Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: April correctiemaand?

De zone bij 495 – 496 wordt een steeds krachtigere weerstandszone. Ook gisteren testte de AEX deze zone opnieuw. Dit is de derde achtereenvolgende dag dat deze weerstandszone intraday werd getest. Hiermee lijkt de eerste duidelijke lagere top steeds meer vorm te krijgen.

De top in de AEX werd ondertussen alweer ruim anderhalve week geleden gevormd bij 500,65. Destijds was er ongeveer een week sprake van een zijwaartse fase tussen de 495 en de 500,65. De belangrijkste wapenfeiten waren de vorming van een dark cloud cover toppatroon in de daggrafiek en de doorbraak door de stijgende bodemlijn.

Deze oplopende steunlijn startte bij de bodem van februari (zone 446,45 – 447,25). In de weken daarvoor waren al vermoeidheidsverschijnselen te zien in de daggrafiek.

 

Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Veelvoud aan toppatronen

De AEX wist namelijk niet meer de bovenkant van dit stijgende zeer steile kortetermijntrendkanaal te bereiken. Opvallend is dat een veelvoud aan toppatronen is gevormd in de AEX. Bij 500,65 werd een dark cloud cover gevormd.

De vorming van de lagere top deze week (zone 495 – 496) werd gevormd door een bearish engulfing. Als we kijken naar de logaritmische weekgrafiek dan werd bij de jaartop een dubbel toppatroon gevormd. Er kwam zowel een tweezers top als een betrouwbare bearish engulfing op de borden te staan.

Hiermee lijkt de start van een correctieve beweging een feit te zijn. Pas een structurele doorbraak door de jaartop van 500,65 zorgt ervoor dat een verdere correctieve beweging geen doorgang zal vinden.

2009 laatste keer

De eerst correctie van dit jaar vond plaats in de eerste week van januari. Destijds werd een bodem gevormd bij 406, net onder mijn toenmalige doel van 409. Vanaf deze bodem is de AEX tot recentelijk ongeveer 95 punten opgelopen.

Begin februari vond nog een zeer smalle consolidatiefase plaats en de enige minicorrectie tijdens deze zeer krachtige stijging was in de afgelopen week, een daling van 20 punten, ofwel 4%.

Een dergelijke krachtige opgaande beweging in zeer korte tijd zagen we eerder alleen in 2009, het startpunt van de huidige langetermijnbullmarkt. Als we echter kijken naar de afstand van de koers tot aan het 200-daags gemiddelde (gefilterde koersbeweging) dan is de afstand de afgelopen jaren nog nooit zo groot geweest.

April correctiemaand

Dit is een signaal dat het elastiek zeer strak staat gespannen en de kans op een forsere correctie groot is. Deze afstand was recentelijk 75 punten. Normaal gesproken is de kans al zeer groot dat een tegenreactie plaatsvindt als deze afstand ongeveer 10% bedraagt.

Het is echter onmogelijk om het precieze omkeermoment vanuit deze informatie te halen. Het is nu wachten op een vervolgbeweging naar lagere niveaus. April kan de correctiemaand worden voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.

Pas na een correctie verwacht ik over enige tijd een vervolg tot ruim boven de 500 punten. Mijn jaardoel heb ik enige tijd geleden verhoogd van 495 naar 564. Dit kwam door de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend boven de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de weekgrafiek.

Kortstondig steun

Dit niveau lag destijds bij 474. Steunpunten liggen bij de recente bodem van 481. Daaronder liggen nog punten bij 478,80 en het 50-daags gemiddelde van 475. Toch verwacht ik dat deze niveaus slechts kortstondig steun zullen bieden.

Als richtpunten voor een terugval houd ik de Fibonacci-retracementniveaus aan vanaf de decemberbodem (389). De eerste niveaus zijn te vinden bij 458 en 446, gelijk aan de buitengrenzen van de eerdere consolidatiezone (begin februari).

Boven de 495 – 496 lijkt een bredere en langer durende consolidatie/topvorming te ontstaan.

Nikkei & STOXX 

Andere indices die ook een lagere top hebben gevormd zijn onder andere de S&P 500 en de STOXX Europe 600. Deze brede Europese index brak ook al eerder door zijn scherp stijgende bodemlijn.

 

 

Daggrafiek AEX Index

Klik op de grafiek voor een grote versie

In de afgelopen dagen brak ook de Nikkei door zijn stijgende kortetermijnbodemlijn en lijkt daarmee een correctiefase te zijn ingegaan.

Kortom de verzwakkingen worden internationaal steeds breder gedragen. Als laatste wil ik u allen nog zeer fijne paasdagen wensen. De beurs is de komende dagen dicht en ik zal mij dinsdag weer melden.

 

Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

717 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. One_Million_Euro_Man 2 april 2015 08:56
    Goeie morgen allemaal!

    AEX:

    Voor long-gangers "De HAMMER van 26/3 is nog geldig. Onder 485 en 480 oppassen!!!".

    Voor de shorters "De SHOOTINGSTAR van 22/3 is nog geldig en er is een lagere TOP gezet op 31/3. Boven 495,50 wordt mijn SL geraakt :-)".

    Succes!

    +DISCLAIMER
  2. [verwijderd] 2 april 2015 09:15
    quote:

    'd Aandelen schreef op 2 april 2015 09:01:

    [...]

    Ook goedemorgen,

    weer terug uit India en hoe was het daar?

    `

    Erg zware trip Daan, wij komen er inmiddels al 12 jaar, elk jaar 2 maanden wij zijn beide 5a6 kg afgevallen,
    dus we hebben geen kont meer :) Wij hebben 1 maand wat geholpen bij een tribalschool in de afgelegen bastargebieden in chharttisgarth ,wat wij ieder jaar doen. en verder wat rondgetrokken met de rugzak met de plaatselijke transport [ lokale bussen]
    groetjes.
  3. forum rang 4 ONN 2 april 2015 09:23
    quote:

    shorter6 schreef op 2 april 2015 09:01:

    nee, mei correctiemaand
    Voor de Aex is de meimaand er 1 met veel ex-dividenden. Dat zit dan vast in de tas :)

    Maar corrigeren ? Ik zie het voorlopig nauwelijks gebeuren. Op de dag genoeg vola maar per saldo (nu) nog een grote beweging ? Ik hou het nog steeds op een smalle tradingrange 480-500 tot in de zomer.
717 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links