Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een herhaling van...

In alle kranten en weekbladen staan momenteel artikelen over dat u moet beleggen. Ook is er een grote toevloed van onervaren particulieren op de beurs te zien. Ik word gebeld door vrienden die me al vijftien jaar niet meer gebeld hebben over hun beleggingen en ondanks mijn waarschuwing gewoon kopen.

Ik krijg een gevoel dat één-op-één te vergelijken is met het gevoel dat ik had toen de Nasdaq ook op 5000 stond.

Grafiek Nasdaq 100 Index

 

Leuk om te zien dat smart money-John de Mol net als toen zijn bedrijf (Talpa) verkoopt.

De markt wordt gedreven door buy back en de lage rente. De inkoop van eigen aandelen staat op een recordniveau en dat terwijl de bedrijven toch ook gewoon dividend kunnen uitkeren en of nog beter de schulden kunnen verminderen.

Dan is EON ook wel weer een leuk voorbeeld, zij zijn abrupt gestopt met de inkoop van de aandelen. Maar ook goed te zien is dat de index van bedrijven die eigen aandelen inkopen het goed gedaan heeft.

Grafiek Index bedrijven die eigen aandelen inkopen

 

De obligatiemarkt loopt langzaam op (ondanks de Bazooka van Draghi) en we hebben verkoopsignalen in de German Bund futures.

Grafiek bundfutures

 

Vastgoed snap ik al tijden niet, want ik zie overal enorm veel aanbod en als ik ga winkelen in mijn dorp of in een andere stad zie ik ook op A1-locaties een enorme leegstand. Maar ondertussen stijgen de koersen van commercieel vastgoed alleen maar door.

Nu wordt QE zelfs niet door economen begrepen. Want ik spreek er velen en lees veel commentaren van mensen die denken dat er echt geld in de economie gepompt wordt. Maar het opkopen van bonds en jezelf met andere bonds financieren is alles behalve dat. (Hier leest u een korte uitleg.)

Grafiek S&P 500 Index

 

Dan hebben we nog de Baltic Dry Index, de index die aangeeft hoe het met de prijs van een scheepslading gaat en dus aangeeft hoe het met de wereldeconomie gaat. Deze index is op lagere niveaus dan 2008 en had toen ook voorspellende waarde.

Grafiek Baltic Dry Index

 

Ook de olieprijs heeft voorspellende waarde. De oliedaling heeft grote effecten Kijk ook maar eens naar wat er afgelopen week met fondsen als Fugro, SBM Offschore, et cetera is gebeurd.

Grafiek olieprijs

 

In Europa zien we schokkende effecten door de boycot van Rusland. Zuivelbedrijven, kwekers maar ook bierbrouwers en andere bedrijven hebben problemen als gevolg van de boycot. Nog steeds verkoopsignalen in de Dow Jones.

Grafiek Dow Jones Index

 

Vorige week was er even herstel, maar de Dow Jones beweegt met de euro-dollar mee op dit moment. Nu moeten we niet denken dat de Dow omlaag kan en de rest van de wereld omhoog. Uiteindelijk is de Amerikaanse markt leidend.

Grafiek SPKort

 

Ook de S&P 500 heeft nog steeds verkoopsignalen. Oké we zitten nog in de grote trend maar een trend is een trend tot het geen trend meer is...

Grafiek DAX Index

 

Vreemd dat de Amerikaanse markten omlaag gaan terwijl de Duitse DAX...

Zoals net genoemd is het vreemd dat we vorige week een lager Amerika zagen terwijl de Europese beurzen lekker doorstoomden. Nu kunnen we dit deels verklaren vanuit de valuta, maar de dollar begint de Amerikanen echt pijn te doen en het is dus wachten op reactie.

Het is eigenlijk een vergelijkbaar scenario als in het boek De Dollar valt, maar dan is het alleen de euro die nu valt.

Grafiek euro-dollar

 

Een ander effect van de lage euro is dat de importbedrijven in Europa grote problemen hebben. Daarnaast is er natuurlijk een enorm groot effect voor bedrijven in de Verenigde Staten die veel omzet uit het buitenland halen. U moet denken aan consumentenbedrijven zoals Nike, Starbucks, McDonald’s, et cetera.

Maar ook Amerikaanse hotels met vestigingen buiten de Verenigde Staten.

In veel consumentenbedrijven zoals Nike heb ik bijna of al verkoopsignalen. Het probleem van al deze bedrijven is dat ze niet de prijs kunnen verhogen omdat er ook Europese concurrenten zijn.

Grafiek Nike

 

Ik zit daarom de sectortracker XLY short in mijn Actief Offensief-fonds.

Grafiek tracker XLY

 

Netflix is ook best een leuke short, helemaal omdat Apple met HBO gaat concurreren. De grafiek geeft als ze echt vallen snel ruimte naar de 310.

