Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volcker loves Draghi

Volcker loves Draghi

Het zijn van die dingen die je dan wijsneuzerig zegt op borrels en zo:

Weet je, al die EU-politici en centrale bankiers zijn geen partij voor Mario Draghi. Die man is op financieel en economisch terrein zoveel beter onderlegd, slimmer en uitgekookter dan de rest. Hij denkt tien keer zo snel.

Eerlijk gezegd houd ik hem zelf met Angela Merkel voor de ongekroonde (en ongekozen) echte leiders van Europa. Ik bedoel, komt Mark Rutte of François Hollande bij Draghi... Nou ja, u snapt het. Geen partij. Een paar weken terug verslikte een obligatiebelegger zich zelfs in zijn koffie:

Klaas Knot en Jens Weidmann? Laat me niet lachen, van die starre, ambtelijke denkers die niet in de buurt van Draghi's brille komen.

Pek, veren en hooivorken. Ze hebben allebei gemeen dat ze tijdens hun ambtsperiode drastische maatregelen tegen de heersende opinie in namen en niet populair waren. Paul Volcker was Fed-voorzitter van 1979 tot 1986 en maakte gehakt van de beruchte inflatie in de jaren zeventig.

Zeg maar stagflatie: wel geldontwaarding, maar geen groei. Hoe Volcker dat deed? Nou zó! Dat u even weet dat het gratis geld van deze eeuw niet normaal is of een recht is ofzo. Dit is net zo hard afknijpen, als de Fed de laatste jaren stimuleerde. 

 

 

Nummer 1, 2 én 6

De Fed deed toen precies het tegenovergestelde van wat ze de afgelopen jaren deed. The dollar is our currency and your problem, simpel. Hetzelfde geldt voor de ECB nu. Volcker is daarom misschien de meest verrassende supporter van president Draghi. Fortune citeert Volcker over Draghi.

Mario Draghi, as president of the European Central Bank, surely has one of the toughest and most significant jobs in the world. Growth and stability in the eurozone, and more broadly in the European Union, should be an anchor for the world economy.

But its weaker economies have floundered for years, and Europe has long lacked the political leadership to address their problems. Draghi, drawing on long experience in both government and business, has moved to fill that void.

Taking full advantage of the instruments available to the central bank and his personal powers of persuasion, he has carried out his own pledge to do “whatever it takes” to hold the eurozone together.

In dat artikel roept Fortune Draghi uit tot de op één na este leider ter wereld! Nummer één: Apple's Tim Cook. Voor wat het waard is, want nummer zes is Taylor Swift :-) Anyway, het is toch iets om over na te denken en eens flink out-of-the-box te denken.

De grote kudde

Het is bijna een wetmatigheid dat centralebankpresidenten die tijdens hun ambtsperiode populair waren achteraf knoeiers bleken. Hallo Alan Greenspan, die Fed-voorzitter was van 1987 tot 2006. Hij liet geld te lang te goedkoop en is nu vrijwel persona non grata.

Ik ben benieuwd, heel benieuwd hoe er ooit over vooral Ben Bernanke (Fed-voorzitter 2006-2014) en Draghi wordt geoordeeld. Want één scenario wordt zelden besproken: dat hun stimuleringsprogramma's van de afgelopen en de komende jaren wél werken en op lange termijn vruchten afwerpen.

Hoho, ik beweer niet dat het zo is, voor ik hier in de comments net zoveel tomaten naar mijn hoofd krijg als Bernanke en Draghi. Ik volg de markt alleen, ik voorspel haar nooit. Het kan alleen nooit kwaad tegen uw eigen (heilige) overtuigingen in te denken. Dat kan u veel geld schelen op de beurs.

Of anders gezegd, de grote kudde is tegen die stimuleringsprogramma's. Wilt u daar bij horen?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 maart 2015 19:15
    De kern van het probleem heeft de auteur afdoende verwoord in de zin “Hoho, ik beweer niet dat het zo is, voor ik hier in de comments net zoveel tomaten naar mijn hoofd krijg als Bernanke en Draghi.”.

    De bewering over de heren Bernanke en Draghi is goed voor de alles en iedereen verketterende tomatenindustrie in en buiten de eurozone, maar in de geschiedenis van de mensheid maakt het uiteraard niets uit hoe de koningen, keizers, generaals heten,

    wat uiteraard wèl interessant is voor de mensen die graag een koning, keizer of admiraal op een schild hijsen en onder het duurzame motto

    “Onze Popla gebruikende Koning, Keizer of Admiraal heeft, al dan niet in naam van al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte, annex permanent stuurse stuurgroep voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent boord voor het hoofd ,annex permanent verontwaardigd verongelijkte fanclub van de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor de kop met de beste god van de hele wereld, van boven de wijsheid in pacht gekregen,

    en is dan ook de beste Koning, Keizer of Admiraal van de hele wereld en de rest van de wereld begrijpt er niets van en kan het dan ook helemaal schudden”

    aan heldenvereringen doen, waar bibliotheken vol over zijn geschreven,

    maar om de koers die de Popla gebruikende Grote Roergangers willen, kunnen,

    of bijvoorbeeld met een zoden aan de dijk zettend beleid met de tot de beschikking gestelde instrumenten en middelen bijvoorbeeld in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis ter blussing van de brand,

    genoodzaakt zijn om te varen,

    waardoor de eventuele mogelijkheid bestaat om de vele weeffouten van een in Maastricht door de gezamenlijke toenmalige regeringsleiders in de euforie na de val van de Berlijnse muur in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken te herstellen.
  2. Bangizwe 26 maart 2015 20:08
    Persoonlijk denk ik niet dat Greenspan de rente te lang laag heeft gehouden. Hij heeft hem te veel laten stijgen op een te korte periode. Ik herinner mij nog dat er miljoenen mensen waren die hun maandelijkse aflossing zagen verdubbelen op enkele maanden tijd(variabele rente). En wat krijg je als de aflossing op je hypotheek verdubbeld op enkele maanden? Ik vraag mij wel af waarom de grote kudde tegen de stimuleringsprogramma's is. Ik veronderstel dat ze liever een hogere rente willen. Maar daar zal wel tegenover staan dat het risico om het kapitaal zelf te verliezen aanzienlijk zal stijgen. Of dat het waardeloos zal worden. Er zijn nu eenmaal een groot aantal elementen die op een negatieve manier op de wereld inwerken. Beperking van de individuele ontleningscapaciteit, sectoren en activa die in verhouding veel kapitaal naar een beperkt aantal mensen drijven, globale concurrentie, huidige vorm van rente....... En er komen een aantal problemen in onze richting die niet van de poes zullen zijn. Je moet heel de planeet op duurzame wijze van energie voorzien, er is de vergrijzing, vervuiling... Noem het maar de planeet leefbaar houden op lange termijn. En dat zal niet gaan lukken zonder stimulering. Het zullen eerder verschillende vormen van stimulering gaan worden. En er gaan zeker verschillende alternatieven komen voor de huidige vorm van rente. Even makkelijk en even veilig. Alleen zal het op een positieve manier bijdragen. Het zal een heel aantal problemen makkelijk verteerbaar gaan maken. En het zal de spanningen wegnemen die bepaalde oplossingen in de weg zullen staan.( veronderstel ik, je mag me altijd overtuigen van het tegendeel)
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links