Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De top is gezet

Tussen de top en de bodem van de AEX van deze week ligt een afstand van bijna 20 punten. Dit betekent een daling van ongeveer 4%, oftewel een minicorrectie. De AEX vormde een dubbele top rond de 500,65 en wist gisteren een intraday-bodem op de borden te zetten bij 480,96.

Alle seinen staan momenteel op rood en de kans op een diepere terugval of correctie in de komende weken is groot. Pas een duidelijke doorbraak door de jaartop van 500,65 betekent de afronding van deze terugval.

Een groot aantal aandelen die deel uitmaken van de AEX hebben na een zeer steile opgaande beweging hun meest scherp stijgende bodemlijn gebroken. Dit zijn duidelijke verzwakkingen in het kortetermijnbeeld.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Niets aan de hand

In het middellange en langetermijnbeeld is er echter niets aan de hand en zouden zij op zoek kunnen gaan naar een hogere middellangetermijnbodem. Aandelen die hun stijgende bodemlijn al braken zijn onder andere Akzo Nobel, Heineken, Unilever en Randstad.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


Een aandeel dat al een forse correctie onderging is bijvoorbeeld ASML. Het is snel gegaan in de afgelopen twee dagen.

Woensdag ondernam de AEX nog een poging om de jaartoppen te testen (bleef net onder de 500) en gisteren werd al de 480,96 bereikt.

Herstelbeweging

Dit gebeurde met een neerwaartse gap tussen de 487,50 en 490,90. Daarbij werd gisteren wel een grote doji-hammer gevormd. Vandaag kan een herstelbeweging worden ingezet om een deel van deze gap te sluiten.

Echter is een snel neerwaarts vervolg reëel zodra de gap voor een deel blijft openstaan. Het belangrijkste signaal dat een terugval werd gestart kwam uit de grafiek zelf.

De stijgende zeerkortetermijnbodemlijn werd gebroken. Deze startte bij de februaribodem van 447,25. Destijds was er sprake van een zijwaartse smalle consolidatiefase.

Genoeg waarschuwingen

Deze neerwaartse doorbraak vond maandag plaats. Hiervoor zagen we al de nodige vermoeidheidsverschijnselen in de AEX zelf. Zo werd al twee weken lang de bovenkant van het smalle en steile stijgende trendkanaal niet meer bereikt.

Ook werd een dark cloud cover en een dubbele top (net boven de 500) gevormd. In de weken daarvoor waren al genoeg waarschuwingssignalen gegeven.

Zo noteerden de technische indicatoren op hoogtepunten die we de afgelopen jaren niet meer hadden gezien. Daarna brak de RSI door zijn stijgende bodemlijn en vormde een patroon van lagere topjes (negatieve divergentie).

Te veel euforie

Gisteren klapte de RSI tot onder de 50-grens. De MACD vormde na een afvlakking, ongeveer twee weken geleden een neerwaartse crossing. Gisteren ontstond een versnelling en werd ook de stijgende bodemlijn gebroken.

Verder was de euforie onder beleggers tot zeer grote hoogten gestegen en was de afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde opgelopen naar een afstand die we ook de afgelopen jaren niet meer hadden gezien.

Deze waarschuwingssignalen geven echter niet het precieze omkeermoment aan en kunnen langer aanhouden dan verwacht. De eerste vraag is of de minicorrectie zal uitmonden in de tweede correctie van 2015.

Steunniveau's

Ik verwacht van wel. De volgende vraag is of er sprake zal zijn van een steile daling in een rechte lijn of dat er een dalend trendkanaal zal ontstaan. Dit is nog niet te beantwoorden.

Zodra de gap open blijft staan in de komende dagen, zal de neerwaartse druk richting de 481 weer snel kunnen toenemen in de komende week. Steunniveaus liggen bij 478,80 (bodem) en de zone 470 – 472,50.

In deze zone liggen een openstaande gap en het 50-daags gemiddelde. Als we richtpunten berekenen vanuit de Fibonacci-retracement-techniek dan bekijk ik deze vanaf de decemberbodem (dieptepunt 389).

Toppatrom afgerond

Het 38,2% ligt rond de 458 en het 50% ligt bij 446. Toevallig komen deze niveaus overeen met de buitengrenzen van de tijdelijke consolidatiefase die plaatsvond tussen eind januari en medio februari.

De opgaande langetermijntrend is volledig intact en een correctie zal juist moeten leiden tot een hogere middellangetermijnbodem die de aanzet zal zijn voor een beweging door de 500. De top lijkt voor de komende tijd in ieder geval wel te zijn gezet.

Een laatste punt dat ik u wil meegeven is het feit dat de kans groot is dat op de weekgrafiek vandaag een bearish engulfing (toppatroon over twee weken tijd) wordt afgerond.

 

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

441 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2015 09:02
    quote:

    JoostVLS schreef op 27 maart 2015 09:00:

    Bas: "Alle seinen staan momenteel op rood en de kans op een diepere terugval of correctie in de komende weken is groot".

    Ik zie dat niet.
    Vaak een 1- of 2 daagse felle daling en dan weer in sneltreinvaart up. Ik zit long en blijf long
    Ik snap jouw beredenering maar de technische factoren zijn tegen. Deze tonen idd dat een diepere correctie mogelijk is. Dat is normaliter net bij een 1- of 2 daagse felle daling.

    Maar tot op heden heb jij gelijk en liggen mijn ballen op de grill.
  2. [verwijderd] 27 maart 2015 09:19
    Beste Joost,

    Dagopties expireren tussen half 4 en 4 uur. Ik heb een maandoptie (call) gisteren gekocht en een dagcall 484 (op 482) omdat ik ervan overtuigd was dat we weer zouden gaan stijgen. De maandoptie staat nu op winst maar de dagoptie liep waardeloos af omdat vaak je doel wordt bereikt net nadat de optie waardeloos is afgelopen. Daarom zei ik dat ik die dagopties niet meer aanschaf. Als je daarnaast weet dat ik vele tientallen k's aandelen heb en gisterenmorgen een paar k had verloren en die gedurende de dag weer terug zag komen begrijp je nu dat mijn hoofdpijn daarvan verdween.
  3. Indeg00t 27 maart 2015 09:22
    quote:

    Kaaskopje schreef op 27 maart 2015 08:59:

    Goedemorgen allen,

    Mijn ballen liggen op de grill op dit moment. Het vuur staat aan. Hopelijk wordt deze niet verder opengedraait of duurt het te lang.
    heb mayo of vasaline staan, welke wil je. want die schoen opeten ligt weer wat verder weg
441 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links