Grafiek Netflix

 

Starbucks vind ik ook een leuke short, de koffie is lekker maar ze hebben meer en meer concurrentie en het dollarprobleem.

Grafiek Starbucks

 

In de Twindicator zou u in Starbucks officieel nog even moeten wachten.

Een andere interessante sector is IT en niet special omdat de Nasdaq op 5000 staat. Nee, gewoon omdat we in belangrijke IT-fondsen verkoopsignalen hebben. Neem bijvoorbeeld Intel. We hebben hier al een tijd verkoopsignalen maar dat zien we eigenlijk niet terug in andere fondsen zoals ASML.

Grafiek Intel

 

Winstwaarschuwing van de chipmaker Intel zou in mijn bescheiden mening ook effecten op ASML moeten hebben. Maar als ik de twee grafieken met elkaar vergelijk, dan zie ik dat correlaties nauwelijks nog opgaan.

Grafiek ASML

 

Amazon heeft gelukkig weer een verkoopsignaal en dus kunnen we weer bescherming zoeken in dit aandeel.

Grafiek Amazon

 

En voor wie zich afvraagt waarom ik dit een leuk aandeel vind om te shorten moet eens kijken naar de grafiek groei versus winstgevendheid van dit bedrijf:

Grafiek winstgevendheid Amazon

 

Een andere leuke short is Adobe. We moeten nog even wachten op een officiële sell, maar ook hier jeuken mijn handen.

Grafiek Adobe

 

En om in stijl af te sluiten. De Griekse veenbrand brandt nog in alle hevigheid. De Grieken hebben aangegeven alle Duitse bezittingen te nationaliseren, niet echt een goed verhaal als je buitenlandse investeerders wilt aantrekken en toevalig heb ik ook weer een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Athex Index

 

Conclusie: Ik ben extreem voorzichtig en zou niemand willen aanraden om nu in te stappen en een aandelenlongpositie in te nemen. Maar doe vooral wat u niet laten kunt. En voor wie zich vandaag verveelt, moet de film Money for Nothing gaan kijken. Dit geeft een beeld over hoe centrale banken en economieën werken.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 16 maart 2015 10:45
    Ik zie een DAX van 12.000 en een AEX van bijna 500. De eindfase gaat in, aangezien er meer en meer overnames worden aangekondigd. Mijn shorts zijn verpieterd. Dus dat gaat me niet meer redden. Dit jaar eerst weer opbouwen. Ik heb behoorlijk wat klappen gehad. Eind van dit jaar zit ik weer goed. Hopelijk gaan de beurzen nog een stukkie hoger, dan kan ik volgende week mijn short posities uitbreiden. Dit jaar bestaat mijn taak als 'overleven'. In 2016 kan ik weer tegen aan.
  2. z0n0p 16 maart 2015 11:33
    Las van het weekend een verhaal over een mogelijk aanstaande obligatie-chrash zodra de rente wat gaat stijgen. Dan is er dus weer een pot minder waar de gratis ECB-poen heen kan en dan wordt het alle ballen op aandelen. Je leest dan AEX 600+ en DAX 16.000+. Over welke k/w-verhoudingen heb je het dan nog? Maar fijn dat de ECB spaarders, pensioengerechtigden en dadelijk de belastingbetaler een poot uitdraait.
  3. boomer92 17 maart 2015 01:44
    quote:

    Uberbear schreef op 16 maart 2015 11:48:

    Vrienden die al 15 jaar niet meer gebeld hebben???
    Kijk, daar heb je wat aan, dat zijn echte vrienden :-)
    Haha dat is dus echt een flut artikel van hem , slaat echt totaal nergens op (:
    Iemand die al een jaar niets van zich heeft laten horen noem ik al geen vriend meer, maar goed hij heeft niet veel vrienden meer over met zijn foute voorspellingen , vraag me dus ook af of bas nog vrienden heeft . met zijn alang dalende beurs volgens hem , en het gaat maar omhoog !
    blijft heel raar dat city group en roy tos. aex 600 zien en bas niet met dezelfde
    TA lijntjes trekkerij !
  4. [verwijderd] 17 maart 2015 06:34
    quote:

    Uberbear schreef op 16 maart 2015 11:48:

    Vrienden die al 15 jaar niet meer gebeld hebben???
    Kijk, daar heb je wat aan, dat zijn echte vrienden :-)
    Ik ga denk ik binnenkort aandelen Pearl kopen...

    Want als iedereen daar heen gaat die slecht kan lezen en een leuk brilletje

    koopt... Spuit het aandeel omhoog en loop ik binnen!

    "Ik word gebeld door vrienden die me al vijftien jaar niet meer gebeld hebben over hun beleggingen en ondanks mijn waarschuwing gewoon kopen."


