Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En toen begon de bearmarket...

Op 24 maart 2000 piekte de S&P 500 op 1532,50. Het duurde zeven jaar voordat de index deze stand weer even terug zag

 

Nog een herdenking vandaag! Niet alleen viert de Amsterdamse beurs haar 413e verjaardag. Het is ook 15 jaar geleden dat de grote boze bearmarket begon. Dat was na de berucht geworden dotcomhype - de duimen van Nina Brink, weet u nog - en de bullmarket der bullmarkets die van 1982 tot 2000 duurde.

Op 24 maart 2000 piekte de S&P 500 op 1532,50. Het duurde zeven jaar voordat de index deze stand weer even terug zag. Een weekje eerder stond de Nasdaq Composite op 5132,32. Een stand die nu pas weer op schootsafstand is. Dat mag een klein wonder heten, want die 5132,32 gold lang als onhaalbaar.

Iemand? Ik kan niet zo snel achterhalen hoe duur de S&P 500 destijds was. De AEX deed toen rond 700 een koerswinstverhouding van een kleine 30 voor het komende jaar. De AEX-bedrijven maakten toen door de bank genomen evenveel winst al nu. Dit om even de bubbelroepers van nu in perspectief te plaatsen.

De S&P 500 is traditioneel duurder dan de AEX, dus laat ik voorzichtig stellen dat de index toen ook iets van (ruim) 30 keer de winst deed. De Nasdaq Composite is natuurlijk het symbool van de dotcomhype en krach. Die tikte een week eerder dan de S&P 500 in 2000 een top aan op 5132,32.

En duur dat die index was! Ja, iets van 150 keer de winst voor het komende jaar. Ja, dat leest u goed: 150 keer. Dat valt hooguit te vergelijken met wat we anno nu voor staatsobligaties betalen! Waanzin. Anyway, ik denk dat veel angst, voorzichtigheid en bubbelroeperij anno nu hier vandaan komt.

Die bearmarket heeft het vermogen gedecimeerd van een generatie beleggers, die eind jaren negentig naar de beurs kwam. Veelal kieperde die in één keer haar geld - overwaarde hypotheek! - in de markt. Timen dus. Niemand keek naar waarderingen, risico, kosten en dividend, maar alleen naar koerswinst.

Velen zijn er nu nog ziek van en zien we nooit meer terug op de beurs. We kunnen alleen maar hopen dat een nieuwe generatie beleggers die zich in de coulissen warm loopt - de nieuwe beleggingsrekeningen zijn niet aan te slepen - verstandiger te werk gaat en zich focust op risico in plaats van rendement.

 

 

Wat ben ik toch gezegend met u als publiek. Hoppa, ik heb al een waarderingsgrafiek in de mail. Heb ik aardig gegokt, k/w 30 dus in 2000! Klik voor groot.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 maart 2015 16:31
    @young-god In die bearmarket die het vermogen heeft gedecimeerd van een generatie beleggers die eind jaren negentig naar de beurs kwam, zullen het ongetwijfeld niet alleen beleggers geweest zijn die in de euforie op de beurs een graantje mee wilden pikken, maar uiteraard ook bijvoorbeeld politici en managers met andermans geld,

    u noemt een beroepsgroep die met andermans geld in de euforie een graantje mee wilde pikken, en de beroepsgroep pikte met andermans geld een graantje mee,

    die in de euforie op de beurs met andermans geld een graantje mee wilde pikken.
  2. deuk 24 maart 2015 16:48
    Hoezo "focus op risico in plaats van rendement"?
    Je gaat toch beleggen om rendement en niet met het doel om je op risico te focussen.
    Om rendement te halen moet je uiteraard aandacht aan risico's besteden maar het is niet het hoofddoel van beleggen. Beleggen zonder het lopen van risico bestaat niet.
    Dus "focus op rendement met gepaste aandacht voor risico's"
  3. forum rang 6 ttroo 24 maart 2015 17:02
    De beer. We zien hem niet graag. Maar toch zal hij blijven. De stier, elke keer denkt de stier dat hij/zij de winnaar is van de beurze, tot dat de beer wakkert wordt en alles decimeert. De beer, waarom doet hij dat? Omdat de stier altijd alles overdrijft en het liefst gebakken lucht verkoopt. Was het niet met de tulpenbollen, dan was het wel met sub prime hyptoheken (toen had er nog bijna niemand van gehoord), die niet meer afgelost werden. Voor alle duidelijkheid, ELKE BANK ZAT ER MET ZIJN HELE HAND IN. Het was volgens de banken de gouden bal, die of Messi of Ronaldo regelmatig krijgt. Maar toen kwam de beer, en vervolgens kwam er een ijzig koude periode. De beer re(a)geert.
  4. forum rang 7 ffff 24 maart 2015 17:39
    Wat ben ik toch gezegend met u als publiek...

    Nou Arend Jan, als lezer van een voorpagina stuk van uw hand voel ik mij toch minder gezegend.

    Ik vond het echt tegenvallen dat U total niet gereageerd hebt op de foutieve conclusies die U aan een grafiek verbonden hebt.

    Vond het eigenlijk wat flauw en kinderachtig om dan maar verder dood te zwijgen.....

    Als je je publiek kunt appreciëren, moet je ook tegen een stootje kunnen, Arend Jan en niet alleen maar een foto maken van een schrijver die net doet of hij kan boksen, maar..... zichzelf niet meer laat zien!

    Peter
  5. PeterZ 24 maart 2015 17:45
    quote:

    "Arend Jan" schreef:

    We kunnen alleen maar hopen dat een nieuwe generatie beleggers die zich in de coulissen warm loopt - de nieuwe beleggingsrekeningen zijn niet aan te slepen - verstandiger te werk gaat en zich focust op risico in plaats van rendement.
    Mensen hebben een kort geheugen. Als de beurs een tijd alleen maar oploopt dan denken de meesten dat de beurs alleen maar kan stijgen. Hetzelfde is gebeurd met de stijging van de huizenprijzen. Nu denken velen dat de rente altijd laag blijft ...
  6. [verwijderd] 24 maart 2015 17:59
    @fff U schreef als Peter, en kennelijk als behoorlijk teleurgestelde lezer,

    "Ik vond het echt tegenvallen dat U ***total*** niet gereageerd hebt op de foutieve conclusies die U aan een grafiek verbonden hebt.",

    maar dit moet gelukkig of helaas zijn

    "Ik vond het echt tegenvallen dat U totaal niet gereageerd hebt op de foutieve conclusies die U aan een grafiek verbonden hebt."
  7. [verwijderd] 24 maart 2015 18:28
    Kan zo maar weer gebeuren. Voor de Asie/Japan crisis in 1989 was ook niet 1 directe oorzaak te vinden.
    Voor de dotcom in 2000 ook niet. Voor de Amerikaanse huizencrisis/bankencrisis ook niet.
    Ja, toen de daling ineens inzette , toen ging het hard. Tot in de overdrijvingsfase toe.
    Las daarstraks dat bij de Asie-crisis in 1989 er in Japan golfbanen lagen, die meer waard waren dan genoteerde Dow Jones bedrijven. Bij de Amerikaanse huizen/bankencrisis was het vastgoed zwaar overgewaardeerd en zwaar overgefinanciert door de banken (dat leidde dan weer tot de credietcrisis). En nu, nu is het geld te goedkoop (gratis) en de obligaties zwaar overgewaardeerd. De nieuwe oorzaak is er dus al. Nu het moment nog.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links