Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bod op Roto Smeets

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
| Omlaag ↓
 1. lovelyrita 31 maart 2015 09:33
  Schandalig laag bod van 4 pleuro op bijna de alltime-low. Intrinsieke waarde is meer dan het dubbele en vooruitzichten door CEO zijn gematigd optimistisch, uitgesproken door een CEO die tot voor vandaag zeer voorzichtig was in zijn uityspraken. Ik vrees dat de grootaandeelhouders er met pakweg 5 euro mee vandoor gaan.
 2. lovelyrita 31 maart 2015 11:08
  Ik ben er wat verder ingedoken.
  Voor de chronologie:
  Op 17 maart zou RSG NV met jaarresultaten 2014 komen.
  Op 16 maart wordt aangekondigd dat deze pas 31 maart 2015 zullen worden gegeven wegens een belangrijke verkoop van onroerend goed na balansdatum welke van invloed is op financieringssituatie.
  Vandaag 31 maart wordt ih jaarverslag 1 zinnetje ad verkoop vh onroerend goed gewijd zonder financiele details noch beschrijving vd invloed op de financieringssituatie.
  Wel wordt vermeld dat op 13 maart de financieringsfaciliteit met ABN is verlengd en tevens met ING alleen hier wordt geen datum genoemd (waarom niet?). Een deel vd verkoop vh vastgoed (16mrt) wordt gebruikt om de schuld aan ING af te lossen. Goed om te vermelden is dat ING volgens hun eigen website grootaandeelhouder is voor 12,12%^.

  Tevens wordt aangekondigd dat 6 grootaandeelhouders (op 30 maart!) een bod op RSG BV doen welke voor de aandeelhouders RSG NV 4 euro waard is. Tot mijn verbazing zit ING daar niet bij, maar wel Parcom Capital BV welke overigens niet als substantiele aandeelhouder bij AFM vermeld staat.
  Mijn vermoeden is dat Parcom de aandelen van ING heeft overgnomen om eventuele schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Het bestuur van RSG wist natuurlijk al geruime tijd vh voornemen van het consortium.

  Ik ga het scherp in de gaten houden.
 3. forum rang 4 Ron Kerstens 31 maart 2015 11:45
  In mrt 2008 werd er een indicatieve bieding gedaan van 40 euro, in sept 2010 was er sprake van 14 euro en nu in mrt 2015 volgt er een zgn bod van 4 euro.

  Misschien toch maar snel aanbieden, over een paar jaar bieden ze 1 euro.

  Het verloop van die biedingen geeft overigens goed weer dat het uitbrengen van een bod meestal gewoon een slag in de lucht is :-)
 4. forum rang 4 theo1 31 maart 2015 12:51
  Het probleem is denk ik dat mensen bij het beoordelen van die biedingen op Roto Smeets, te veel kijken naar de boekwaarde. Daarover heb ik in het verleden al eens een discussie gehad met Peter (ffff).

  Roto Smeets is een drukkerijgroep. Dus op de balans staat een grote post materiële activa die bestaat uit drukpersen. Maar de drukkerij-industrie heeft al vele jaren last van overcapaciteit en krimpt nog steeds. Hoeveel gaat een tweedehands drukpers echt opbrengen in deze markt? Moeten die activa niet eens een keer flink worden afgeboekt?

  Volgens mij moet je een bedrijf als Roto Smeets niet beoordelen op boekwaarde, want dan loop je een levensgroot risico om veel te hoog uit te komen. Het lijkt mij verstandiger om te kijken naar cashflow en vooruitzichten, er rekening mee houdend dat het een krimpende markt is.
 5. lovelyrita 31 maart 2015 13:09
  quote:

  theo1 schreef op 31 maart 2015 12:51:


  ...

  Roto Smeets is een drukkerijgroep. Dus op de balans staat een grote post materiële activa die bestaat uit drukpersen. Maar de drukkerij-industrie heeft al vele jaren last van overcapaciteit en krimpt nog steeds. Hoeveel gaat een tweedehands drukpers echt opbrengen in deze markt? Moeten die activa niet eens een keer flink worden afgeboekt?
  ...


  Wat denk je dat er afgelopen jaren is gebeurd? De activa waar jij het over hebt staan voor nog 22 mio op de balans (aanschafwaarde 401 mio).
 6. lovelyrita 31 maart 2015 13:16
  quote:

  theo1 schreef op 31 maart 2015 12:51:


  ...

  Volgens mij moet je een bedrijf als Roto Smeets niet beoordelen op boekwaarde, want dan loop je een levensgroot risico om veel te hoog uit te komen. Het lijkt mij verstandiger om te kijken naar cashflow en vooruitzichten, er rekening mee houdend dat het een krimpende markt is.


  Wat je schrijft zou 7 jaar terug geklopt hebben. Sindsdien heeft RSG niet anders gedaan dan versneld af te schrijven op haar materiele vaste activa. Nu kan er weinig meer af en kun je JUIST heel goed naar de boekwaarde kijken. Tel daarbij op dat QE alle vastgoed in waarde laat stijgen plus dat 2014 nog even een enorm verlies is genomen inclusief een belastinglatentie, die kennelijk veel te hoog was gewaardeerd en de grootaandeelhouders prikken het restant voor een schijntje binnen.
 7. forum rang 4 theo1 31 maart 2015 15:34
  OK, het is ook al jaren geleden (ik meende ten tijde van dat bod van €40), dat die discussie speelde. Jij zult er dus vast meer van weten dan ik. Ik ben zelf meer van investeren in een lopend bedrijf dan van de asset-plays en als lopend bedrijf kan ik Roto Smeets niet interessant vinden. Maar ik raad je aan om in gedachten te houden wat Ron Kerstens opmerkte: er was al eerder sprake van een bod van €40 en dat werd belachelijk laag gevonden. Later was er een bod van €14 en dat werd ook belachelijk laag gevonden. Nu gaat het over €4 en dat wordt nu belachelijk laag gevonden. Steeds op basis van boekwaarde. De grootaandeelhouders gaan echt geen cent te veel betalen. Ze hebben in het verleden bewezen dat als ze het niet goedkoop kunnen krijgen, dat ze dan gewoon weglopen en het jaren later opnieuw proberen voor een nog lagere prijs. Er is nog nooit een aanwijzing geweest van belangstelling van buitenaf. Je loopt het risico te blijven zitten met dood geld, in een bedrijf dat amper winstgevend blijft doormodderen. Wel onroerend goed en ijzer op de balans, maar geen geld verdienen. Maar dat is alleen maar mijn mening.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 april 2019 13:53
  Faillissement dreigt voor drukker van Donald Duck en IKEA-catalogus
  15 april 2019 13:43 Laatste update: 7 minuten geleden
  0

  Circle Media Group heeft uitstel van betaling aangevraagd voor dochteronderneming Roto Smeets, de drukkerij van veel grote Nederlandse tijdschriften zoals Elsevier, Libelle en ook de IKEA-catalogus.

  Circle Media wijt de financiële problemen aan de moeilijke omstandigheden in de Europese drukkerijsector. Roto Smeets heeft vestigingen in Deventer, Weert en Doetinchem.

  Roto Smeets telde in 2017 zo'n 700 medewerkers en zal tijdens het uitstel van betaling voorlopig nog doorgaan met de activiteiten. Er wordt onderzocht wat de eventuele mogelijkheden voor het bedrijf zijn.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte va...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerde instrumenten

 1. DGB Group N.V. 0,640 14:46
  -0,010
  -1,54%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare