Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beweging van de eeuw?

The dollar is our currency and your problem

Het is nu al de beweging van het jaar. Of van de eeuw? In percentages zijn de uitslagen op de rente- en valutamarkt nooit spectaculair. Maar het gaat wel om héél veel geld: de obligatiemarkt is twee keer zo groot als de aandelenbeurzen en de valutamarkt is weer twee keer zo groot als de obligatiebeurs.

Kijk, nu komt het wat meer tot leven. Vraag me niet hoeveel euro's en dollars er gisteravond en vannacht doorheen gingen, geen mens ter wereld die ze ooit op zou krijgen. Wat er gisteren op hol sloeg was namelijk niet zomaar een asset, maar EUR/USD - ofwel eurodollar. Hoewel, eigenlijk was het de dollar tegen de rest van de valutaparen. Of moet ik zeggen de mannen tegen de jongens?

Kijk eens aan zeg. Dit hieronder is een klassieke bubbelgrafiek: spike omhoog, hard terug, de bulltrap omhoog en omláág. Het zal mij niet verbazen als de komende dagen blijkt dat ergens op deze aardkloot een broker of een grote partij in de problemen is gekomen door deze gigantische beweging.

Duidelijk is in ieder geval, zoals te doen gebruikelijk bij bubbeltjes, dat velen hebben verloren en enkelen dik hebben verdiend? Anyway, volgens Wall Street Journal is dit de grootste beweging in EUR/USD in vijftien jaar. Ik geloof het graag.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 15:00 Drukste week kwartaal, iedereen heeft cijfers en dat met beurzen op top
  2. 23 jul Typische vrijdag: lekker rustig en tikkie hoger. Wel veel cijfers
  3. 22 jul Gezellig! Doet allen mee, we raden weer winst per aandeel Flow Traders 6

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 maart 2015 16:16
    @abonnema Ik ben van mening dat als een lezer het zeer leeswaardige “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”artikel heeft gelezen, hij of zij reeds veel leeswaardige informatie over iets dat op hol sloeg te verwerken heeft gekregen, welk op hol slaande iets bij hem of haar op de korte of lange termijn al dan niet als een interessant gebeuren zal klinken.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: euro, dollar, harde dollar
EUR/USD 1,1773 24 jul
+0,0002
+0,02%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links