Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obam's ommezwaai

Fortis Obam is terug aan de top. Met een rendement van 18,6% in de laatste zes maanden van 2003 behoorde het tot de uitblinkers van wereldwijd beleggende fondsen. Dat was in het verleden vaker zo, maar in de afgelopen tijd waren er mindere periodes.

Veel, zo niet alles, van die comeback komt op naam van de eigenzinnige fondsbeheerder Rolf Stout, die er om bekend staat dat hij meer dan zijn concurrenten afwijkt van de index.

Vorig jaar leverde dat een mooie outperformance op (6,8%), maar in 2001 en 2002 bleef Obam 2,4% en 1,7% achter op de MSCI World Index. Voor het fonds was dat geen reden dichter tegen de index aan te schurken. "Beleggers betalen voor onze visie, niet voor een indexfonds," stelt Stout.

Weg van de index
Het karakter van het fonds is sinds 2000 pragmatischer geworden, vertelt hij. De traditionele stijl, een buy and hold-strategie waarbij met name in defensieve sectoren werd belegd, is aangevuld met een meer op actuele zaken inspelend beleid. Daarbij houdt Stout drie thema’s nauwlettend in de gaten:

  • Geografische (be)wegingen,
  • Sectorontwikkelingen,
  • Fallen angels

    De oude strategie is nog altijd de kern van de portefeuille. De dertig grootste posities zijn goed voor 50% tot 60% van de posities. Het overige deel bestaat uit circa 150 fondsen, die onder één van de drie bovenstaande thema’s vallen. Daarbij gaat Stout niet voor de korte trade. Hij gaat zijn posities steeds voor twee tot vijf jaar aan.

    De koerswijziging was noodzakelijk, omdat de beurswereld aan verandering onderhevig is. Was KPN altijd een defensieve waarde, de laatste jaren is het plotseling een speculatief aandeel geworden, terwijl het momenteel weer defensieve kwaliteiten wordt toebedacht. Unilever en Koninklijke Olie kunnen ook niet meer jarenlang op de plank liggen.

    Rood: AEX
    Blauw: Fortis Obam

    Pro China
    De afwijkingen ten opzichte van de MSCI World Index in de huidige portefeuille liegen er niet om. Enkele opvallende feiten:

  • 16% overweging in Nederland,
  • 12% overweging in het verre oosten,
  • 5% onderweging in Japan,
  • 5% onderweging in de VS.

    Sectoren:

  • 6,2% onderweging in energie,
  • 5,5% overweging in financials.

    Stout kijkt scherp naar China op het moment. Indirect ook, want landen als Thailand en Hong Kong profiteren van de Chinese bloei. Omdat China door de jaarlijkse economische groei van circa 8% grondstoffen verslindt, kan ook die sector goede tijden tegemoet gaan. In de energiesector ziet Stout weinig heil, in tegenstelling tot Robeco-collega Mark Glazener.

    "Er is geen langetermijngroei zichtbaar. De sector heeft vooral defensieve waarde en levert een outperformance op in dalende markten." Voor de utility-sector geldt volgens Stout hetzelfde. Positief is hij over de financials, met name in Nederland. "Hier vormen zij een warrant op de ontwikkeling van de aandelenmarkt. Bovendien zijn ze goedkoop."

    Opkrabbelende engelen
    De financiële sector heeft daarom een overweging van 5,5% in de portefeuille ten opzichte van de MSCI. Stout is verder op zoek naar de fallen angels. Die moeten echter een dusdanig opwaarts potentieel én een goede marktpositie hebben, dat de onderliggende waarde eruit kan komen, zodra de problemen worden aangepakt.

    "Veel van die fondsen worden puur op sentiment afgestraft, als gevolg van een specifiek probleem. Als ze dat echter oplossen, dan zijn het aantrekkelijke fondsen, die niemand durft op te rapen." Stout doet dat wel. In 2000 pikte hij KPN op, in maart 2003 Numico, Ahold en Aegon.

    Vooral rond emissies, als van Ahold en Hagemeyer en reddingsacties als bij Getronics, is Stout alert. "Bij de aankondiging van een emissie dumpen hedge funds hun aandelen, om ze later terug te kopen. Daar speel ik op in." Stout is gematigd positief over de aandelenmarkt. Het aanhoudende economische herstel leidt volgens hem tot betere winstontwikkeling.

    Leuke kansen
    Europa blijft daarbij in het eerste halfjaar achter. Vooral over nieuwe, veelbelovende, markten, met name in het verre oosten, is Stout positief. De AEX kan een outperformance tegemoet zien, vanwege de zware weging van de financials. De scherpste daling van de dollar is achter de rug en een grote rentestijging in de VS zit nog niet in het vat.

    Het Zwitserse ABB biedt nog altijd kansen, denkt Stout. Het aandeel is al hard opgelopen, nadat het eigen vermogen door een emissie versterkt werd. De schuldenlast is sterk gereduceerd en er lijkt een oplossing voor Amerikaanse asbestclaims in het verschiet. ABB moet door de goede marktpositie optimaal profiteren van de aantrekkende investeringsvraag.

    Een exotische belegging is Neptune Oriental Lines, genoteerd aan de beurs van Singapore. De rederij profiteert van volumes en marges in de containervaart. Bovendien blijft er een capaciteitsgebrek tot 2006, wat leidt tot hogere tarieven. Meer dan bijvoorbeeld Nedlloyd, kan Neptune profiteren, omdat die er vooral zijn op de trajecten Azië-Europa en Azië-VS.

    * Fortis Obam heeft momenteel, speculerend op een stijging van de aandelenbeurzen, een leverage (hefboomeffect) van 2,6%.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter van Kleef, is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

  • Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter van Kleef

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

    Meer over Peter van Kleef

    Recente artikelen van Peter van Kleef

    1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
    2. dec '14 85% underperformers blabla 5
    3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links