning teveel inperken , zo dom vind ik het dat de top weer sprongen vooruit gaat en het plebs op de nullijn wordt gezet of moet inleveren. In dat kader ben ik het helemaal met de vakbonden eens. Onderin geen kruimels ? Dan bovenin ook geen taart ! Het voelt of de bonus van de top mogelijk wordt gemaakt door het inleveren van het CAO-personeel.
    Een extra beloning of bonus zou eigenlijk pas na enkele jaren uitgekeerd mogen worden, als het bedrijf over bewezen periode ook echt vooruit is gegaan. Nu hebben we teveel gevalletjes gehad, waarbij de cijfers dermate opgeleukt waren, en de daarop tonnen al uitgedeeld waren. Als dan later bleek, dat het om onbehoorlijk bestuur of fraude ging, waren de vogels met het geld al gevlogen.
    En als je al the American Way op wilt met flinke bonussen, dan moet je ook de andere kant meepakken, en zeggen dat hun (veel hardere) rechtspraak hier ook moet gelden, tav malversaties en gesjoemel. Hoe ze het hier doen, doen ze het,...maar ik geloof niet dat er 1 topbestuurder hier veroordeeld is. En toch was er heel wat mis, bij Ahold, KPN, SNS, Getronics, Landis, Imtech,...ach de lijst is zo lang.
  5. [verwijderd] 16 april 2015 12:14
    Ja het verschil tussen de top en de bankmedewerker op de werkvloer is te hoog geworden. Het invoeren van variabele beloning in de financiële wereld een flop. Niet omdat variabel belonen per definitie verkeerd is, maar omdat er verkeerde doelen zijn nagestreefd. Momenteel wordt in de financiële wereld de klant absoluut niet centraal gesteld; het naleven van de soms absurde regels wel. En daar is de club van Merel van Vroonhoven mede debet aan. Nog steeds zijn er simpele zielen die denken dat een cultuur door regels veranderd kan worden. Nou vergeet het maar. Bankmedewerkers bij wie integriteit hoog in het vaandel stond, verlaten het wereldje vanwege soms niet meer uit te leggen regelgeving.
  6. forum rang 7 handyman6 16 april 2015 12:30
    Hoezo ,topbestuurders? Het enige waar "jouw" topbestuurders echt "goed" in zijn ,is nu juist het tegenhouden van dergelijke regels om met duidelijke produkten op de markt te komen.Laat staan dat er bij woekerpolissen ook maar iemand wordt gestraft.

    Er wordt zo overduidelijk met 2 maten gemeten als het om reguleren van Banken en andere Multi's gaat tov gewone ondernemers ,dat het niet mooi meer is.
    Welke multi's betalen er eigenlijk nog belasting ergens?

    Incourant verwoordt het goed:geen kruimels beneden,geen taart boven.Da's anno 2015.

    Maar de HH topbestuurders willen Altijd taart,fouten gemaakt of niet ,want dat vinden ze hun goed recht,ze spelen immers, van oudsher in een andere Liga.

    Tijd dat de HH ook eens emanciperen en de tering naar de nering zetten:hun 19de eeuwse Heren-van-standmentaliteit is echt achterhaald!
    Pure luiheid ,omdat ze nog steeds de macht denken te hebben en dus lekker vanuit die ivoren toren hun gang kunnen blijven gaan.
    Personeel van ABN heeft pas een klein vuistje gemaakt en dat hielp...pas maar op!

    Grh6
  7. Humans R underrated 16 april 2015 12:39
    Uitstekende column.

    Ik word echt kotsmisselijk van de eindeloze rij politici die een wit voetje bij het electoraat probeert te halen door hun ongenoegen te uiten over die loonsverhoging. Ze vallen over elkaar heen met hyperbole onderbuiks uitspraken, blegh, ranzige populisten: nos.nl/artikel/2029198-abn-amro-top-i...
    Het enige wat ze uiten is economisch onbesef.
    Wanneer commissarissen zich uiten dat ze "zich zorgen maken dat ze zonder loonsverhoging geen goed personeel kunnen aantrekken." Is er niet één die denkt: laat ik eens uitzoeken of dat echt een probleem is. Nee, al die populisten hebben hun oordeel al klaar en zitten verlekkerd te wachten tot ze wat bitesized televisie quotes er uit kunnen brokken zodat ze wat stemmetjes kunnen winnen.
  8. [verwijderd] 16 april 2015 13:48
    quote:

    humansRunderrated schreef op 16 april 2015 12:39:

    Uitstekende column.

    Ik word echt kotsmisselijk van de eindeloze rij politici die een wit voetje bij het electoraat probeert te halen door hun ongenoegen te uiten over die loonsverhoging. Ze vallen over elkaar heen met hyperbole onderbuiks uitspraken, blegh, ranzige populisten: nos.nl/artikel/2029198-abn-amro-top-i...
    Het enige wat ze uiten is economisch onbesef.
    Wanneer commissarissen zich uiten dat ze "zich zorgen maken dat ze zonder loonsverhoging geen goed personeel kunnen aantrekken." Is er niet één die denkt: laat ik eens uitzoeken of dat echt een probleem is. Nee, al die populisten hebben hun oordeel al klaar en zitten verlekkerd te wachten tot ze wat bitesized televisie quotes er uit kunnen brokken zodat ze wat stemmetjes kunnen winnen.
    Je bent niet de enige die de neiging krijgt tot vomeren!
  9. Da Freeze 16 april 2015 14:03
    "Zwart wit gesteld" gaf zij aan dat klanten zich niet verdiepen in financiële producten en dat op deze manier nooit voldoende tegengas aan de banken kan worden geven. Uitstekend gezegd!