    Cees geeft (boven) duidelijk aan dat ie 15 jaar niet meer gebeld is over be-
    leggingen door vrienden... Cees is dus wel die 15 jaren lang gebeld door die vrienden om:

    - dakpannen te vervangen, op de kinderen te passen, het vuurwerk aan te steken, de boodschappen te doen, geld te lenen, de barbeque aan te steken, het gras te maaien, op het huis te passen, het eten te koken, de vuilniszakken buiten te zetten,voetpaden sneeuwvrij maken etc.. etc.. etc..

    Kortom de sociale, vriendschappelijke en zorgzame relaties van Cees met vrienden en kennissen bleeft GEWOON in stand!
  5. Einhorn 17 maart 2015 08:23
    Gelukkig heb ik er ook geen verstand van, maar volgens mij gaat het op de beurs om geld verdienen en niet om gelijk krijgen. Als je meedoet om gelijk te krijgen dan loop je inderdaad het risico dat je jezelf steeds zit op te vreten "omdat de markt het helemaal verkeerd ziet". Of je het er mee eens bent of niet, we zitten nu eenmaal in een bullmarkt en dan moet je de dip kopen om geld te verdienen.
  6. [verwijderd] 17 maart 2015 08:52
    Wie weet straks ook nog eens een ouderwetse CAMPINGRALLY er achteraan als de ultime spike.

    Je ziet steeds meer particulieren instappen waardoor t feest nog even door kan gaan.

    Ook in mijn kennissenkring stijgt de euforie en rente rekeningen worden opgeheven.

    Als ik ze de charts laat zien van 1996 tot nu met de giga dips tussendoor wuiven ze dat weg met de kreet; T is nu een andere tijd!

    "The four most dangerous words in investing are: 'this time it's different.'" Sir John Templeton, legendary investor and philanthropist
  7. Einhorn 17 maart 2015 10:28
    Europa is gewoon goedkoop. Heeft niks te maken met "this time is different", het zijn juist de beren die niet kunnen geloven dat aandelen hun historische performance blijven vasthouden omdat het dit keer allemaal anders is.'t Is alweer 15 jaar geleden dat de AEX op 650 stond, het wordt tijd om die stand weer eens af te tikken. En natuurlijk gaat de Nasdaq nog wel eens corrigeren maar de luchtbel is veel kleiner dan in 2000. Als je inflatie meerekent dan kan de Nasdaq nog door tot 7000 voordat hij op een vergelijkbaar niveau staat als 2000.
  8. Geldw0lf 17 maart 2015 13:37
    Want ik spreek er velen en lees veel commentaren van mensen die denken dat er echt geld in de economie gepompt wordt. Maar het opkopen van bonds en jezelf met andere bonds financieren is alles behalve dat. (Hier leest u een korte uitleg.)

    Mooie column Cees, ook al zit je tot nu toe scheef aan de onderbouwing ligt het niet. Ik kan alleen niet terugvinden waaruit blijkt dat de ECB geen geld in de economie pompt. Jij (of iemand anders) wel?
  9. [verwijderd] 17 maart 2015 16:13
    quote:

    Geldw0lf schreef op 17 maart 2015 13:37:

    Want ik spreek er velen en lees veel commentaren van mensen die denken dat er echt geld in de economie gepompt wordt. Maar het opkopen van bonds en jezelf met andere bonds financieren is alles behalve dat. (Hier leest u een korte uitleg.)

    Mooie column Cees, ook al zit je tot nu toe scheef aan de onderbouwing ligt het niet. Ik kan alleen niet terugvinden waaruit blijkt dat de ECB geen geld in de economie pompt. Jij (of iemand anders) wel?

    ECB koopt obligaties op van de banken in de HOOP dat de banken meer geld gaan uitlenen.

    Alleen de bedrijven hebben geen animo om telenen,dus komt er niet veel in de economie terecht.

    In de US zie je t zelfde,bedrijven investeren niet,lenen mischien alleen om eigen aandelen in tekopen.
  10. boomer92 18 maart 2015 02:52
    Ja lezen is ook een kunst.
    Blijf er toch bij dat de collum nergens op slaat !
    Ik heb vrienden enz. gezegt om in de beurs te stappen op 220 . totaal geen intressse ! ook nu niet ! ik raad het ook niet meer aan nu (die kans hebben ze gehad) Dat zegt mij wel genoeg over die sukkels die nu nog instapppen die zijn er niet!!
  11. pim f 18 maart 2015 20:37
    Ik ben niet zo knap als FvD maar volgens mij zit er nog wel rek in de aandelenkoersen. Straks gaan de yanken nog inslaan, de rente in NL is nog steeds aan het dalen en "iedereen doet het". De meute rent er achteraan, en dat het niet meer te snappen is, is een veel te rationele gedachte. Meeliften en op tijd uitstappen. Maar wanneer is dat moment? Als het top-belletje klingelt!
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links