    Klopt helemaal, maar dat geldt voor de meeste mensen ook bij aanschaf van een huis, TV, verzekering, internetabbonement etc. De "mens" is vrij simpel. Je koopt iets waarvan je verwacht dat het werkt, zonder kleine lettertjes.
    Toch zijn er organisaties die meer kleine lettertjes hebben dan andere, en banken staan erom bekend de kleine lettertjes zelfs aan te passen of te wijzigen gedurende de contractperiode. Hoe vaak gebeurt dat in de andere sectoren?
  10. forum rang 5 theo1 16 april 2015 14:21
    quote:

    Incourant schreef op 16 april 2015 11:54:

    [...]
    En als je al the American Way op wilt met flinke bonussen, dan moet je ook de andere kant meepakken, en zeggen dat hun (veel hardere) rechtspraak hier ook moet gelden, tav malversaties en gesjoemel. Hoe ze het hier doen, doen ze het,...maar ik geloof niet dat er 1 topbestuurder hier veroordeeld is. En toch was er heel wat mis, bij Ahold, KPN, SNS, Getronics, Landis, Imtech,...ach de lijst is zo lang.

    Daar zou ik wel voor zijn. Hoge salarissen en bonussen OK, maar als je dan de zaak besodemietert, ook voor tientallen jaren de bak in. Geldt trouwens niet alleen voor bankiers, maar voor alle bedrijfsbestuurders. Die van Imtech verdienden ook een zware straf, al is het maar voor criminele nalatigheid. Een CEO moet weten wat er in zijn bedrijf omgaat. Dat is zijn werk. Onwetendheid zou ook strafbaar moeten zijn, anders is de verdedinging op onwetendheid wel heel erg gemakkelijk.

    Edit: btw, Cees vd Hoeven van ahold is veroordeeld. Tot een boete van een paar duizend euro. Daarna ging hij doodleuk aan de slag voor Marcel Boekhoorn. Om dat soort rechtspraak lacht iedere frauderende CEO zich natuurlijk helemaal ziek.
  11. deschaker 16 april 2015 14:36
    We moeten af van het beleid dat we banken maar redden wanneer ze in de problemen zitten. Laat ze maar omvallen. Wanneer we dat doen zal ik ook niet zanikken over het beloningsbeleid. Tot die tijd moeten die semi-ambtenaren gewoon bepaalde normen en waarden hanteren die passen bij onze maatschappij.
  12. WollyBolly 16 april 2015 14:59
    `De belastingbetaler zal in de toekomst nagenoeg zeker buiten schot blijven.` Dus als Rabo of ING binnenkort om zou dreigen te vallen, dan wordt niet meer door de overheid ingegrepen? Dat lijkt me sterk.

    Zolang het betalingsverkeer in handen is van risicovolle financiële instellingen, blijft dat ook zo. Daar gaat in NL en EU ook niets aan veranderen, omdat de macht van de banken veel groter is dan die van de politiek.
  13. forum rang 5 theo1 16 april 2015 15:15
    quote:

    deschaker schreef op 16 april 2015 14:36:

    We moeten af van het beleid dat we banken maar redden wanneer ze in de problemen zitten. Laat ze maar omvallen. Wanneer we dat doen zal ik ook niet zanikken over het beloningsbeleid. Tot die tijd moeten die semi-ambtenaren gewoon bepaalde normen en waarden hanteren die passen bij onze maatschappij.
    Ik wil je nog wel eens horen als dat gebeurt en de pinautomaat accepteert je pasje niet meer, je kan niet meer bij je spaargeld, de curator verkoopt je hypotheek aan het meestbiedende hedgefund (met bijbehorende agressieve incassomethoden) enzovoort.
  14. Da Freeze 16 april 2015 15:44
    quote:

    deschaker schreef op 16 april 2015 14:36:

    We moeten af van het beleid dat we banken maar redden wanneer ze in de problemen zitten. Laat ze maar omvallen. Wanneer we dat doen zal ik ook niet zanikken over het beloningsbeleid. Tot die tijd moeten die semi-ambtenaren gewoon bepaalde normen en waarden hanteren die passen bij onze maatschappij.
    Dat is dus precies waar de schoen wringt en Marcel aan voorbij gaat. Elk bedrijf dat het verkloot gaat failliet. Alleen als een bank het verkloot, komt er een belastinginjectie om de tent draaiend te houden. Het argument is dan dat het maatschappelijk belang heel groot is.

    Maar dat is m.i. nogal subjectief. Zie bijvoorbeeld het topic www.iex.nl/Forum/Topic/1319100/Koffie... Argumenten voldoende waarbij je heel anders tegen het "nut" van de hedendaags bank gaat kijken.
  15. deschaker 16 april 2015 15:54
    quote:

    theo1 schreef op 16 april 2015 15:15:

    [...]
    Ik wil je nog wel eens horen als dat gebeurt en de pinautomaat accepteert je pasje niet meer, je kan niet meer bij je spaargeld, de curator verkoopt je hypotheek aan het meestbiedende hedgefund (met bijbehorende agressieve incassomethoden) enzovoort.
    Dan snap je blijkbaar niets van het bankenstelsel... DSB bank hypotheekhouders zijn hun huis uitgekieperd? Zijn allemaal failliet verklaard...

    Wel nadenken voordat je iets roept ;-)
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links